Mina drömmars stad

10 röster
10658 visningar
uppladdat: 2007-04-17
William Hoset

William Hoset 24 år

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken utspelar sig i Stockholm på 1860 talet. I boken får man följa Henning och hans vän Tummen, deras vänner och familjer.
Henning Nilsson en ung tonårspojke som längtar till Stockholm där allt ska bli så mycket bättre. Man får möta Tummen hans mycket annorlunda vän som är en riktig rebell och Lotten hans stora kärlek. Annika som inte klarar av lukten av fattigdom och önskar sig bara bort från allt till vilket pris som helst. Rollfigurerna i boken är mycket lika dom som han mött genom sin egen barndom. Annika är i vissa situationer en ren kopia av honom själv, Henning är den hårt arbetande killen som är försiktig och inte törs göra saker om dom inte är väl genomtänkta. När han träffar Lotten på ett bröllop med sin vän Mathilda så förändras hela hans liv hon är den han alltid drömt om att leva med. Tummen, Mathilda, Lotten & Henning gör utflykter varje helg och dom blir tillslut 2 par. Dessa kära ungdomar hyr senare ett hus uppe på Åsöberget där deras barn föds och Tummen startar den första Socialistiska gruppen ”Lördagsbröderna” för bättre arbetsförhållanden och löner som senare får arbetarna ut i strejk. På väg hem från arbetet nere i hamnen en sen kväll, ser Henning att det brinner på grosshandlare Bodins kontor, så utan rädsla för sitt eget liv räddar han livet på grosshandlaren och får en stor belöning på 100 riksdaler som räddar familjen över vintern. Vart efter tiden går så börjar Henning få allt sämre hälsa, han blir orkeslös och är tvungen att vila ofta och vara hemma från arbetet, vilket gör att Lotten börjar hjälpa sin mamma Tvätt-Johanna med diverse tvätt för att få ekonomin att gå ihop. Barnen hjälper även till med att klistra tvålkartonger åt Tekniska fabriken. Henning utvecklar svår TBC och hans kropp orkar tillslut inte mera och ger upp. Han blir endast 33 år gammal och lämnar efter sig fyra barn och sin fru Lotten. Och då är det August som står i rampljuset.
Henning är en blyg, lugn och tillmötesgående man som inte vill vara till besvär. Han anpassar sig efter omständigheterna och gör inte mycket väsen av sig. Psykiskt är han en stark man som varken dricker alkohol eller är med sig prostituerade. Fysiskt är han väldigt klent byggd och hans kropp tar mycket stryk av det hårda arbetet i hamnen. Han tänker också väldigt mycket på att lotten ska ha det bra ”Han såg på lotten som ännu sov och tänkte: jag måste bli stark, jag måste orka, jag måste slita så hårt att jag kan ge henne en dräglig tillvaro”.sida:123sista raden.

Hans fru Lotten är även hon en blyg och lugn person. Hon är mycket noga med renligheten i sin omgivning och städar och pysslar varje dag, barnen har alltid hela och rena kläder. Lotten lever efter mottot: även en fattig människa kan vara ren och fin.

Henning och Lotten bor tillsammans med Hennings bäste vän Tummen och hans fru Matilda. Tummen är en pratig, handlingskraftig man som lever på drömmen om en kommande revolution. Hans syn på livet är inte lika seriöst utstakat som Hennings och Lottens, utan han lever för dagen och är hela tiden redo att bryta upp när revolutionen kommer. Tummen är lite den personen som för boken vidare, han vågar ta chanser och kompenserar därför Henning, genom att våga göra dom där sakerna som Henning inte vågar.


Stockholm på var ju på denna tid ganska fattigt. Folk hade problem att skaffa mat och ett bra yrke med fast och lagom bra lön. Gatorna är smutsiga och folk blir lätt sjuka p.g.a. den dåliga miljön människorna tvingas att vara i. ställen att bo på finns det för några, och folk tvingas att sova med andra och okända. Staden beskrivs samtidigt ändå som något annorlunda, något unikt, något vackert, och bra. Den uppfattningen har i alla fall jag fått. Man kan ju föreställa sig de underbara sommarkvällarna då man står och tittar ut över horisonten, och då känna att det är ett bra ställe. Miljön är väl inte den mest trivsammaste eftersom hygienen inte sköts så bra för att människorna lever fattigt. Somrarna är heta och vintrarna kalla. Stockholm uppfattar jag som smutsigt under den tiden denna berättelse utspelar sig, men samtidigt som en personlig stad med många vackra egenskaper.
Miljön i hemmet är mycket ohälsosam. Hemvistelsen för många av personerna i boken är ju svår. Det är svårt att hålla det rent och det sprids lätt sjukdomar. Henning och de övriga trängs i huset och det är svårt att låta alla få plats. Jag tror de är lyckliga över...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt denna sida måste du vara medlem och inloggad.

Är du inte redan medlem?

Bli medlem nu och få tillgång till allt innehåll på hela Mimers Brunn.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mina drömmars stad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

William Hoset [2007-04-17]   Mina drömmars stad
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7958 [2017-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in