Är E-sport en riktig sport?

1110 visningar
uppladdat: 2016-06-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Är E-sport en riktig sport?

 

Förra månaden ägde Dreamhack Winter 2014 rum i Elmia Konventionscenter i Jönköping. En av flera turneringar var i spelet Counter-Strike Global Offensive eller CS:GO som det förkortas till. Vinnarlaget vann hela 250 000 dollar och prispotten totalt var ca 500 000 dollar.

 

De flesta som vet någonting om gaming vet också om E-sport och faktum är att det har exploderat i popularitet under de senaste åren. Med tusentals spelare som tävlar och miljontals tittare har fenomenet kommit väldigt långt på kort tid. Nu om någonsin funderar gamers på att börja med professionell gaming som en karriär, särskilt i länder såsom USA och Sydkorea.

 

Professionell gaming är inte precis nytt. Gamers har haft gaming som sitt jobb sedan slutet av 90-talet. Det är dock på senare tid som industrin verkligen har tagit fart och fler och fler börjar drömma om att spela datorspel och få betalt för det.

 

Nya företag har skapats som håller i stora turneringar i massvis med olika spel med stora prissummor och flera miljoner tittare. Spelutvecklare har också fattat vad de kan få ut av det och nu är det inte bara organisationer utan också spelföretag som håller i stora turneringar och ligor.

 

Riot Games, utvecklarna av det extremt populära spelet League of Legends är också värd för sin egen turneringsliga: The League Championship Series, eller LCS. Riot tar särskilt väl hand om spelare som är tillräckligt bra för att kvalificera sig för LCS och erbjuder en lön till varje lag. Lönen hjälper dem täcka resor och boende, och är tänkt att hjälpa spelarna att sluta tänka på finansiella problem så att de kan fokusera helt på spelet.

 

Riot Games har även nyligen gjort stora framsteg för E-sport när de efter lång diskussion fick USAs regering att erkänna professionella LoL-spelare som professionella idrottare. Spelare kommer att kunna få visum för att arbeta i USA under denna titel.

 

Bortsett från turneringar, finns det några andra faktorer som har spelat viktiga roller i tillväxten av E-sport. Den viktigaste av dem är nog Twitch.tv. Twitch, som är baserat i USA, är en gratis live-streaming webbsida som lanserades 2011. Nu tittar över 50 miljoner tittare på gamingrelaterat innehåll sänt över Twitch varje månad. Och de flesta, om inte alla stora turneringar sänds live på Twitch.

 

Det har också skett en ökning av E-sportkommentatorer eller ”casters” tack vare Twitch. Dessa människor, ungefär som vanliga kommentatorer man hör på TV, har mycket kunskaper om spelet och de hjälper tittarna att förstå vad som händer men gör även djupgående analyser. Några av de mer populära kanalerna kan ta in tusentals människor till deras Twitch stream varje gång de slår på den. Eftersom Twitch är gratis och enkelt att använda, kan proffs, kommentatorer och alla andra som vill försöka sig på streaming göra det. Twitch erbjuder till och med kanaler som har tillräckligt många tittare en chans att tjäna lite pengar genom att registrera sig i deras partnerprogram.

 

Det finns många som undrar hur det kan vara så roligt att se på när någon spelar ett spel men tänk dig om du skulle sätta fast en kamera på bröstet på Lionel Messi eller Christiano Ronaldo varje gång de spelade och folk kunde ställa frågor och ge kommentarer live. Det är ungefär så det är när någon livestreamar på Twitch och då är det lite lättare att förstå varför det är så populärt.

 

I Sydkorea sänder man till och med E-sport på TV. Även i Sverige kan man ibland se E-sport på vissa TV-kanaler. Dreamhack Winter 2012 turneringar sändes på SVT och TV6 sänder även professionell Dota 2 och Starcraft 2 ibland.

 

Den E-sport som lockar till sig flest tittare är League of Legends LCS-turnering. LoL är för övrigt även världens populäraste spel med över 67 miljoner aktiva spelare varje månad. I år hyrde Riot Games ett fotbollsstadium i Seoul i Sydkorea som rymmer över 50 000 åskådare för fans som vill se världsmästerskapen på plats.

 

Oavsett om man är en spelare eller caster (eller ens en journalist som täcker E-sport), måste man arbeta mycket hårt för hålla koll på allt. Man måste leva och andas sitt spel och bara de allra bästa kan tjäna pengar eller bli kända för det. Det krävs ett driv, beslutsamhet och rätt så mycket tid för att slå igenom det som en professionell gamer eller streamer. Men för de som klarar det är det som en dröm som g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är E-sport en riktig sport?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-06-11]   Är E-sport en riktig sport?
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59851 [2018-10-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook