Barn i missbruksmiljöer- insändare

750 visningar
uppladdat: 2016-10-21
Emma Florin

Emma Florin 19 år

Från
Huskvarna
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mörker

För några år sedan uppskattade folkhälsoinstitutet att omkring 400 000 barn lever i missbruksmiljöer.  Miljöer som riskerar att barnen skadas av drog eller alkoholbruk. Det är 4-5 barn i varje klass.  Det är oftast situationer där föräldrarna inte kan hantera alkohol.

I en skolklass på 20 barn, växer 25% av dem upp i missbruksmiljöer. Men trots detta tror barnen att de är helt ensamma. Barnen lär sig att de inte ska prata om sin vårdnadshavares missbruk, att det är skamligt och ska tystas ner. Familjerna gör allt vad de kan för att dölja sina svagheter, det målas upp en fin fasad av att de lever det ljuva svenssonlivet när det egentligen är helt tvärtom.

                      Detta är en vädjan om att lyfta fram barnen som lever under dessa omständigheter. Säga att det inte är deras fel, att det kommer bli bra. Ge dem ett telefonnummer som de kan ringa när det är som värst. Ge dem en extra hård kram och säga att, jag är här när du kommer tillbaka när de skickas hem på jullov.
De flesta barn som har föräldrar som inte kan hantera alkohol kan nog instämma på att det är som värst när hela släkten eller alla vännerna samlas. Som på julafton, då det ska drickas starkglögg, julöl och snaps efter snaps sväljs ner till tonerna av helan går. Eller när det är camping säsong, då är det ju alltid trevligt med ett glas mousserande rose vin, men som lätt blir alldeles för många. Det är vid dessa tillfällen, som verkar idylliska då barnen oftast glöms bort vid. Då spriten tar över och tillfällen som ska tillhöra barnen blir en suparhögtid.
Oavsett om det händer ofta eller bara ibland är det alltid lika läskigt för barnen när deras trygga punkt i livet förändras. När mamma blir lite för tillförfriskad och ska stoppa om barnet, sluddrar mycket och stinker eller när den annars så välrakade, stiliga pappan kommer hem efter en sen kväll på jobbet och tittar på barnen med glansiga ögon som inte riktigt är närvarande. Det är något barnen är vana vid och om det bara skulle ha hänt en gång så tycker många att de aldrig kan titta på sina föräldrar på samma sätt.


När barnen kommer upp i 12 års ålder så tycker de ofta att det är pinsamt, de vill aldrig ta med kompisar hem för de vet att där finns det inget mellanmål. De flesta brukar också vid denna ålder börja använda sig av olika överlevnadsstrategier, det är fasader som barnen sätter på sig själva för att kunna ta sig igenom uppväxten. De finns flera olika men dem som man ofta sätter namn på är: hjälten, tapetblomman, rebellen och clownen. Hjälten är den vanligaste, det är barnen som alltid städar upp efter sina föräldrar, slänger tomma spritflaskor och ser till att ingen märker av problemen. Tapetblomman smälter mest in, hoppas at ingen märker dem och vill inte göra några ljud av sig. Medan rebellen och clownen är rätt lika och vill ha uppmärksamhet.

 

Men man får inte skylla på föräldrarna, det är inte deras fel, det är alkoholkulturens fel att det är så socialt accepterat att dricka alkohol trots att barn närvarar. Jag vill inte skylla på någon utan jag vill a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barn i missbruksmiljöer- insändare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Emma Florin [2016-10-21]   Barn i missbruksmiljöer- insändare
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59909 [2018-10-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook