DNA

1 röster
1385 visningar
uppladdat: 2017-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är DNA?

DNA är en lång molekyl som finns i celler hos alla levande djur och växter. Det är den genetiska kod som bestämmer hur kroppen ska byggas upp.

 

Vad består DNA av?

DNA består av nukleotider, som i sin tur består av en sockergrupp, en fosfatgrupp och en s.k. kvävebas. Det finns fyra olika baser som kallas adenin (A), cytosin (C), tymin (T) och guanin (G). Dessa fyra bokstäver utgör vårt genetiska alfabet, och dessa bokstäver sitter i en bestämd ordning beroende på individen. 

 

Diskutera om DNAt:s egenskaper, kopiering, och hur det kan gå till att ett barn får hälften av vardera föräldrarnas gener.

Med hjälp av DNA kan man bland annat identifiera brottslingar med fingeravtryck, hårstrån och naglar. Detta betyder att man mycket enkelt kan designera den skyldige.

Man kan även ändra olika organismers gener för att tex. anpassa dem till naturen. Till exempel har man lagt in en bakterie som tål bladmögel i en potatissort som ofta drabbas av möglet. Då blir potatisen resistens av svampen, som senare resulterar mer potatis och man kan även sänka priserna så det blir billigare för konsumenterna. 

De flesta av våra celler har relativt kort levnadstid, och detta innebär att vi hela tiden måste ersätta dem. Vid en celldelning omvandlas en cell till två celler, och de nya som skapas blir kopior på de gamla. I denna process inträffar en s.k. replikering, då en cell som ska bli två måste kopiera DNA:t. När detta är gjort kan cellen delas. Om våra celler inte sett likadana ut, hade vi t.ex. inte haft samma pigment på våra hårstrån.

Man får 22 kromosomer från vardera förälder, vilket betyder att man får exakt lika mycket arv från de båda. Det är också lika stor chans att det bli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Wikipedia

Kommentera arbetet: DNA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-02-07]   DNA
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=60003 [2018-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook