BarnLitteratur

2540 visningar
uppladdat: 2008-03-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det ligger oftast ett budskap bakom barnlitteraturen, den ger en påverkan till barns syn på världen. Vid en ung ålder så påverkas man av allt man ser och hör och det är därför viktigt att inte låta barnen titta på vad som helst. Eftersom det kan ge en stor påverkan längre fram i livet. Som synen på kvinnor och jämställdhet till exempel.
I de fabler som finns så har jag tänkt på att de olika djuren i berättelserna relaterar till människans olika beteenden. Till exempel om man vill berätta en saga med ett budskap som ska handla om att inte vara lat o slö. För att barn ska intressera sig så kan berättelsen handla om en snigel eller sköldpadda. Förstår du hur jag tänker? Det blir roligare för barn att se och läsa när det handlar om slöa djur än en slö, tröttsam människa.
Jag såg ett tecknat avsnitt med min systers barn som nyss fyllt fyra år. Berättelsen handlade om ett litet träd ute i skogen och trädet var inte nöjd med att vara där utan klagade på allt och ingenting. Han fick se att människor kom och sågade ner andra träd runt omkring honom och blev så avundsjuk och ville också bli hämtad. År efter år gick och trädet blev bara mer och mer sur och tvär över att hans liv var så förödande. Men sen kom det en dag en kall vinter dag och människan sågade ner honom också. Trädet blev till en julgran och han var så stolt när han stod där. Och tänkte att det här var livet men var fortfarande lite sur över att han inte fått komma dit tidigare. Han fick ju stå i centrum av rummet hela dagarna långa med en fin klädsel runt om sig och en krona i topp. Men sen vet ju alla vad som händer med julgranar dom kastas bort och det gjordes även han. Han slängdes upp på vinden och fick stå där tills han ruttnade bor. Under sig tid där började han tänka på att han skulle göra vad som helst för att få vara ute i skogen igen, att han saknade att känna vinden blåsa genom hans grenar. Men han hann inte tänka så mycket, tills han blev ved och eldades upp men eftersom det var en barnsaga så blev han till rök och blev fri.
Jag tycker att budskapet var mycket starkt jag fick rysningar efter den sagan fast det bara var en saga. Min systers barn frågade efter att avsnittet var slut, varför trädet inte ville vara kvar i skogen om den inte trivdes där och varför de brände trädet?
Det var en fråga som fick mig att tänka att det faktiskt fanns två budskap i filmen. Så mitt svar blev att jag förklarade för henne att trädet inte trivdes bra i sitt hem och trodde att det fanns något bättre än det han redan hade. Men han hade fel och att hon såg själv vad som hände. Så jag sa till henne att hon ska tänka på att hon har det bra hemma med en snäll mamma och pappa och att hon har mat på bordet och en säng att sova i, för det är inte alla barn som har det så. Jag berättade senare att man använder faktiskt träd och skog till att göra saker som papper hon ritar på och stolar hon sitter på och faktiskt så kan man elda med trä som man får ifrån träden. Då satt hon och funderade ett tag och sade sedan: - Ne, men stackars dumma träd. Att han inte förstår att han har ett bra hem med en snäll mamma och pappa. För det skulle han förstå. När jag blir stor ska jag inte använda saker ifrån träd eller klippa(såga) träd. Jag ska vara snäll mot dom och göra så dom förstår att dom har det bra i skogen. Och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: BarnLitteratur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-11]   BarnLitteratur
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=9450 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook