Utredning Hjärt- och kärlsjukdomar

5723 visningar
uppladdat: 2007-04-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Idag drabbas allt för många av olika sorters hjärt- och kärlsjukdomar. Ett begrepp som för många är diffust även om vi oupphörligt överöses med förvarningar om dess livshotande konsekvenser. Denna utredning ska kort behandla begreppet hjärt- och kärlsjukdomar, de vanligaste och de sjukdomar som är mest förknippade med begreppet. Utredningen kommer inte att ta upp ovanligare sjukdomar inom begreppet samt inte heller akuta behandlingar mot sjukdomarna. Utredningens huvudsakliga uppgift är att ta reda på hur man förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Under paraplybegreppet hjärt- och kärlsjukdomar ingår alla sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, det vill säga sjukdomar i kroppens blodkärl. I vardagligt tal brukar begreppet hjärt- och kärlsjukdomar mena sjukdomar som är relaterade till åderförkalkning. Vanliga hjärt- och kärlsjukdomar är blodpropp, fönstertittarsjukan, stroke och hjärtinfarkt.

Åderförkalkning (åderförfettning, ateroskleros) diagnostiseras då så kallade skumceller lagrats i blodkärlen. Det bildas då extra fettinlagring i blodkärl vilket leder till att blodflödet hejdas.. Åderförkalkning ger upphov till merparten av de olika hjärt- och kärlsjukdomarna. Åderförkalkning orsakar högt blodtryck då det krävs högre tryck för att lika mycket blod ska kunna tränga igenom de åderförkalkade och därmed smalare blodkärlen som när blodkärlen inte var åderförkalkade. Åderförkalkning uppkommer oftast i stora och medelstora artärer, såsom aorta, hjärtats kranskärl och de stora ben- och halskärlen.
Enligt läkare Sabine Gill och överläkare Steen Dalby Kristensen för netdoktor.se drabbas alla av åderförkalkning det är då endast en fråga om att inte förvärra sin åderförkalkning. Eftersom åderförkalkning enligt Ulf de Faire för ne.se (sökord åderförkalkning) huvudsakligen orsakas av högt blodtryck, högt kolesterol och rökning ger en sund livsstil avsevärd lägre risk att drabbas utav hjärt- och kärlsjukdomar.
Högt blodtryck kan förebyggas av fysisk aktivitet, enligt Sabine Gill och Steen Dalby Kristensen räcker det med långt med en halvtimmes promenad om dagen.
Eftersom kolesterol är ett slags blodfett är det direkt förebyggande att äta fettsnål och hälsosam mat.
Med ohälsosam livsstil följer även välfärdsproblem som övervikt och diabetes typ 2. Övervikt, framförallt bukfetma ger även det ökad risk för åderförkalkning. Diabetes typ 2 som utvecklas tillföljd av för hög kolesterolhalt och övervikt ger även det ökad risk för åderförkalkning. Både diabetes typ 1 och 2 ger upphov till åderförkalkning. Därför är det viktigt att sköta sin diabetesbehandling.

En blodpropp bildas då blodkärl helt täpps igen av åderförkalkningen. En blodpropp kan också bildas och sedan brytas loss och föras med blodet till ett tunnare blodkärl och där orsaka ett stopp. Blodpropp leder till, beroende på var den sitter, att vissa delar av kroppen blir helt eller till viss del utan blodtillförsel. Nedsänkt eller strypt blodtillförsel leder till att dessa delar inte får någon syretillförsel eller borttransport av koldioxid och därför inte fungerar som det ska.

Fönstertittarsjukan (claudicatio intermittens) uppkommer då en blodpropp fastnar i något av benens stora kärl. Sjukdomen har fått sitt namn av att drabbade personer gärna stannar och låtsas titta i ett skyltfönster då smärtorna kommer.

Stroke är en annan benämning på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan. Sjukdomen kan vara mycket allvarlig och ger upphov till olika symtom beroende på var i hjärnan blödningen eller proppen är. Vanliga symtom är förlamning och talsvårigheter.

Då hjärtats egna kranskärl, som förser hjärtat med syre, borttransport av koldioxid etcetera drabbas av en blodpropp inträffar en hjärtinfarkt. Hjärtinfarkt kännetecknas av stark smärta i bröstet.

För att förebygga återkommande infarkter hos patienter som redan drabbats av hjärtinfarkter finns olika medicinska åtgärder. En så kallade by- passoperation är ett sätt att förebygga fler hjärtinfarkter hos hjärtan redan drabbade av hjärtinfarkter eller kärlkramp. I korthet innebär operationen att man ersätter åderförkalkade vener i kranskärlen med vener tagna från någon annan del av kroppen. Man leder då blodet rakt in i den sjuka delen av hjärtat och inte genom de åderförkalkade venerna. En annan ofta använd förebyggande metod är så kallad ballongutvidgning. Man för då in en lång plastkateter via en artär i ljumsken till i hjärtat. När man nåt det åderförkalkade kärlet blåser man upp en ballong som vidgar kärlet. Man sätter samtidigt in ett tunt nät (stent) som förhindrar att kärlet drar ihop sig igen.

Hjärt- och kärlsjukdomar förebyggs genom att leva sunt. Genom att undvika att äta mat med hög fetthalt såsom godis, chips och friterat minskar man risken för hög kolesterolhalt och därmed risken för åderförkalkning. Genom regelbunden motion sänks blodtrycket och risken minskar för åderförkalkning. Rökning ges som en stor orsak till åderförkalkning, att sluta eller att inte ens börja röka minskar därmed risken i betydande utsträckning.
Kort sagt en livsstil som så många vet att man borde ha. En livsstil som inte bara minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar men som även minskar risken för så många andra sjukdomar. En livsstil som gör oss friskare på fysiskt och psykiskt.
Att leva hälsosamt med allt vad det innebär borde inte var så svårt, tycker man, ändå är enligt wikipedia.se (sökord hjärt- och kärlsjukdomar) den vanligaste dödsorsaken i Sverige och står för 43 % av dödsfallen.
Det är märkligt att sjukdomar som är så enkla att förebygga, tar död på fler än till exempel cancer gör. Cancer är ju trots allt en sjukdom som är svår att förebygga.
Man konstatera att hjärt- och kärlsjukdomar är nästintill definitivt kan klassas som en välfärdssjukdom, frågan är bara vad som händer när u- länderna kommer upp i vår standard. Ska människan utrota sig själv ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utredning Hjärt- och kärlsjukdomar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-16]   Utredning Hjärt- och kärlsjukdomar
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7944 [2018-09-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook