Polyneuropati

1286 visningar
uppladdat: 2016-09-19
Oscar Bohlin

Oscar Bohlin 16 år

Från
Järfälla
Utbildning
High School : Olovslundskolan, College : Viksjöskolan
Jobb
Att vara bäst!
Om
Jag gillar kaniner och iskockey laget Björklöven
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Polyneuropati 

 

Polyneuropati är en nervsjukdom som oftast börjar utvecklas i benen. Det påverkar det perifera nervsystemet alltså alla nerverceller som finns utanför hjärnan och ryggmärgen. 

Polyneuropati är egentligen en undergrupp till NMD (neuromusklära sjukdomar). 

 

Om man har polyneuropati så fungerar inte de perifera nerverna i kroppen som de ska. Det är i ryggmärgen som alla elektriska impulser kommer till i form av sensoriska nerver och skickar sedan vidare impulserna till hjärnan. De perifera nerverna är alla nerver som inte består av ryggmärgen eller hjärnan. Det autonoma nervsystemet har hand om tex matspjälkning och att hjärtat ska slå. Alltså allt som sker automatiskt i vår kropp påverkas vanligtvis inte av polyneuropati. Man kan få problem med det autonoma nervsystemet och då blir det svårare för kroppen att pumpa ut blod när man reser sig från att man har suttit eller legat ner och i värsta fall kan man få blodtrycksfall (hypotoni) vilket resulterar i att man svimmar.

När man får polyneuropati så drabbas nervtrådarnas längst bort från ryggmärgen först alltså i fötterna och fortsätter sedan stegvis längre in mot kroppen.

Musklerna i de drabbade områdena drabbas också, de försvagas och det blir svårare att gå och resa sig. Båda fötterna drabbas samtidigt. Nerverna i de drabbade områden förstörs inte helt utan de fungerar sämre vilket även myelinhöljet vars uppgift är att isolera de långa utskotten (axon) så att de elektriska impulserna inte sprids till närliggande nerver. Myelinhöljet ökar också hastigheten på den elektriska impulserna till 100m/s. Om det skadas och försämras så blir konsekvenserna av just att myelinhöljet försämras att vi får sämre känsel i de drabbade områdena. Om melinskidan skadas så kan den inte isolera de elektriska impulserna som skickas mellan nerverna och då sprids de till närliggande nervceller. Tex om du trampar på en nål i foten. Nervcellerna i huden uppfattar nålen och skickar en nervimpuls via sensoriska nerver till ryggmärgen och där skickas det en motorisk nervsignal vilket resulterar i att foten dras upp. Polyneuropati gör så att smärtan dämpas pga av att nerverna är skadade där och att nervimpulserna sprids till närliggande nervceller alltså att man känner nålen i större del av foten. 

 

Varför får man polyneuropati? Det finns ingen fast orsak till varför man får polyneuropati men forskare tror att den främsta orsaken är ålder. Att nerverna blir sämre pga ålder. Men det finns några kända orsaker till varför man kan få sjukdomen och den vanligaste är diabetes men det finns andar kända orsaker tex som hög alkoholkonsumtion och njursvikt men det finns också mindre kända orsaker som att cancer och vissa läkemedel kan tvinga fram sjukdomen.

Varför just diabetes är känd orsak till polyneuropati har man forskat på och kommit fram med eventuella orsaker. Tex så får man högt blodtryck av diabetes och med högt blodtryck runt nerverna så kan skadliga ämnen bildas och sämre blodcirkulation kan leda till att nerverna får brist på näringsämnen och syre vilket kan skada nerverna. Vissa läkemedel innehåller cytostatika och det används för att bekämpa cancer. Cancer kan vara en orsak till polyneuropati eftersom att tumören som bildas kan trycka eller växa in i nerverna men det kan också vara att när immunförsvaret reagerar på cancer så skadas nerverna för att immunförsvaret attackerar på ett sätt som skadar nerverna. Eftersom att rökning skadar syresättningen i blodet så är det rekommenderat att sluta röka. Oftast (särskilt hos äldre) går det inte att hitta orsaken till varför man har fått polyneuropati. Ärftlighet är också en orsak till polyneuropati fat om den smittar av ärftlighet så brukar man få tidigare i sitt liv. Det finns olika former av ärftlig polyneuropati tex Skellefteåsjukan.

 

Vad händer om man får polyneuropati? De första symptomerna är följande: temperaturväxlingarna känns besvärande. Så när man går från en temperatur från den andra så känns det besvärligt tex att gå utomhus till jobbet. Det bränner och gör ont i fötterna, Du får stickningar och domningar i fötterna, det känns som att du går på kuddar eftersom att nervcellerna i fötterna är svagare så känns det luddigare för att nervcellerna i foten är försvagade eller skadade och eftersom att de sensoriska nervimpulserna sprids till närliggande nervceller och då känns det i större delar av foten. Man är mycket känslig dör beröring, huden på fötterna blir torr. Fötterna blir torra och får då oftast sprickor i huden eller sår. Det kan behandlas med hjälp av fotvård, att en fotspecialist slipar ner eventuella hårdnandes på fötterna. Eftersom att man har sämre känsel i fötterna vid polyneuropati så är det svårt att upptäcks att man tex har en sten i skon vilket kan leda till mera sår.

Polyneuropati försvagar inre bara nervceller utan också musklerna i de drabbade områdena vilket har en psykisk effekt vilket resulterar i att man inte motionerar så mycket. När man har polyneuropati så blir det extra jobbigt att röra på sig eftersom att musklerna är försvagade vilket resulterar att musklerna blir ännu mer försvagade. Det är viktigt att röra på sig så att musklerna inte försvagas. Det är som en ond cirkel, man får ont, man motionerar inte för att det är jobbigt att gå och då blir det ännu jobbigare att motionera eftersom att musklerna blir ännu mer försvagade. 

 

Om man har stora besvär med musklerna att men tex har svårt att hålla balansen mm så rekommenderas det att man går till en sjukgymnast eller en fysioterapeut. En fysioterapeut arbetar med hur rörelser, fysik funktion och hälsa hänger ihop och använder den kunskapen till att hjälpa andra att tex förebygga en sjukdom. Med hjälp av en fysioterapeut eller sjukgymnast får du veta hur du kan träna dina muskler som har försvagats. Både får du träna de där och så lär de dig hur du kan träna hemma. 

Om man har ont så kan läkemedel som innehåller paracetamol hjälpa alltså de vanliga tex alvedon eller panodil. De flesta läkemedel har biverkningar men paracetamol har sällan det. Om de inte hjälper mot nervsmärtorna så används läkemedel som är ägnat för depression. Även om man inte lider av depression så rekommenderas Saroten vilket är ett läkemedel mot depression. Om man har diabetes och lider av nervsmärtorna så kommer man få ariclaim och cymbalta men där är bara om man har diabetes. Vid epilepsi får man Lyrcia och Gabapentin, det kan också lindra smärtorna. Alla läkemedel ovan förutom de som innehåller paracetamol ger vissa biverkningar men de vanligaste är att man blir yr, mår illa och bli trött men alla biverkningar sker individuellt alltså det varierar från person till person. Om man bar riktigt ont och finner att läkemedel inte hjälper så kan man använda sig av en behandling som kallas Tens. Tens innebär att man tillför svag ström till nerverna så att kroppens smärtlindringssystem drar igång. Den här behandlingen kan lindar smärts i flera timmar. Om nerverna i magen drabbas så är symptomerna oftast att du kräks eller mår illa om du ätit för mycket. 

 

Polyneuropati finns inte bar hos människor utan också hos djur. Det mest rapporterade djuret med polyneuropati är hästar. 33% av alla hästar som registrerats med polyneuropati måste avlivas pga av det. I Norden var Norge först med att rapportera 1955 att hästar kan diagnosticerats med polyneuropati. Sedan därefter rapporterade Sverige 1998. Symptomen är liknande för människor. Sår på fötterna osv. De första teckna på att en häst har polyneuropati är att kotar (snubblar) över och ramlar och om sjukdomen har spridit sig så kanske inte hästen kan komma upp. De flesta hästarna som blivit diagnosticerad med sjukdomen blivit det under en period i början av året (januari till maj) vilket leder till att forskarna tror att det hat något med det inplastade ensilerade fodret skulle kunna ha orsakat sjukdomen. Som sagt brukar 33% eller 1/3 av alla hästar som fått polyneuropati avlivas men resten av de slutar visa symptom på sjukdomen oftast efter 6 månader men det kan dröja mer. Hos människor stannar polyneuropati hela livet men hästar (om de inte behöver avlivas) slutar visa symptom efter ett halvår, forskare har undersökt men hittar ingen orsak till varför det är så (2016).

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Polyneuropati

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Oscar Bohlin [2016-09-19]   Polyneuropati
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59867 [2018-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook