Katolicm

1 röster
6818 visningar
uppladdat: 2006-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord


Jag valde att arbeta med den katolska kyrkan för att jag var nyfiken på hur de tänker och på det som jag kallade ”böneband”. Men de kom jag fram till att det var fel, utan det heter radband eller rosenkrans. Redan där har jag lärt mig något nytt. Jag har utgått från de olika demensionerna – Materiell, Känslomässig, Berättande, Social och etik & Moral, men har även lite annat intressant med i arbetet.Frågor

Dessa frågorna har jag letat efter svar på och försökt att besvara.

• Vad är ett radband och hur använder man det?
• Hur blir man en Påve?
• Vilka sakrament finns det?
• Vad betyder Katolsk?
• Hur är organisationen?
• Tror katoliker på liv efter döden?
• Vad firar katoliker?
• Vad är änglar enligt katolicmen?
• Finns Djävulen?
• Hur ställer sig den katolska läran till homusexuella och aborter?Den Katolska kyrkans Organisation


Kyrkans styrelse börjar med Påven högst upp på toppen, enligt den katolska läran så är Påven ”felfri” och man ska inte klanka ner på honom.
Efter Påven kommer biskoparna som har genomgått en utbildning om katolicmen, och hjälper påven att fatta sina beslut. Sedan kommer Kardinalerna som samanträder med biskoparna och påven vart tredje år (om inte något händer) och hjälper till med den sociala biten. Och sist men inte minst så kommer Nuntier och Apostoliska deleganter som hjälper till att sprida läran och tron. Det finns även olika organisationer som te x fotbolls lag och kyrkans barn timme m.mDen Berättande demensionen


Jungfru Maria Gämförs ofta med en nyckelpiga, hon sägs ha nycklen till himelen, de sju svarta prickarna på nyckelpigan symboliserar hennes vishet, förstånd, klokhet, styrka, kunskap, formhet och gudsfruktan. Och det röda i nyckelpigan symboliserar blod.

Katolsk betyder allmän.

Många tror att den katolska kyrkan har ”dödsynder”
högmod, girighet, vällust, avund, dryckenskap, vrede och andlig lättja eller liknöjdhet.
Men de kallar de själva huvudsynder.Den Katolska Kyrkans Riter

De sju sakramenten är :

1. Dopet
2. Konfirmationen
3. Eukaristin (Nattvarden)
4. Botens sakrament
5. Den sista smörjelsen
6. Äktenskapet
7. Prästfrigivningen

Mässan är väldigt viktig bland katolikerna och det är många förberedelser innan, bland annat att man får inte äta en timme före man tar nattvarden för att vinet och oblaten ska kunna förvandlas lättare till jesus kött och blod. Prästen har en så kallad ”mäss skjorta” och en ”mässhake på sig, och även vinbägaren,kalken,paténen och oblaten med sig.
På en mässa så används det mest latinska för att alla ska förstå.
När man ber så faller man på knä för att visa ödemjuknad för gud.
Att fasta är inte bara för muslimer utan katoliker fastar också, de fastar askondagen som är 46 dagar före påsk. Att fasta på fredagar är även en gammal tradition som många av de äldre katoliker gör, då äter de inte kött te x, men det behöver inte vara just kött utan det viktiga är att man avstår får något som man tycker om.

Alla katolska familjer har såkallade helgon att be till, det kan vara någon som har dött i familjen som har blivit helgonförklarad eller som många katoliker i Sverige ber till Den heliga Birgitta, mest för att hon var Svensk.
Att bikta sig är också vanligt, men gör de minst en gång om året för att erkänna och rena sig från synder.

Man firar annars jul,påsk och allt annat precis som kristna.

Den Materiella Demensionen

Förutom att det finns Katolska kyrkor så finns även någon väldigt intressant som heter radband eller rosenkransar. Varje kula reseprenterar en bön.
Rosenkransen kallas också för den glädjerika, den smärtolika och den ärolika för att det som radbandet handlar om är de viktiga händlserna kring junfru Maria som är den katoliker oftast tillber, hon är trotts allt jesus moder.
Beroende om man vill be till den smärtolika,den glädjelika eller den ärolika så finns de olika inlägg man lägger in mellan varje bön.

Man börjar med korset och fortsätter runt, de små kulerna är hell dig Maria och de stora är Bönerna eller Ära vara fadern, Kulorna hjälper en att hålla koll på var man är. Samtidigt som man tänker detta innom sig så ska man tillbe Maria.

Etik & Moral

Vad anser katolikerna om homusexuella?
Katoliker har inga problem med homusexuella. Utan att det är de handlingar som homusexuella utför de inte kan acceptera. Men de är emot sex innan äktenskap också så varför skulle de inte vara så för de homusexuella. Att vara lesbisk eller bög är en sjukdom enligt den katolska kyrkan och man kan få hjälp med välsignelse.

Hur ser den katolska kyrkan på att folk skiljer sig?
Det är bara en påve eller en biskop som kan ogiltligförklara ett äktenskap, det görs bara om det finns grunder till det, te x tvång.

Att donera organ eller att ta emot organ, är det okey?
Absolut, enligt den katolska kyrkan så spelar ingen ras eller religion någon roll när man ska donera ett organ eller ta emot ett, det viktiga är att ingen har blivit tvingad till det.

Får man göra abort?
Det finns absolut inga undantag när det gäller abort, även om tjejen/kvinnan har blivit våldtagen så är inte en abort accepterad. En annan människa har ingen rätt att ta någon annans liv anser katolikerna. Det finns många diskusioner om detta ämnet, är ett foster en människa eller bara massa celler? Det är upp till en att tänka på tycker jag.

Är dödstraff okey?
Den stat som dödr är ingen sann demokrati, säger johannes paulus II undervisning. Jag tyckte att det lät så bra, därför tog jag med det. Den meningen säger allt om vad de tycker om dödstraff.

Djurförsök bra eller dåligt?
Den katolska Kyrkan anser att det är okey med djurförsök om det är för ett gott syfte, men Djurplågeri är aldrig acceptabelt.Det övernaturliga


Katolikerna tror på liv efter döden. Men vad som väntar oss eller om man lever vidare i en annan kropp, det kan ingen veta. Många tror att det är personer som har dött som lever vidare som änglar men det är inte så katolikerna tror utan enligt dom så är änglar ett väsen. Jag chattade med en präst som heter Daniel Andersson som bor i stockholm på msn, och han svarade så här på frågan om var änglar kommer ifrån
• - Som Bibeln berättar, skapade Gud inte enbart jorden och människorna, utan också mäktiga andeväsen som inte är bundna till det materiella som vi. Ordet änglar kommer från grekiskan "angeloi" och betyder "sändebud". Änglar är alltså Guds sändebud. Som sådana möter vi några i bibeln.
Då kan man undra vad som hände med Lucifer(satan). Från början var han en ängel, men trottsade gud och försökte få de andra änglarna att trottsa gud. Tillsist blev han utkastad från himelen, och spred mörker och ondska. Nu försöker Lucifer locka människor till ”helvetet” med sin list och falskhet. Han kan ingripa i världen och i människors liv, men kan inte bestämma över de som sätter sig emot honom.

• Det stycket har jag kopierat från min och Daniels konversation.


Sista orden

Jag har lärt mig otroligt mycke om den katolska kyrkan, har försökt att få med så mycket som möjligt i arbetet. Det har varit jätte intressant, min favorit del är den med änglar och lucifer, men även det med radbanden...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Katolicm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-11]   Katolicm
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=6172 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook