Karl Marx

6 röster
11389 visningar
uppladdat: 2007-10-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Karl Marx

Jag har valt att prata om Karl Marx för att jag tycker att han verkar intressant och jag vill veta mer om hans liv, hur han levde, hur han arbetade och vad som hände i hans liv och om han levde ett bra liv. Jag vill veta vad hans idéer var och det vore kul att kunna mer om han. Man kanske får nytta av det i framtiden eftersom att han hade mycket med politik och kommunism att göra och han var en del av historien. Jag ska berätta om hans familj, hans utbildning, hur han levde, hur han var, varför han flyttade runt hela tiden och vad han skrev om tills han dog.

Karl Heinrich Marx föddes den 5 maj 1818 i staden Trier som ligger i sydvästra Tyskland. Men kunskapen om hans barndom är inte så stor.
Han föddes i en judisk familj. Han hade åtta syskon men bara fem överlevde till vuxen ålder. Han blev kallad ”lyckobarnet” och ”älsklingssonen” av både sin mamma och sin pappa. Hans far arbetade som advokat men tvingades avsäga sig sin judiska tro, och döpa om sig som kristen för att kunna utöva sitt yrke.

Karl Marx gick en klassik utbildning först i hemmet och sedan på gymnasiet i Trier. Han ansågs intelligent och kunnig men också lat. Han tog studenten år 1835 och flyttade sedan till Bonn för att läsa juridik och filosofi för att följa i sina fars fotspår. År 1841 blev han filosofie doktor. Han levde på öl, cigaretter och värjfäktning. Marx började tröttna på filosofi och gav sig till Köln där han blev skribent och redaktör för en liberal tidning.

Han började intressera sig mer och mer för politik och ekonomi. Karl Marx ville förändra samhället han bodde i men hans tankar hörde inte hemma i Preussen. Revolutionernas land var ju ändå Frankrike och det var dit Marx kom 1841 för att studera fransk kommunism och arbetarrörelse och för att få ny inspiration och kunna förklara vad han ville uppnå med sina tankar och idéer. Han fann arbetarnas idéer ”primitiva och ointelligenta” men han imponerades av deras sätt att leva. För dem var ”broderskap” inte bara en fras utan något som de förverkligade i sitt vardagsliv.

Han blev så småningom förälskad i familjevännen Ludwig von Westfahlens dotter Jenny och skrev kärleksbrev till henne. Hon kom från en adlig familj. De gifte sig senare år 1843 och hon skulle alltid stå honom mycket nära. Karl Marx bodde utomlands med sin familj i 5 år. De två första åren bodde han i Paris och sedan de andra 3 åren i Bryssel i Belgien. I Paris mötte han Friedrich Engels. Engels var en ung revolutionär och de skulle bli vänner för livet. Engels tillhörde en rik affärsfamilj och hans far hade en textilfabrik.

Medlemmarna i det underjordiska Kommunisternas förbund bad 1847 Marx och Engels att skriva ett manifest som sammanfattade deras lära. Ett år senare kom det berömda Kommunistiska manifestet som mestadels skrivits av Marx men också med lite idéer från Engels. Den släpptes lagom till revolutionen i Frankrike. Karl Marx handstil var omöjlig att tyda för ett otränat öga men hustrun Jenny skrev rent väldigt många av han manus och hon skrev också hans brev. Hon går på de möten dit Karl inte får komma. Det är hon som ordnar till tidningsartiklarna.

Året 1848 var revolutionernas år i Europa. Familjen Marx återvände till Tyskland. De tyska myndigheterna hade nämligen övertalat den franska regeringen att utvisa Karl Marx och hans familj från Frankrike. När familjen Marx återvände till Tyskland försökte Karl än en gång ge ut samma tidning som han försökte få ut 1842. Men de rika och liberala människorna var rädda att stötta honom på grund av att hans åsikter hade blivit så radikala. Sista numret av tidningen var tryckt i revolutionens färg, rött. Tidningens sista ord kommer alltid och överallt att vara ”De arbetande klassens frigörelse”.

Efter att ha tillbringat revolutionsåret i tyskland återvände han till Frankrike och Paris. Men Familjen Marx fick gömma sig för den franska regeringen som hade blivit alltmer konservativ. Till slut när polisen hade hittat familjen utvisades de till en region i Paris som var känd för sitt dåliga klimat. Marx tyckte att den franska regeringen försökte ta kål på honom så han skrev till sina vänner i Tyskland desperat om att få hjälp att ta sig ifrån Paris. När vännerna hade gjort en insamling kunde äntligen Familjen Marx lämna Paris. Det enda landet som var möjligt att åka till var England som inte var så påverkad av revolutionen och dit kom tusentals flyktingar.

Familjen var helt utfattig och levde alla tillsammans i ett rum. Där föddes det fjärde barnet, en pojke som döptes till Edmund Heinrich Guy. Sammanlagt fick Karl och Jenny sex barn. De närmaste åren var nog de allra värsta i familjen Marx liv. De kunde inte språket och de blev hela tiden jagade av hyresvärdar som ville ha in obetald hyra. Engels bidrog hela tiden och det skickades alltid pengar. Han skickade pengar varje månad. Sanningen var den att egentligen var Marx fattigdom relativ. Han gjorde allt för att verka som om han var rik fast han inte var det. Han lät barnen få pianolektioner och semestrar till kusten och hade vid en kort tid en privat sekreterare. När Engels ärvde en av familjens textilfabriker i Manchester fick han gott om pengar och då gjorde han så att familjen Marx inte led nöd något mer.

Till slut tröttnade Karl Marx på engagemanget i radikala kommittéer och föreningar. Kommunisternas förbund lades ned och fanns inte mer och Marx drog sig tillbaka till läsesalen på British Museum för att skriva på hans absolut största verk Kapitalet. På British Museum fann han de officiella så kallade Blue Books. I dem fanns det statistik och rapporter från fabriks- och hälsovårdsinspektörer i Storbritannien. Dessa böcker hade Marx väldigt mycket nytta av, där fanns all statistik han behövde. Han arbetade hårt för att få arbetet klart. Han satt nästan hela dagarna och arbetade. Den första delen av Kapitalet kom ut i september år 1867. Den här boken var den första i en planerad serie på fyra böcker. Marx lade ned resten av hans liv åt att göra de andra delarna klara. Men sjukdomar och hans engagemang inom den internationella arbetarrörelsen tog mycket av hans kraft. Till slut insåg Karl Marx att han aldrig skulle hinna klart med sitt livs verk. Så han överlämnade de väldiga manuskripthögar som växt fram genom åren till sin närmaste vän Friedrich Engels.

De andra delarna av Kapitalet kom ut efter Marx död. Engels gav ut den andra delen av Kapitalet år 1886 och den tredje delen år 1893 och Karl Kautsky gav ut den fjärde, Teorier om mervärdet. 1878 blev Jenny sjuk och det visade sig senare att hon drabbats av cancer. I december 1881 avled hon. Jennys död tog väldigt hårt på Marx. Två år senare hände en annan tragedi, dottern Jenny dog. Marx blev ännu mer deprimerad och sjuk. Men när man trodde att han skulle klara den här krisen också, avled han i en länstol på eftermiddagen den 14 mars 1883. Några dagar senare begravdes han på kyrkogården Highgate i London. Fyra av hans sex barn dog före honom och de andra två begick självmord efter hans död. Det sägs enligt Francis Wheen att dottern Elenanor lurades att begå självmord av sin man och att Laura tog livet av sig tillsammans med sin man 1911.Kommentarer:

När industrialismen kom på 1800-talet förändrades samhället i grunden. Marx var en av dem ledande samhällstänkarna som kritiserade de konservativa regeringarna. I hans största vetenskapliga verk Kapitalet analyserade han det borgerliga samhällets uppkomst och utveckling. Han beskrev hur arbetarklassens levnadsförhållanden hade försämrats. Varför det blivit så ansåg han vara det kapitalistiska systemets fel. Marx trodde inte att den borliga staten skulle lämna ifrån sig makten utan hårt motstånd. Till slut skulle arbetarna göra en revolution och upprätta proletariatets diktatur där arbetarklassen skulle ha makten i samhället. Han var en av socialdemokratin och kommunismens största ideolog och tänkare.

Marx hade inte varit lika framgångsrik och inte klarat sitt liv lika bra utan sin frus Jennys hjälp. Och om inte Engels hade givit familjen pengar varje månad hade nog familjen gått under. Engels var ju mycket rik.

Trots att de var många syskon så fick Marx mycket stöd av sina föräldrar som kallade honom lyckobarn, älsklingsson. Kanske var det därför som han orkade strida för sina åsikter.

Karl Ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karl Marx

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-06]   Karl Marx
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=8607 [2018-06-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook