Vad är kvalitet?

7 röster
13248 visningar
uppladdat: 2002-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För mig är kvalitet måttet på en varas eller en produkts hållbarhet under en förutsatt tid. Därför är kvalitet på många sätt en viktig del i produktion. Kvalitet är inte bara viktigt att tänka på vid tillverkning utan också vid inköp av olika maskiner eller råvaror. För bra kvalitet kan man oftast få betala en slant för men i de flesta fall kan det vara mest lönsamt. En maskin av bra kvalitet betalar sig ofta på lång sikt. Den går troligtvis sönder mer sällan och den skall också tillverka bättre produkter. På så sätt sparar man in en hel del pengar i driftskostnader och underhåll. Man får då också mer tid över till annat. Det är viktigt att veta att detta inte stämmer överallt. Ibland kan man få betala ett högt pris utan att maskinen inte håller måttet. Den är alltså inte prisvärd. Billiga maskiner behöver inte vara av sämre kvalitet bara för att dom är billiga utan kan vara minst lika bra som vilken annan maskin som helst. En sådan maskin är prisvärd.

Att vara känd för sin goda kvalitet kan i många avseenden vara till ens fördel även om priset då kan skjuta i höjden. I världen står Volvos varumärke för kvalitet och därför är kunskapen om kvalitetens betydelse bland de anställda oerhört viktig. Om man inte förstår vad kvalitet är kan man inte heller göra något för att förbättra den. Eftersom alla, vad det än gäller, strävar efter förbättring gäller det att inte komma efter. Den som står still går bakåt, vilket jag tror kan stämma i många avseenden. Volvos goda kvalitet tror jag kan vara att det är Sveriges bäst sålda varumärke enligt tidningen ”Volvo Cars” nr 1 –01.

Uppslagsverk berättar inte mycket om kvalitet utan ger mest en definition.
Så här säger Bonniers Lexikon, Bonnier Förlagen 1996 om kvalitet, kvalité och kvantitet.
”Kvalitet [av latin qualitas], beskaffenhet, egenskap (ofta motsats till kvantitet); annan stavning av kvalité.”
”Kvalité [jämför kvalitet], god beskaffenhet; sort (av en handelsvara). Stavningen används främst i kommersiella sammanhang.”
”Kvantitet [av latin quantitas], storlek, myckenhet, mängd. I språkvetenskapen betecknar kvantitet ett språkljuds eller en stavelses uttalstid. Den kan vara lång eller kort: kal–kall, död–dött. I svenskan avser begreppet bara betonade stavelser. Lång vokal markeras ofta med enkel efterföljande konsonant och kort vokal med dubbel konsonant. Samma vokal kan ha olika klangfärg som lång eller kort och skillnaden i kvantitet ger ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är kvalitet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-18]   Vad är kvalitet?
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=951 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook