JK. Rowling

6 röster
5823 visningar
uppladdat: 2007-02-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Joanne Kathleen Rowling är född den 31 juli 1965 i Storbritannien Hon är känd som författare till fantasyromenerna om Harry Potter. Böckerna har gjort en stor succé. J.K. Rowling växte upp i en helt vanlig familj. Redan när hon var liten så skrev hon mycket och tyckte om att skriva sagor. Hon har alltid velat bli författare. När hon var 6 år gammal så skrev hon sin första bok som hette ”rabbit”. Hon har inte slutat skriva sen dess. När hon var ungefär 10 år så flyttade hon och hennes familj ut på landsbygden. Hennes föräldrar var från början från London och ville komma ut i naturen.

J. K. Rowling var flitig i skolan och hon tog studenten med höga betyg. Efter hon tagit examen så flyttade hon till London. Där arbetade hon i två år för Amnesty international. Det är en internationell frivilligorganisations som inriktar sina krafter på mänskliga rättigheter. Det var under den tid som hennes författarkarriär satte igång. På pubar och caféer satt hon och skrev under hennes lunchraster.

Under en tågresa mellan Manchester och London år 1990 fick hon iden till Harry Potter. Den dagen var tåget fyra timmar försenat och under den tiden ägnade Rowling sig till att fundera. Men varken penna eller papper hade hon med sig på stationen, så alla hennes tankar och idéer fick hon memorera i huvudet. När hon sedan klev av på stationen King’s Cross så hade hon redan en bild på hur de flesta karaktärerna i Harry Potter skulle se ut.

Under de fem åren därefter skrev hon på sin bok så fort hon kunde och hade tid. Hon skrev på alla lunchraster hon hade och skrev hellre än att gå ut o festa.

År 1992 sade hon upp sig från hennes arbete i London och flyttade till Portugal för att undervisa i engelska. Där gifte hon sig med en portugisisk tidningsman och de fick sedan en dotter.

Tre år senare skilde hon sig med sin man och flyttade tillbaka till Storbritannien. Hon var arbetslös och bosatte sig i en liten lägenhet i Skottland. Hon tillbringade mycket tid på ett café där hon fortsatte att skriva på sin bo. För att överleva jobbade hon som lärare på deltidstjänst även om det inte gav så mycket pengar. För att avsluta sin bok lyckades hon få ett stipendium.

År 1995 var boken klar. Rowling lät sin väninna läsa boken, och hon tyckte att den var mycket bra. Det peppade henne att försöka få den publicerad. Hon sökte upp namnen på olika bokförlag och agenter. Rowling hade inte tillräckligt med pengar till att kopiera det flera hundra sidor långa originalet, så hon var tvungen att skriva det för hand.
Ändå var det inget bokförlag som ville ge ut boken. De tyckte att den var för tjock och sa att inget barn skulle orka läsa igenom hela. Inte förrän ytterligare två år se...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: JK. Rowling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-05]   JK. Rowling
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7541 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook