Ett självständigt Norrland

4659 visningar
uppladdat: 2017-11-22
Aaron Grape

Aaron Grape 20 år

Från
Luleå, Sweden
Utbildning
High School : Kv Örnen, High School : Björkskataskolan
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Ett självständigt Norrland

 

Norrland – kanske Sveriges mest oberoende region, som med sin järnmalm, skog och vattenkraft gör Sverige till ett mycket sämre land utan dessa tillgångar. Detta har sedan flera år tillbaks väckt frågan om ifall Norrland hade klarat sig självständigt, vilket nu senare skapat diskussioner och debatter där flera Norrlänningar vill lämna Sverige och bli ett eget land – Norrland.

 

Hela 41 % av ett missgynnat Norrland hade enligt en opinionsundersökning av KIT/Novus röstat för ett självständigt Norrland. Att regionen ska bli självständig låter inte alls dumt för mig, inte heller för dem 81 % i samma undersökning som svarat att Norrland är missgynnat i förhållande till naturresurserna vi tillför resterande Sverige med.

 

Största anledningen till att vi hade klarat oss som ett självständigt Norrland är på grund av våra naturtillgångar. Vid eventuell självständighet hade klasskillnaderna från de norrländska småbyarna till större städer minskat, och bidragit till en högre levnadsstandard för dem norrländska invånarna. Detta hade skett genom att miljardvinsterna som görs av bland annat LKAB och SSAB skulle beskattas i Norrland, och inte spridas ut över hela Sverige. Även vinster från andra naturresurser, till exempel vattenkraft och skog hade spridits ut över landet och därför gynnat Norrlänningarnas plånbok. Länet Norrbotten har i dagsläget en av dem högsta BRP i landet, vilket skulle hjälpa till att locka hit fler invånare. Detta till störst del av järnmalmsproduktionen i norr. Även vattenkraften vi har tillgång till ökar BRP, och hade mer eller mindre kunnat ge oss obegränsad el.

 

En annan faktor till att Norrland skulle klara sig som ett eget land är möjligheten till utlandsexport av råvaror. Vårt överflöd av till exempel järnmalm tillåter oss att bedriva en gynnsam handel med länder i behov. Sverige är just nu beroende av den norrländska järnmalmen, och hade därför garanterat blivit en stamkund. Denna export görs möjlig av bland annat kuststädernas stora hamnar som öppnar upp sjöfarts-transporten. Vi har även ett brett tåg-nät som sträcker sig från Skåne enda upp till Narvik i Norge. Vi kan använda oss av detta eftersom att det ger oss fraktmöjligheter gällande främst järnmalm och trä. Sist men inte minst har Luleå Airport Sveriges längsta landningsbana, vilket möjliggör att vi kan ta emot och flyga iväg stora fraktflygplan i luften till andra länder.

 

Luleå Airport och andra norrländska flygplatser bidrar även till att ta emot turister och invandrare. Visserligen skulle inte Norrland bli den populäraste destinationen, men med skidorter, fjäll och andra exotiska resmål skulle vi enkelt kunna locka turister från hela världen. Något som även skulle locka invandrare är förstås Norrbottens nuvarande BRP, men även den välfungerande demokrati som Norrlands statsskick skulle bestå av. Den hade i stort sett fungerat likadant som Sveriges nuvarande demokrati, men förbättras i och med att landet blir mindre och mer kontrollerbart.
Den stora del av Norrland som idag är obebyggd kan vi använda till att bygga ut och skapa nya städer vid eventuella fall av befolkningstillväxt.

 

Kostnader från importer av bland annat mat ha...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor saknas

Kommentera arbetet: Ett självständigt Norrland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Luis Alberto Cuñapa 2017-11-30

    Behöver du ett lån? Direktkontakt: (silvia19manecchi75@gmail.com) Jag lyckades få mitt lån genom Mrs. Enrica MOLIN som tog mig i kontakt med en viss Mrs. Manecchi Silvia som kunde tillfredsställa mig så snart som möjligt. Om du också behöver en kredit eller om du är förbjuden Bankar var vänlig kontakta Kontakta via e-post (silvia19manecchi75@gmail.com) eller genom ett privat meddelande får du veta hur du hjälper dig

Källhänvisning

Aaron Grape [2017-11-22]   Ett självständigt Norrland
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=60199 [2018-10-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook