Fysik arbete - meterologi & annat övrigt

1 röster
3544 visningar
uppladdat: 2007-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte;
Alla elever i klassen har fått till uppgift att skriva om ett lands meterologi. Jag valde Thailand för att jag inte riktigt visste mycket om de landet. Mitt syfte med detta arbete är att ge dig, läsaren, information om Thailands meterologi och annat övrigt.


Vad är Meterologi?
Meterologi är vetenskapen om atmosfärens tillstånd och förändringar och om väderfenomenen. Ordet meterologi kommer från grekiskans meteoros, som betyder "i luften befintlig". När man hör ordet meterologi, tänker de flesta på prognosverksamheten, dvs. väderförutsägelserna. Det är på detta de stora pengarna har sattsats, på tex. mätningar, superdatorer och vädersatelliter. I meterologin försöker man förstå atmosfären i dess helhet. Meterologin är indelad i olika områden. Tex: Klimatologi: Det är atmosfärens genomsnittliga tillstånd och säsongsvariationer över olika delar av världen Hydrologi: Det behandlar vattnets kretslopp i naturen, men med tonvikten mer på jorden än på lufthavet.

Meterologin förr i tiden;
Innan datorernas och satelliternas tid byggde man förutsägelser om vädret på mer eller mindre lösa grunder. Regnade det på sjusovaredagen, så trodde man att det skulle regna i 7 dagar till.

Meterologin i framtiden;
Modern teknik och längre erfarenhet kommer leda till säkrare och längre prognoser. I framtiden kanske man själv kan styra vädret genom att göra "konstgjord väder". Kanske inte för en solig badsemester eller en snörik skidutflykt, men för att öka jordbrukets skördar eller unvika uttorkning och stora kostnader i stormar, orkaner och tyfoner. Vi människor påverkar redan idag vädret i små mängder utan att vi egentligen vet om det. Det märks till exempel i närheten av nya vattenkraft -eller kärnkraftverk. Där blir luften fuktigare, vädret dimmigare och vägarna halare. Kanske kan regnskogsavverkningen medföra en ny istid, ingen vet riktigt. Pionjären på detta område heter Irving Langmuir. Han och det stora amerikanska stora företaget General Electric Lyckades göra konstgjord regn redan 1947. Langmuir använde sig av kolsyresnö, för att framställa snö.


Meterologin i Thailand;
Thailands klimat från mars till och med juni är det varmaste månaderna på året. juli till och med oktober är det regnperiod. Regnet brukar för det mesta komma på eftermiddagar och under nätterna. Högsässongen är från november till februari, då det är den svalaste perioden på året och ingen risk för regn.

Regnet kommer vanligtvis i ganska korta, men intensiva skurar. Detta brukar i största allmänhet ta ner temperaturen något, och ge en uppfriskande atmosfär.

Thailand har däremot ett tropiskt land med många naturtillgångar. I norr består Thailand av berg och bördigt slättland, i öst av berg och platåland, i syd av låga berg och skog och i den centrala delen av bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består av en betydande mångfald av växter & djur.

Medeltemperaturen över året brukar vara ungefär 27.5 grader
Högsta medeltemperaturen över ett år brukar vara ungefär 31.5 grader
& Lägsta medeltemperaturen över ett år brukar vara ungefär 23.7 grader

Staden Hue Hin har ett genomsnitt på 2.550 timmars sol varje år, vilket ger ett snipp på 7 timmar per dag! Detta är en av orsakerna till varför Thailand har så många besökare varje år.

Denna genomsnittliga luftfuktigheten ligger på 75%, vilket är mycket behagligt.

Thailand har däremot inga orkaner, tyfoner eller starka vindar till skillnad från Vietnam och Filippinerna.


Katastrofen - Tsunamin som hände i Thailand;
Annandag, 26 december, 2004 drabbades sydostasien av en enorm naturkatastrof. Tsunamin tog nästan 300 000 liv och över en miljon människor i Asien och östra Afrika förlorade sina hem. Och för första gången blir en naturkatastrof riktigt kännbar för oss i Sverige. Över 500 svenskar dog, och många förlorade hela eller delar av sin familj. Men vad var det som hände egentligen? Kan det hända igen? Kan man känna sig säker om man åker tillbaka till Thailand?

- Jorklotet är juh uppbyggt av plattor som rör sig mot varandra. I just det här fallet handlar det om plattor under Indiska Oceanen som rör sig mot och åker under. Normalt skall den rörelsen vaar ungefär 6 cm per år. Men av någon anledning så hade plattorna fastnat under några hundra år. Sen släppte allting, vilket gjorde att de rörde sig hela 10-20 meter inom loppet av bara några sekunder! Det blev allstå en jordbävning, fast under vatten. Den ena plattan åkte upp och den andra ner, så ett hål skapades. Hålet fylldes omedelbart med vatten och där skapades jättevågen. Från början var den inte särskilt hög, men däremot lång. När en hundra kilometer lång våg som rör sig lika snabbt som ett flygplan når land så blir inbromsningen väldigt kraftig och vågen trycktes ihop och blev 10-20 meter hög!

Kan samma sak hända igen?
Det kommer så småning om att hända igen, fast risken för att det skall hända på samma ställe igen, i vår tid, är juh rätt liten, eftersom den där spänningen mellan plattorna har släppt nu. Men längre söderut i Indiska Oceanen eller kring Stilla Havet är risken för tsunami högre.

Skulle Sverige eller något europeiskt land kunna drabbas av en tsunami?
Det tror man inte. Risken för det är väldigt liten, eftersom vi inte får några kraftiga jordbävningar här. Den subduktionszon som befinner sig närmast oss ligger i närheten av Kuba & vi har dessutom Storbritannien. Sedan har vi en undervattensfjällkedja på Atlantens botten som skydd.


Övrigt om Thailand;
1939 gjordes ett inofficiellt namnbyte från Siam till Thailand. 1945 ändrade man tillbaka till Siam. 1949 ändrade man åter tillbaka till Thailand. Thailand betyder "de frias land". Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig varit koloniserat. Thailand blev självständigt år 1238.
Thailand som består av 76 provinser, är 514 000 km² till ytan och befolkningen beräknas vara dryga 65 miljoner människor.

Thailand är indelat i 4:a huvudregioner:
Bergslandskapet Pak Nua i norr, Platålandet i nordöst Pak Isaan , den bördiga och centrala delen Pak Klang (Bangkok, Centralslätten och Thailandsviken), och den sydliga regionen Pak Thai som består av tropiska öar och strände...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fysik arbete - meterologi & annat övrigt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-12]   Fysik arbete - meterologi & annat övrigt
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=8780 [2018-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook