Identitet faktorer

1271 visningar
uppladdat: 2017-03-17
Ilse Richardson

Ilse Richardson 19 år

Från
Stockholm, Sweden
Utbildning
High School : Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm, High School : Seaman Schools
Jobb
Hotel Diplomat Stockholm, BoatWasher Sweden AB, Green Drizzle by Espresso House, myNanny
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag tror att alla faktorer spelar roll hos alla men att vissa individer påverkas starkare av vissa faktorer än andra. Ta till exempel två flickor med samma etnicitet, två föräldrar som är födda i Iran. Den ena flickan bor på östermalm i Stockholm, den andra bor i knivsta i Stockholm. Flickan som bor på östermalm bor i en helt annan samhällsklass än flickan som bor i knivsta, deras föräldrar har antagligen väldigt olika jobb, de går i skolor med barn från de respektive samhällsgrupperna. I knivsta pratas det betydligt mer “blatte svenska” än på östermalm, därför pratar säkert flickan i knivsta på ett annat sätt än flickan som bor på östermalm. Om man ska vara stereotypisk så är sannolikt större att flickan som bor på östermalm firar svenska traditioner som midsommar etc än flickan i knivsta som sannolikt har hållit fast vid de Iranska traditionerna mer eftersom att hennes omgivning är upptagen av en större del invandrare från samma område som hennes föräldrar och de har en sammanhållning och en gruppkänsla i att fira deras etniska traditioner. Flickan som bor i knivsta känner sig antagligen mer iransk och när hon ser sig själv så ser hon en iransk flicka som bor i Sverige. Medan flickan med samma bakgrund kanske känner sig mer som en svensk med iranska föräldrar. Detta är bara exempel på ett par faktorer, jag tror att kön också spelar stor roll men att kön är en mycket mer komplicerad faktor eftersom att i dagens samhälle så spelar inte kön lika stor roll. En individ med ett manligt könsorgan kan känna sig som en kvinna och vise versa.b) I demokratiska samhällen där mänskliga rättigheter genomsyrar samhällsbilden är individen fri att själv välja sin identitet. Hur tror du identitetsskapandet hämmas av att leva i en diktatur som lider brist på de mänskliga rättigheterna?

 

Jag tror att det är en jättestor skillnad på en människas identitet skapande om man bor i en diktatur jämfört med en demokrati. I en diktatur har inte individerna samma frihet att få gilla det de gillar, yttra de åsikter de har, ha den sexualitet de har etc. Detta påverkar självklart en individs identitet då de helt enkelt inte har friheten att vara sig själva och framförallt visa deras “rätta jag”. I diktaturer är det inte heller like jämställt mellan könen vilket påverkar identiteten genom att en kvinna kan bara göra vissa yrken/hobbys och en man kan bara göra vissa andra yrken/hobbys, könsrollerna är mycket mer tydliga i en diktatur jämfört med till exempel sverige ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Identitet faktorer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ilse Richardson [2017-03-17]   Identitet faktorer
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=60054 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook