Svenska författare

5 röster
29121 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Astrid Lindgren:

Astrid Lindgren är den mest älskade författaren i Sverige. Hon har gjort 130 berättelser. Men själv räknar hon bara 35 som ”riktiga”. Berättelserna har översatts till 60 språk. Böckerna hon skrivit är: flickböcker, deckare, idylliskt realistiska berättelser, fantasiskildringar och sagor. Miljön i böckerna utspelar sig från storstad till småstad och landsbygd, tiden från medeltid till nutid.

14 november 1907 föddes Astrid Anna Emilia Ericsson på gården Näs som ligger nära Vimmerby i Småland. Hon är det andra barnet till Samuel August Ericsson och hans fru Hanna. Hennes bror Gunnar föddes 1 år tidigare än Astrid.

1 mars 1911 föds Astrids lillasyster Stina.

Samma år som lillasyster Stina föds så får Astrid sin första bok. Den hette: Snövit Barnens julkalender.
Astrid berättar att när hon var liten så var det sällsynt med böcker. Man fick en bok om året ungefär. Hon berättar också att när hon slog upp den så var det så underbara berättelser, tyckte hon i alla fall. Tillsist så kunde hon boken utantill.

Den 7 augusti 1914 börjar Astrid småskola i Vemmerby småskola.

Två år senare får Astrid en till lillasyster som fick namnet till Ingegerd.

1923 tar Astrid realexamen med bra betyg. Hennes bästa ämne är svenska.

Några barn- och ungdomsböcker som Astrid gjort:

1944 Pippi Långstrump
1947 Alla vi barn i Bullerbyn
1955 Lillebror och Karlsson på taket
1960 Madicken
1961 Lotta på Bråkmakargatan
1663 Emil i Lönnerberga.
1964 Vi på Saltkråkan
Selma Lagerlöf:

Selma Lagerlöf föddes den 20 november 1858. Hon föddes på en gård som hette Mårbacken, som ligger i Värmland.

Många vet nog vem hon är hon finns t .ex på 20-lappen. Och när man hör ”Selma Lagerlöf” så tänker nog dom flesta på boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Den är en mycket känd bok utomlands. Boken handlar om en liten kille som bli förvandlad till en pyssling. Han hittar sen några måsar som han flyger med på ryggen runt om i Sverige.

År 1891 kom Selma´s debut med romanen ”Gösta Berlings saga”. Romanen handlar om en mängd av historier från Värmland i början av 1800-talet.
Den handlar om Gösta Berling som dricker lite för mycket och blir av med sitt jobb. Han tas då hand av ”Majorskan på Ekeby” som är ett flertal herrar som med glädje deltar i det glada nöjeslivet på herrgårdarna ”Lövens långa sjö” Efter ett par kärleksromanser gifter han sig och bli torpare.

1894 efter ”Gösta Berlings saga” så gav hon ut en novellsamlingen ”Osynliga länkar” som innehöll bl.a. ”Duvungen” som handlar om brevväxlingen mellan göteborgsförfattaren Sophie Elkan och Selma Lagerlöf.

Med Sophie resten Selma till Italien och Mellaneuropa 1895-1896. Denna resan gav Selma inspiration till romanen ”Antikrists mirakel” som gavs ut 1897.

Selma hade större framgång än någon annan svensk kvinna haft. Hon var inte bara populär i Sverige utan i många andra länder.
1909 fick hon nobelpriset i litteratur, och 1914 blev hon invald i den Svenska Akademin som första kvinnliga ledamot.


Jan Guillou:

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou föddes 1944 i Södertälje. Han växte upp i en fin familj. Hans norske morfar hade mycket pengar. Inte förrän Jan var 7-8 år så upptäckte han att inte dom andra barnen hade tjänstefolk och åkte limousine till skolan.

När Jan var två år så reste hans pappa till London, och där blev han kvar i ett par år. Under tiden hemma i Södertälje så träffade Jans mamma en ny man. Han var inte direkt så som Jan ville att han skulle va. Han kom från underklassen och dom var tvungen att dölja hans bakgrund. Varför vet jag inte. Men för att dölja den så fick han en summa pengar samtidigt som han gjordes till direktör.
Varje kväll när han kom hem från kontoret så gav han Jan stryk.
Om dessa hädelser och livet på internatskolan Stjärnberg kan man läsa i romanen ”Ondskan”. Boken är en utav de mest lästa böckerna i Sverige, den kom ut 1981.

Jan tog studentexamen i Viggbyholmsskolan 1964.

1984 får han stora Journalistpriset efter att han fått Keith Cederholm frikänd i Högsta domstolen.

1985 skriver han den första Hamiltonboken ”Coq Rouge”.


August Strindberg:

August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849. Han tillhörde en känd borgarfamilj som levde och verkade i ett visst område. Hans far Carl Oscar var ångbåtskommissionär och var ansvarig för godstrafiken på Mälaren och Göta kanal. Hans mor Ulrica Eleonora var en religiös värdshusflicka. August hade 7 syskon.

1867 började han studera på Uppsala Universitet.

1870 får han sitt första drama uppfört på den Kungliga teatern. Och året därpå får han ett Kungligt stipendium för att fortsätta sina estetiska studier på universitetet.

Han hade också en del småjobb t.ex. så arbetade han som journalist, skådespelare, informator och han jobbade också som bibliotikarie på det Kungliga biblioteket, där lärde han sig en ny handstil ”bibliotikariestilen”.

I mitten av 1870-talet så bli August förälskad i finlandssvenskan Siri von Essen. 1877 gör Siri debut på Dramatiska teatern. Samma år så gifter sig August och Siri och dom får 3 barn.
Karin född 1880, Greta 1881 och Hans 1884.
Efter tolv års äktenskap så skiljs dom.

Efter han skilt sig så blir han trött på Sverige och ger sig ut på ett äventyr i Centraleuropa. Efter ett par års artistliv med några vänner som Edward Munch och Gaughin, så träfar han en ung Österikiskan Frieda Uhl. De gifter sig, men efter ett livat år med resor och gräl så skiljer dom sig.

Hans debut kom 1872 med ”Mäster Olof”, som är hans första mästerverk.
Den handlar om när de reformerta och de lutherska kyrkorna bildades och 1500-talets brytningstid. Men mest så handlar den om människans idealism och heder.

Strindbergs genombrott som författare kom 1879 med romanen ”Röda Rummet”. Det är en satirisk och humoristisk skildring av byråkratins, ämbetsmännens men också konstnärernas Stockholm.


Han skrev inom många litteraturformer t.ex. dramatik, romankonst, novellistik och poesi.

Efter att ha haft magcancer i många år så avlider August i maj 1912. Hans enkla grav pryds av ett träkors med inskriptionen:
O crux Ave Spec Unica
(O Kors, vårt sista hopp)


Tage Danielsson:

5 februari 1928 föds en pojke i Lindköping vid namn Tage Danielsson.

Under sin skoltid så var han med i skolteatern.

1948 tar han studenten vid högre Allmänna Läroverket I Lindköping
Han var underhållare, film regissör och författare.

1955 anställdes han på Sveriges Radio. 1959-62 var han chef för underhållningsavdelningen , innan han tillsammans med Hans Alfredsson bildade AB Svenska Ord.

Tage skrev oftast berättelser och lyrik. Det var mycket samhällsengagemang i hans texter, och han tog ofta dom svaga människorna i försvar.
Han började skriva böcker för att lära mänskligheten läsa böcker.
Han sa att han ”ville väcka det slumrande intresset för den fyrkantiga pappersbunt med pärmar på som under de senaste tio åren legat under det kortaste benet på ert TV-bord”.

Tage Danielssons tankar och mänskliga rättigheter

En kommer hit för att fly från nöden,
en kommer hit för att undgå döden.
En kom hit, av terror tvungen,
en kom hit för att gifta sig med kungen.
Dom är tyskar, iranier, greker och turkar,
mest är dom snälla, andra är skurkar.
En del är ärliga, andra skumma,
en del är genier, andra är dumma.
Mest är dom fredliga, andra vill slåss,
men andra ord dom är som oss!
En del söker lugnet i stället för bråket,
det enda vi svenskar kan bättre – är språket.
Det sägs att vi stammar från Adam och Eva,
som inte var svenskar – men ja må dom leva!

Tage dog 1985.


Carl von Linné:

Carl Linnaeus, eller Carl von Linné som han senare kallade sig, föddes i Råshult, Stenbrohults socken i Småland den 13 maj 1707. Hans föräldrar hette Nils Linnaeus och Christina Brodersoni.

Carl fick fyra syskon, Anna Maria Sophia Juliana Samuel

Redan som femåring hade han en egen liten trädgård att sköta om.

År1717 började Carl í Trivalskolan i Växjö. Hans föräldrar hade tidigt bestämt att han skulle gå i pappans fotspår och bli präst. Att bli präst intresserade inte Carl. Skolarbetet gick inte så bra och lärarna avrådde pappan att låta sonen läsa till präst.
Efter råd från naturkunskapsläraren doktor Rothman fick Carl lov till att läsa till läkare.

1727 så flyttade Carl till Lund för att läsa medicin.
Han stannade bara ett år i Lund för att sedan bege sig till Uppsala och skriva in sig där.

I slutet så gjorde han sin två sista landskapsresor, genom Västergötland 1746 och genom Skåne1749. Dessa resor har han beskrivit i ”Västgöta – resa” (1747) och ”Skånska Resa” (1751)

Den 10 januari 1778 så avled Carl Von Linné, han blev 70 år gammal. Han begravdes i Uppsala Domkyrka.

Jonas Gardell:

Jonas Gardell föddes 1963 i Stockholm. Han växtes upp i Stockholmförorterna Täby och Enebyberg. Han är näst yngst av fyra barn.
Båda hans föräldrar var psykologer.

Hans debut kom 1985 med romanen ”Passionsspelet”. Efter det så har han utkommit med 5 romaner t.ex. ”Odjurets tid” (1986), ”Vill gå hem” (1988) och ”Cheek to cheek” (1992).

Första kapitlet i boken ”Vill gå hem”:

Det är vinter. Ingen särskild vinter, det är vitt och kallt, och allt står liksom stilla.
På en tågstation som tåget sedan länge bara åker förbi väntar jag på dig. Väntar jag på att ett tåg ska stanna. Ett tomt tåg, utan lokförare eller konduktör. Nedslitna säten och nötta golv har tåget.
Jag ska sätta mig vid fönsterplats, och jag vet att snöflingor ska smälta och rinna ner över rutan, och nästan ljudlöst ska tåget börja röra sig bort.
Vid en nedlagd station där tågen inte ens saktar in när de passerar väntar jag på dig, på ett tomt tåg, på tåget som ska ta mig bort.
Härifrån, från vintern, från här där allt står liksom stilla.

Jonas vill att personerna han skriver om, vill han att läsarna ska älska, skratta och gråta med dom. Detta gäller både hans romaner och pjäser.

Gardell skriver romaner, pjäser och har skrivit en diktsamling.

Idag bor han på Södermalm i Stockholm.

Den senaste boken han gjorde var ”Oskuld” och kom ut i höstas.


Jan Fridegård:

Jan Fridegård föddes 1897 utanför Enköping. Han kom från en fattig familj. Så det enda sättet för honom att få en utbildning var att värvning i militären. Mellan åren 18-21 så var han kavallerist vid Svea Livgarde. När han va där så började han också att skriva dikter och tidningsartiklar.

På 1930-talet så var det fattigt i Sverige, och Jan provade på många olika typer av jobb och han fortsatte att skriva tidningsartiklar för Enköpingsposten.

1931 så gav han ut boken ”Den svarta lutan” och 1935 kom ”Jag Lars Hård”. Han skrev sammanlagt 40 böcker under sin livstid.

Hans debutbok heter ”En natt i juli”. Den handlar om en ruskig historia om t.ex. hans barndomsmiljöer.

Han flyttade också mycket men det var inom Stockholm- och Enköpings trakten.

Tillsammans med en som hette Gudrun fick Jan fick 2 barn, Aase och Stefan.

Han skrev romaner, noveller.

Jan dog 1968.


Harry Martinsson:

Harry föddes 6 maj 1904 i en lanthandel vid sjön Immeln i Jämshög, Blekinge. Han föddes som det femte barnet och var den enda pojken.
När Harry blivit sex år så dör hans far och hans mor flyttar till Amerika utan barnen.

1911 så tas Harry om hand av Jämshögs socken som föräldralöst fattighjon. Han var ständigt på flykt. Han var korta perioder på ett barnhem i Göteborg och vid skeppsgossekåren i Karlskrona.

När han blev 16 år så åkte han ifrån Sverige. Han mönstrade på en båt i sju år.
Efter det så återvände han till Sverige och gjorde sin debut med diktsamlingen ”Spökskepp”

Harry skrev romaner, dikter och skådespel. Många av hans böcker handlar om resor och förflyttningar.

Resorna Harry gjorde till sjöss berättar han om i ”Resor utan mål” och ”Kap farväl”

Han fick nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Eyvind Johnsson.

Han avled 1978.


Kerstin Ekman:

Kerstin Ekman föddes 1933 i Risinge i Östergötland, och växte upp i Katrineholm.

Innan hon helt blev författare så höll hon på med film och undervisade på en folkhögskola.

Hennes första böcker var detektivromaner t.ex. ”Tre små mästare”.

Romanen ”Rövarna i Skuleskogen” handlar om ett trollet Skord som förvandlas till en människa.

Här kommer lite ur boken:
”Maria, rosen i himlen, var allt levandes ljuvligt.
Hon var ljummad mjölk och ugnsvarmt bröd. Hon var
ostklumparna i världens vassla. Hon var len och varm
som en kosida och torr och glatt som halm. Hon var ren
ren som en källa i skogen och mjuk som ett gåsbröst och
klar som en droppe dagg....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska författare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Svenska författare
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=652 [2018-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook