Trädgård, Florist

13605 visningar
uppladdat: 2006-11-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Trädgård

I ämnet trädgård arbetar man med fingrarna och beroende på vilket yrke och var man arbetar så arbetar man inne eller ute. Man kan leda eller planera arbetet med en park, vid ett garden center eller så kan man sätta ihop buketter. Området trädgård är brett, men man arbetar alltid med växter.
Exempel på arbeten inom trädgård
Florist: En florist arbetar med att sälja blommor, ofta snittblommor. En florist kan arbeta vid en blomsteraffär och vid ett garden center. Floristen måste vara kreativ, konstnärligt lagd och ha en förmåga att se om färger passar till varandra.
Trädgårdsmästare: En trädgårdsmästare planerar och leder arbetet vid ett trädgårdsföretag eller en park. En trädgårdsmästare har ansvar för att allting med trädgårdsföretaget eller parken fungerar. Trädgårdsmästare kan vara anställda eller egen företagare.
Trädgårdsingenjör: En trädgårdsingenjör kan vara en trädgårdsmästare och har ansvar för planering och arbetsledning på större odlingsföretag. De kan även arbeta med distribution och marknadsföring av växter. En trädgårdsingenjör kan även syssla med rådgivning.
Hortonom: En hortonom är en akademiker som ger rådgivning om växter till stora företag.
Trädgårdskonsult: En trädgårdskonsult ger råd till yrkesodlare om allt som hör odlingen till. De kan vara specialiserade på olika ämnen såsom bär med mera. De finns hos länsstyrelserna.
Trädgårdsanläggare: En trädgårdsanläggare anlägger parker, kyrkogårdar och andra offentliga grönytor, men även privata områden kan anlita dem. En trädgårdsanläggare fungerar ungefär som en byggnadsentreprenör. De leder, organiserar och utför arbetet. De underhåller även ytorna.
Trädgårdsarbetare: En trädgårdsarbetar med att odla up växterna och det är dem vi ska tacka för att vi har frukt och grönsaker i affärerna. En trädgårdsarbetare sköter allt som rör växten från planta till frukt. De arbetar ofta i företag som är specialiserade på något som tex gurkor eller tomater som sedan säljer dem till en grossist.

Florist

Vad gör en florist?

En florist säljer blommor, väldigt ofta snittblommor. Av snittblommorna ska en florist kunna skapa en bukett. Florister ska kunna skapa buketter för alla sorters tillfällen såsom bröllop, begravning och födelsedagar. För att kunna sätta samman en fin bukett behöver man ha ett sinne för form och färg, nästan som en inredningsarkitekt. Man måste kunna se när det inte passar ihop och när det gör det.
Floristen måste kunna mycket om blommor, inte bara när det gäller snittblommor utan även plantor. Man säljer nämligen även plantor och som florist måste man veta hur man tar hand om en planta och kunna sköta den så att den blommar och växer fint.
En florist kan arbeta både i en blomsteraffär och i ett garden center, ett garden center är både en blomsteraffär och en handelsträdgård, därför är det viktigt att florister har kunskap om alla sorters växter.
Men växter är inte det enda en florist bör kunna, en florist bör även ha service känsla och kunna ta emot kunder på ett bra sätt. Det gäller även att kunna sköta en affär, och allt som det innebär.
För att lyckas som florist är det kvalifikation om man är konstnärligt begåvad. Man måste även ha ett felfritt färgseende.

Lön

Det finns florister som är egna företagare och kan därför ta ut den lön som det ekonomiska läget för tillfället kan avvara. En florist tjänar enligt Handelsanställdas förbund 15 800-16 200 kronor.

Utbildning

Gymnasieskolors hantverksprogram har ofta en inriktning för blivande florist. I Skåne har bland annat gymnasieskolan Hvilan en floristinriktning. I de gymnasiala utbildningarna ingår växtkännedom, dekoration, företagsekonomi och säljkunskap.
Det finns även komvuxutbildningar för den som vill bli florist, vissa som bygger på grundskolan, vissa på genomgången gymnasieskola och det finns vidareutbildningar för de som redan är florister. Det finns även fristående skolor som erbjuder floristutbildningar, de kan dock vara olika långa. När man är florist kan man efter praktik och utbildning avlägga ett gesällprov. Efter några år som yrkesutövande florist kan man avlägga ett mästarprov
Det händer att personer anställs i blomsteraffärer där de lärs upp.

Framtid

Behovet av florister har fått ett litet uppsving eftersom hushållens konsumtion har ökat. Behovet av florister är nära kopplat till hushållens ekonomi eftersom blomsterhandeln påverkas av det. Blomsteraffärerna får mycket hård konkurrens av stormarknadernas blomsteravdelsningar.

Intervju med Rosita Trozell, florist på Flyinge Plantshop

Rosita utbildade sig på Strands blomsterskola i Malmö där hon läste steg 1 och 2 av sammanlagt tre steg. Denna utbildning är varvad med praktik och varar i ca ett år. Nu arbetar Rosita på Flyinge Plantshop som är ett garden center i Flyinge. Rosita valde att bli florist eftersom hon tycker om att jobba ut och med händerna. Hon tycker om att skapa något.
Rosita arbetar 75 % och varannan helg, hon börjar klockan 8:00 varje morgon. Morgonen börjar med en morgongenomgång då man går igenom vad som ska hända under dagen och vad som behövs göras. Rosita har hand om ett eget område, säsongsblommar. Hon går igenom sin avdelning och väljer ut vilka blommor som går att sälja och vilka som inte gör det. Avdelningen städas undan så att det är fint när affären öppnar för kunderna. Under dagen tar hon hand om kunder samt att det även kommer blomleveranser med mera som måste packas upp.
I Rositas arbetsuppgifter ingår det att ta hand om växter, ta hand om kunderna, göra planteringar och olika arrangemang som kunderna har beställt, köpa in nya växter, skylta och prissätta. Flyinge Plantshop ställer även ut vid olika utställningar där Rosita brukar vara med att hjälpa till, bland annat brukar Flyinge ha en stor och fin monter på Hem och Villa mässan i Malmö.
Flyinge Plantshop ger sina anställda rabatt på växter och i år har de även fått 1000 kronor till friskvård som Rosita har investerat i ett medlemskap på ett gym. Flyinge Plantshop bistår även sina anställda med arbetskläder.
Rosita tycker att sitt arbete kan vara stressigt i perioder, som när butiken måste fyllas inför en stor helg och på det måste man ta hand om kunder som kommer och frågar saker. Det finns desto fler fysiska ansträngningar i arbetet. Man får lätt förslitningsskador på rygg, nacke och axlar eftersom man drar tunga lass med blommor. Detta gör att musklerna måste vara vältränade. Trots detta tror Rosita att hon vill arbeta med detta i resten av sitt liv, fast kanske inte på en plantskola som idag och Rosita är ganska trött på att jobba så många helger eftersom hon har familj och barn.
Floristyrket ger inga större karriärmöjligheter om man jobbar heltid på ett garden center kan man möjligtvis bli gruppledare.
Rosita tror att framtiden för yrket är positiv eftersom intresset för trädgård och växter ökar. Folk är beredda att betala för att inreda ute.
Det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Trädgård, Florist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-07]   Trädgård, Florist
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=7025 [2018-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook