Mobiltelefonen

37 röster
30370 visningar
uppladdat: 2007-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem uppfann telefonen?

Det var en skotsk – amerikansk fysiker, fysiolog och dövstumlärare som uppfann telefonen. Han hette Alexander Graham Bell. Bell föddes 1847 i Edinburgh i Skottland, dog 1922.


Uppfinningar som lett fram till mobiltelefonen är:

Batteri uppfann år 1800 av Alessandro Volta.
Telegraf uppfann år 1837 av William Cooke och Charles Wheatstone.
Telefon uppfann år 1876 av Alexander Graham Bell.
Mikrofon uppfann år 18788 av David Hughes.
Transistor uppfann år 1947 av John Bardeen och Walter Brattain.
Integrerad krets uppfann år 1959 av Fairchild Semiconductor.
Ström
Telegraf
Teleprinter
Högtalare
Gammal mobiltelefon.
Transistor:


År 1947 uppfanns transistorn och var den basen för teknisk nyhet. En transistor har tre ’’saker’’. Den tunna ’’saken’’ som ligger i mitten kallas bas, och de två tjockare ’’saker’’ kallas emitter och kollektor.

En elektrisk ström svämmar från emitter och över till kollektorn, men de stoppas på vägen av basen.

En svag elektrisk signal förbinda till basen för att förändra dess elektriska egenskaper. Om man ökar styrkan på den signalen så släpper basen igenom mer ström. Om man minskar styrkan på signalen så hindras strömmen av elektrisk ström genom basen.

Transistor används till radioapparater och teveapparater.

Transistorn är mycket viktig. Teve, radio, telefoner och mobiltelefoner innehåller transistorer. Jag tror om transistorer är fortfarande inte uppfanns, då kunde vi inte utveckla oss som vi är idag. Livet skulle vara svårt genom t.ex att kommunicera, och att veta vad händer i världen.

Mikrofon:

Mikrofon är en apparat som omvandlar ljud till elektriska impulser för förstärkning.

Inne i mikrofonen träffar ljudvågorna en membran. Membranet vibrerar med samma hastighet som ljudvågorna när de träffar mikrofonen. Membranet förbinda till en apparat som ger ifrån sig en elektrisk signal som skiftar i styrka på samma sätt som vibrationerna.

Det finns olika sorts mikrofoner: En kristall - mikrofon, en elektrodynamisk mikrofon, band mikrofoner, kondensator – mikrofoner, kolkorn – mikrofoner.

Kolkorn-mikrofoner förses med en elektrisk ström. Vibrationerna från de små kolkulorna skiftar styrkan på strömmen så att en signal bildas.

En mikrofon används vid radiosändning och televisionssändning och vid ljudinspelning. En mikrofon finns inbyggda i till exempel telefoner.

Högtalare:

En högtalare är en apparat som kan omvandla elektriska signaler till ljud.

I högtalaren sitter en kon som är gjord av ett styvt material t.ex. plast. Det är fäst vid en spole av metalltråd kring en fast magnet. När en elektrisk signal når högtalaren får magneten spolen att vibrera. Vibrationerna överflyttas till konen, som då skapar det ljud vi hör.

Högtalaren används till telefoner, mobiltelefoner för att man kan höra varandra. Den kan använda också till elektrisk gitarr, stereo och bandspelare.

Batteri:

Batteri är en produkt som kan lagra energi och avge denna i form av elektricitet när ström behövs för att strömförsörja.

Batterier innehåller kemikalier som skapar en elektrisk ström. Batterier har ett annat namn och är galvaniskt element.

Om man sänker ner två elektroner som Zn och Cu i en elektrolyt lösning och förbinder dessa två elektroder uppstår en spänning. Då går elektronerna från den oädla metallen (Zn) till den ädla metallen (Cu) genom elektrolyten. Den oädla metallen blir katod och den ädla blir anod.

Det finns olika typer av batterier: NiCD – batteri, ackumulator, Nickel metallhydri batteriet, Litiumjon – batteriet, salmia batteriet, alkaliska batterierna.

Människan kan inte leva utan vatten och mat. Det är samma sak med bilar, båtar, mobiltelefoner, bärbara datorer, ficklampa, MP3- spelare och många andra saker kan inte ’’leva’’(fungera) utan batteri.

Telefon:


Telefon är en apparat för transport av samtal över större avstånd via elektriska ledningar.

När man använder telefonen genom att prata med någon, skickas en elektrisk signalut från mikrofon delen i luren. Signalen fortsätter utmed telefonledningen till mottagarens telefon. För att den andra personen hör vad man säger måste den högtalardelen påverkar i luren.

I telefonen fanns de en tunn metallplatta och ett membran som var fäst framför en elektromagnet. När ljudvågorna träffade membranet, började det svänga och det skapades elektricitet i elektromagneten. Sedan leddes elektriciteten vidare i teleledningar till en annan telefon, där träffade den en annan elektromagnet som fick ett hör membran att svänga, då bildades ljudvågor och det uppstod ljud. I då tiden kunde man bara ringa mellan två telefoner. Dagens telefon fungerar nästan på samma sätt som var förr, skillnaden är att dagens telefon sker med digitala koder Om man skulle vilja ringa till någon, så borde man först bli kopplad i en telestation, sedan be man telefonisten att slå det numret som man önskade. Det var förr. I dag så har vi mycket lättare. Man slå bara numret som man önska. I stället för växelstation, så händer det automatiskt i telefonapparaten. Om man vill ringa till någon som befinner sig utanför det landet som man lever i, går ljudvågorna i kablar på havets botten eller via radio vågor i satelliter.


Det finns viktiga uppfinningar, men telefonen är den viktigaste uppfinning. Jag tycker samhället skulle aldrig kunna fungera utan telefon, eftersom det finns olika ställe som är beroende av telefonen. T.ex. polis, sjukvård o.s.v. Om vi skadar oss eller om det brinner, eller händer ett brott, då ringer vi till SOS (112), och be om hjälp.

IC-kretsar:

I en integrerad krets kan innehålla flera hundra tusen transistorer och andra elektroniska delar. Varje lager med komponenter brännas fast på kiselskivans yta. En ritning där de olika komponenterna finns med förminskas på fotografisk väg och avbildas sedan på kiselskivans yta. Där mönstret avbildas små hål i kiseln. Sedan behandlas kiselskivan med ämnen som trycker ner i hålen och förändrar de elektriska egenskaperna hos kiseln inunder. På det sättet täcks ytan med ett lager av jätte små utrymmen som har olika elektriska egenskaper.

IC- kretsar används i modern elektronisk materiel som t.ex datorer, mobiltelefoner, radioapparater och digital klockor.

Med hjälp av IC- kretsar har vi utvecklat vårt samhälle och liv. Utan IC-kretsar skulle det inte finnas datorer och utan datorer skulle vi inte kunna ha snabbt information om andra delen av klotet, och skulle vi inte heller kunna ha medveten om ’’det senaste forskning’’. Alltså skulle vi inte kunna läsa via Internet, lyssnar på radio eller tittar på teve.

Telegraf:

Telegraf är en apparat för snabb sändning av meddelanden över större avstånd med hjälp av speciella symboler morsealfabetet. När strömbrytaren trycks ned slutes strömmen till mottagaren. Elektromagneten drar då till sig metallarmen med ritstift. Stiftet trycks mot den löpande banderollen och streck ritas på bandet.

Korta och långa streck beroende på hur länge man trycker på sändarnyckeln. Strecken kallas morsetecken och kan översättas till vanliga skrivtecken.

Exempel: --- −−− --- Det exemplet översätts till SOS.

Teleprinter:

Teleprinter är en skrivmaskinsliknande apparat som i klartext skriver ut telegrafiskt utsända meddelanden.

I stället för att tala i telefon skriver man ett meddelande på teleprintern. Bokstäverna omvandlas till elektriska signaler, som går via telefonledningarna till en annan teleprinter, där meddelandet skrivs ut.

Ström:

Varje elektron är en negativ elektrisk laddning. Elektronerna lämnar de negativa polen och svämmar genom tråden till de positiva polen och avslutar således en elektrisk krets. Elektrisk ström kan svämma genom metaller som koppar och stål. Det beror på att elektronerna i de yttre delarna av de här metallerna är rörliga och kan flytta sig. De upplösta elektronerna hoppar från en partikel till nästa.

Ström är viktigt för livet. Det gör att glödlampor kan lysa, datorer, telefoner, fungerar, och nästan all saker som på jorden. Utan ström skulle vi inte kunna leva på bra sätt.Mobiltelefon:


En mobiltelefon är en bärbar trådlösa apparater.

Det var år 1956 när de första biltelefonerna kom. Det var något mycket högklassigt. Storleken av biltelefon var skrymmande och det vägde ca 40 kilogram .

Telefonerna drog mycket ström, så att bilbatterierna hade svårt att driva dem, och bilbatterierna kunde vara urladdat efter ett par samtal.

I mobilnätet finns i huvudsak delarna, mobil station (MS), basstation (BS) och en samtalsväxel (MSC).

En mobil station består av en terminal (mobiltelefon) och ett abonnentkort (SIM) ’’subscriber identity module’’. SIM är ett kort som innehåller telefonitjänsten. Alltså det kortet som ge att mobiltelefonen kan fungera.

Basstation fungerar genom två delsystem: Bassändarstationen (BTC) tar emot signaler från mobilstation. Basstationkontroller (BSC) sköter utdelning av antal tjänst. Samtalväxlare fungerar ungefär som den vanliga växeln i det fasta telefonnätet. Den växel sköter om samtalen och leder det till rätt bestämmelseort.

Sverige har olika sorter av mobiltelefonisystem:

(MTA) var det första mobiltelefonisystem som kom till Sverige och det var år 1956. (MTA) står för ’’Mobil Telefonisystem version A’’
(MTB) står för ’’Mobil Telefonisystem version B’’. Det systemet kom på 1960.
(MTC) som står för ’’Mobil Telefonisystem version C’’ , det var utbyggnad av (MTB) system.
(MTD) står för ’’Mobil Telefonisystem version D’’.
År 1981 kom (NMT) – systemet ’’Nordiskt Mobiltelefon system’’. Det är ett motsvarande mobiltelefon nät som byggdes upp tillsammans med de nordiska länderna.
GSM- standarden (Global System for Mobile Communications). GSM kallas också för 2G och betyder ’’den andra generationens mobiltelefon’’ År 1992 öppnade televerket eller Telia Sonera sitt GSM-nät.
3G står för ’’den tredje generationens mobiltelefon’’ År 2002 startade de.
Digitalt 450 är ett nytt digitalt mobiltelefonsystem, byggs i 450 MHz.


Idag har livet, människorna allt som omkring oss utvecklat. Mobiltelefoner är ett exempel på utvecklingen. I min ’’farfars’’ tid så använde man de gamla mobiltelefon bara för att ringa, men idag använder man mobiltelefoner mer och det innehåller mer saker, videokamera, MP3, bluetooth, Internet.

Jag tror ca...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mobiltelefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-08

    Mellanstadiet?

  • Inactive member 2010-05-16

    hahahahah inte kopierat vaaaaaaaaaaa?

  • Inactive member 2013-03-27

    bra skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-05]   Mobiltelefonen
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=8430 [2018-09-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook