Ett brev till rosseau!

1 röster
3576 visningar
uppladdat: 2007-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Käre Rousseau.

Jag respekterar dina åsikter då varje människa har rätt att uttrycka sig. Jag har desto svårare att acceptera dem.

Den tid du lever i ska kallas 1700-tal och upplysningen. Men det verkar som att, du min vän, har fastnat i antiken. Jag skulle härmed vilja, i detta brev, framlägga mina åsikter och tankar kring dina levnadsvillkor för kvinnan.

Du skriver att ”kvinnor har alltså eller bör ha endast föga frihet” och att ”icke ett enda ögonblick i sitt liv får de känna sig utan tygel”. Har du någon gång prövat att sätta dig in i en annan människas situation? Försökt känna hur någon annan mår, hur en kvinna står ut med det hon får göra varenda dag? Ingen levande varelse ska behöva utstå att dag, ut och in, bli runtschasad likt indianerna som Columbus sade sig ha ”hittat” och gjorde till slavar.

En mans fru tillhör familjen lika mycket som mannen och de barn man bestämmer sig för att skaffa tillsammans. En kvinna ska ha rätt till sitt eget liv och ska själv kunna bedöma sig som självständig utan att mannen ska skaffa sig ett tillstånd att ”sätta sig över” henne.

Du skriver ”... i så hög grad utrustad varelse som mannen”. Och vad har ni män som inte vi har? En penis? Den hade ni inte kommit långt med utan oss. Gud skapade mannen och kvinnan för att en fortplantning ska kunna ske. Inte för att den ena ska underkasta den andra.
Det finns också flera tusen kvinnor i landet som säkerligen är mycket mer kapabla till att styra detta samhälle än vad ni män gör om ni bara hade givit oss en chans. Men män har en förmåga att se allt svartvitt. Kvinnan på ena sidan helt olik mannen på den andra.

Om du kunde öppna dina ögon och försöka blicka in i framtiden så kommer det visa sig. Alla framstående höga poster som t ex inom politik, juridik, läraryrken, sjukvården och framför allt vetenskapen kommer att fyllas ut med alla dessa kompetenta kvinnor. Jämlikheten blir ett faktum som inte går att undvika då kvinnor inte kommer finna sig i dina levnadsvillkor.
Kvinnan har lika mycket känslor och tankar som män om ibland inte mer och det existerar inga undantag.

Jag läser här ett stycke ur din text; ”Himlen har icke gjort dem svaga, för att de ska bli befallande”. Jag tror, innerst inne, att den där ”himlen” du önskar kalla det, egentligen betyder ”männen”. Låt höra hur detta låter istället; ”MÄNNEN, har inte gjort kvinnorna svaga...”

Den ställning kvinnorna besatt då, har genom tvång och egoistiska tankar och bestämmelser bildats av er. Sådana som du, det är de som påverkar samhällets utseende och uppbyggnad. Du har fått förmågan och ambitionen att få människor att lyssna. Använd den då åt kvinnornas förtjänst och hela folket och försök skapa fred istället för att få människor att stå emot samarbete. Men...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett brev till rosseau!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-22]   Ett brev till rosseau!
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7475 [2018-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook