Tråkigt eller praktiskt?

2 röster
4899 visningar
uppladdat: 2007-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tråkigt eller praktiskt?

Skoluniform är en enhetlig klädsel som bärs av eleverna i en skola.

Skoluniformer är mycket vanliga över hela världen. Storbritannien har en väl etablerad tradition av skoluniformer som övertagits av ett stort antal samväldesländer (länder som under en period styrts av Storbritannien). Japan är ett annat land där de flesta elever bär skoluniform.

I USA har skoluniform blivit allt vanligare i offentliga skolor sedan 1980-talet och många privatskolor använder också uniform. Bill Clinton var en stark förespråkare av skoluniform.

Praktisk eller tråkigt det finns många olika åsikter när det gäller skoluniformen. Här i Sverige har skoluniformen förekommit sparsamt, medans i t.ex. England och Japan används den i alla kommunala skolor. Under senare år har argument för skoluniform hörts allt oftare i svensk debatt. Kristdemokraterna föreslog 2005 att enskilda skolor skulle ges rätt att införa skoluniform om de så önskar

Att få bära de kläder man vill är en mänsklig rättighet. Men alla har inte samma ekonomiska möjlighet att köpa det senaste inom modet. Skoluniform är praktisk, för att den minskar pressen på vilka kläder man skall ha på sig. Men den tar bort den personliga valfriheten att klä sig hur man vill. Många människor vill uttrycka sig, visa var de står i samhället genom sina kläder. Man kan säga att kläderna gör personen. Genom att strypa denna ådra av valfrihet kan det göra så att skoluniformen upplevs som tråkig och gammaldags. En persons identitet sitter oftast i dennes kläder, utan kläder hade denne varit en av många. Det är kläderna som gör oss olika. Med skoluniform ges eleverna möjlighet att hitta andra sätt att uttrycka sin personlighet än genom ytlig klädsel.

Kraven på vad vi skall ha på oss och hur vi skall se ut är väldigt höga. Jag tror att det hade varit skönt för barn och ungdomar att för en gångs skull inte behöva tänka på vad de skall ha på sig. Svartsjuka och avund skapas lätt bland barnen i skolorna och grupptrycket är högt.
Barn med mindre välbemedlade föräldrar slipper känna sig utanför, och känna konkurrens med de barn som har modekläder.

De som är för skoluniform hävdar ofta att mobbningen skulle minska om alla hade enhetlig klädsel. Men så lätt blir man nog inte av med mobbningen för den sitter inte bara i kläderna. Om mobbarna inte kan mobba för klädsel längre hittar de på nya fel med personen, som tex. utseende eller personlighet.

Människan är som alla vet ett flockdjur, och vill gärna placera in sig själva och andra i olika grupper. Tillhörighet och trygghet är viktigt, skoluniformen kan göra så att eleverna känner en koppling till varandra och kunna ge någon slags trygghet.
I många olika situationer runt om på våran jord används kläder för att känna tillhörighet t.ex. på en fotbollsmatch. De olika supportrarna har samma färger och loggar för att visa vilket lag de håller på. Det blir ibland bråk emellan supportrarna bara för att de har olika tillhörighet och så vidare.
Samma sak kan hända emellan skolor. Om en konkurrens byggs upp och det finns elever som vill bråka med den andra skolans elever, så kan de lätt se vilka som kommer från den andra skolan om skoluniform används.

Fördelarna och nackdelarna är många vad det gäller skoluniform. Den här frågan kommer säkert att lyftas många gånger bland våra politiker, ungdomar och fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tråkigt eller praktiskt?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-17

    Bra

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-25]   Tråkigt eller praktiskt?
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7638 [2018-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook