Crohns sjukdom

1 röster
12320 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan drabba hela mag- och tarmkanalen, ända från munnen till ändtarmsöppningen. Att den är kronisk betyder att den är kvar livet ut och kan ge symtom periodvist. En inflammation är ett tecken på att en del av kroppen är retad. Denna del blir då varm, svullen, öm och fungerar sämre. Lider man av denna sjukdom har man oftast retningar i slutet av tunntarmen och den första delen av tjocktarmen, ovanligt är det att man får den i munnen, svalget, magsäcken eller tolvfingertarmen, men det förekommer. Crohns sjukdom kan leda till sprickor i tarmens vägg, att slemhinnan i tarmen blir svullen och tarmväggen kan bli förtjockad, men den smittar inte.
I Sverige insjuknar drygt 400 personer av sjukdomen och män och kvinnor drabbas lika ofta.
Precis som Multipel skleros kommer den i skov, vissa perioder har man inga symtom men sedan kan de komma tillbaka. (enligt flera hemsidor på nätet) Man kan dock inte bota den.


Vad orsakar Crohns sjukdom?

Orsaken är inte klarlagd, men det är någonting som får immunförsvaret att angripa slemhinnan. Man tror att miljön och ärftliga anlag kan vara en orsak eftersom sjukdomen har blivit vanligare. Man har funnit en slags genetisk störning i 20% av fallen och fortsätter att leta efter fler. De flesta som insjuknar är unga, 15-35 år gamla. Röker man kan sjukdomen försämras.


Vad händer i kroppen då vi har Crohns sjukdom?

I och med att lymfkörtlarna blir hårda och förtjockade uppstår det lätt sår. Näringsupptagningen blir därmed påverkad. Framförallt är det svårt för kroppen att ta upp fett, proteiner, vitamin B12 och gallsyror. Detta påverkar då hela patientens kropp.


Symtom

• Diarré och ibland problem med att ”hålla sig”
• Blod i avföringen.
• Buksmärtor. Hål i tarmväggen kan bildas och där samlas var. Då bildas små gångar, så kallade fistelgångar. Dessa kan man ibland se genom huden. Man brukar ofta få ont i magen då man ätit, på grund av såren i tarmen som maten ”skaver” mot.
• Avmagring och man känner sig allmänt sjuk i samband med att kroppen inte kan ta upp näringsämnena på ett bra sätt. Det kan också bero på minskad aptit och själva inflammationen.
• Trötthet (Samma orsak som ovan och även att man förlorar blod. Inflammationen kan också trötta ut kroppen)
• Feber

Får man sjukdomen tidigt i livet kan det påverka tillväxten. Får man den enbart i tjocktarmen är det svårt att skilja den från ulcerös kolit, men man gör en tunntarmsröntgen och mikroskopisk undersökning av tarmslemhinnan för att skilja dem åt.


Behandling

Då man behandlar sjukdomen ser man till att försöka minska inflammationen i tarmen, man försöker ta itu med fistelgångarna och tillföra patienten näring.
Har man stora problem kan man ge kortison under en 3-6 månaders period tillsammans med ett preparat som kallas för Salazopyrin.
Är man en rökare bör man sluta.
Kosten har stor betydelse då näringsupptagningen är störd. Har man mycket stora problem får man ofta näringen intravenöst. Då får tarmen vila. Man tar ofta prover för att se om man förlorar mycket vätska och hur salthalten är.
50 % av patienterna opereras inom tio år efter diagnosen, då tas den skadade tarmdelen bort och tunntarmen sys ihop med tjocktarmen. I 10 % av fallen får man en påse på magen som ersätter den borttagna vävnaden (ileostomi).


Kosten

Eftersom Crohns sjukdom sitter i tarmen är kosten viktig. En hälsosam kost kommer från alla delar i kostcirkeln.
Oftast har man inga begränsningar i kosten men då tarmen har svårt att ta upp fett kan minskat fettintag lindra symtomen. Ibland kan man skräddarsy kosten (astronautkost) för att näringen lättare ska tas upp av tarmen.
Vid akut inflammation och då man har en förträngning rekommenderas fiberfri kost.
Utöver detta måste personen dricka mycket vatten, på grund av vätskeförlusterna vid diarréerna.


Några tips:
• Ät små portioner, relativt ofta istället för stora få gånger. Då får inte tarmen lika mycket mat på en gång.
• Tugga ordentligt
• Ta den tid du behöver för att äta
• Drick vatten!
• Vitaminbrist kan vara ett problem. Ta därför kosttillskott. Förlorar man dessutom mycket blod via avföringen kan det vara lämpligt att ta järntabletter.
Källor:

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.infomed...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Crohns sjukdom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Crohns sjukdom
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=6305 [2018-08-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook