Novellanaly

975 visningar
uppladdat: 2016-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Romananalys

 

Författare

J.K. Rowling

 

Inledning

Jag läser romanen “Harry potter and the philosopher’s stone” av “J.K. Rowling”.

Jag ska svara på frågan Hur har författaren präglats sitt land? För att kunna besvara frågan har jag läst en roman av “J.K. Rowling” som är författaren.

Jag har också tagit reda på om författaren, författarens hemland och fördjupt mig i romanens innehåll.

Jag har använt mig av egna erfarenheter av författarens hemland och hittat fakta på Ne.se och det bedömer jag vara trovärdigt eftersom de fakta kontrolleras av specialister.

Jag har hittat fakta också på Wikipedia och det bedömer jag den mindre trovärdig men jag har sett samma fakta på flera sidor.

 

Bakgrundsfakta

Författaren kommer från: Storbritannien.

Huvudstad                         : London (och största stad).

Officiellt språk                  : Engelska.

Statsskick                          : Konstitutionell monarki.

Drottning                          : Elisabeth 2.

Totalt yta                          : 244 820 km².

Befolkning                        : 64 100 000.

Valuta                               : Brittisk pund.

Nationaldag                      : 1 mars.

 

Geografi

Storbritannien, formellt Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, är en suverän stat som ligger utanför nordvästra kusten av den europeiska kontinenten.

Landet omfattar ön Storbritannien, den nordöstra delen av ön Irland och många mindre öar. Nordirland är den enda delen av Storbritannien som delar en landgräns med en annan självständig stat, Republiken Irland.

Bortsett från denna landgräns är Storbritannien omgiven av Atlanten, Nordsjön, Engelska kanalen och Irländska sjön.

Storbritannien är en enhetsstat som styrs under en Konstitutionell monarki och ett parlamentarisk systemmed dess regeringssäte i huvudstaden London. Landet består av fyra riksdelar: England, Nordirland, Skottland och Wales. Det finns tre decentraliserade nationella förvaltningar som har olika befogenheter och de ligger i Belfast, Cardiff och Edinburgh. Det finns tre kronbesittningar och fjorton utomeuropeiska territorier i anslutning till Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland utan att utgöra konstitutionella delar av det. Dessa är rester av det brittiska imperiet som på sin höjd 1922 omfattade nästan en fjärdedel av jordens landyta och var - jämte Ryska imperiet, Romarriket, Sovjetunionen och Mongolväldet ett av det största imperierna i historien. Brittiskt inflytande kan fortfarande observeras i språk, kultur och rättssystem i många av dess forna territorier.

Ekonomi

År 2006 var Storbritannien världens sjätte största ekonomi enligt Världsbanken. Landet har en betydande finanssektor: London är världens största finanscentrum och skottlands huvudstad Edinburgh är Europas tredje största finanscentrum. Storbritannien är världens största turistdestination med omkring 24 000 000 turister varje år och 1 800 000 anställda inom turistnäringen. Energisektorn är även den omfattande, med en andel bruttonationalprodukt på 10 procent, större än för något annat industriland. Skottland är Västeuropas näst största olje producent efter Norge och Europeiska unionens största olje och naturgas producent.

Jordbruket står för två procent av bruttonationalprodukt och en procent av sysselsättningen. Produktionen täcker 60 procent av behovet.

Storbritannien viktigaste handelspartner är Tyskland, USA, Frankrike och Nederländerna. Dess valuta är brittisk pund.

Religion

Den officiella religionen i Storbritannien är kristendomen. Den brittiska samhället är en multireligiös samhälle och försöker alltid att konsolidera tolerans principerna och religiös harmoni, där kan alla utöva sina religiösa riter med full frihet.

Kristna människor utgör 71 procent av den brittiska befolkningen, Muslimer representerar den största religiösa minoriteten i Storbritannien, cirka 3-5 procent och andra religioner utgör:

Hindu 1procent.

Spett 1procent.

Judar 1procent.

Buddhister mindre än 1procent.

Alla andra religioner mindre än 1procent.

De som är utan religion 14-15procent.

 

Författare

J.K Rowling eller Joanne Rowling född 31 juli 1965 i Yate i Gloucestershire, är en brittisk författare som är mest känd för fantasyromanerna om Harry Potter som sålts i mer än 400 miljoner exemplar världen över och översatts till 65 språk. Harry potter slog rekord som den snabbast sålda böcker någonsin.

Författarens föräldrar Peter James Rowling och Anne Volant fick deras första dotter Joanne den 31 juli 1965. Nästan två år senare kom familjens nästa tillskott, lillasyster Dianne.

Skolan som hon gick på när hon var liten tyckte hon mycket om. Det var en kreativ och avspänd stämning, och mycket tid lades på att teckna och skriva berättelser, vilket redan då passade Rowling.

När hon var nio flyttade familjen till Tutshill i Gloucestershire då föräldrarna längtade efter en mer lantlig miljö. Rowlings favoritämne var engelska, hon tyckte mycket om all språkundervisning. Rowling tillhörde aldrig de mest populära i skolan, men hennes vänner uppskattade hennes sagor och historier som hon delade med sig av under raster och fritid. Efter grundskolan började Rowling studera franska på Exeters universitet. Hon har senare berättat att hon ville studera engelska men övertalades att välja franska istället. Dock såg Rowling något positivt i det, vilket var att hon fick tillbringa en termin i Paris.

Efter universitetsstudierna försörjde sig Rowling på olika arbeten, främst som sekreterare och administratör.

Efter moderns död flyttade Rowling till Portugal för att arbeta som engelsklärare. Det var ett arbete som hon tyckte mycket om och som gick bra att kombinera med författarskap. Förmiddagarna ägnade hon åt att skriva på den första boken om Harry Potter, och eftermiddagar och kvällar arbetade hon. I Portugal träffade hon sin första make, Jorge Arantes, som var journalist. Den 16 oktober 1992 gifte de sig och Rowlings första dotter, Jessica Isabel Rowling Arantes, som uppkallades efter Jessica Mitford, föddes 27 juli 1993. Äktenskapet höll dock inte och när dottern bara var tre månader flyttade mor och dotter tillbaka till England.

J.K. Rowlings liv förändrades dramatiskt efter succén med Harry Potter. Hennes förmögenhet uppskattades 2007 till 545 miljoner pund av The Sunday Times. Detta gör henne till den första författaren hittills som blivit dollar miljardär på sitt författarskap.[21] Hon har själv förklarat att hon inte förväntade sig att tjäna mycket pengar och att det inte heller var hennes mål. Efter att ha levt på gränsen till fattigdom under arbetet med Harry Potter är hon dock väldigt tacksam.

Joanne K. Rowling äger tre fastigheter, en i England, London, och två i Skottland, nära Aberfeldy och i Edinburgh. Det är i Skottland hon trivs bäst och tillbringar mest tid. Rowling är kristen och medlem i Skotska Episkopalkyrkan. Då böckerna fått kritik för att vara okristliga som uppmuntrar trolldom har detta nästan förolämpat den kristna högern.

Rowling är nu mest känd för böckerna om trollkarlen Harry Potter.

 

Boken

 

Harry potter and the philosopher’s stone är J.K. Rowlings första bok om Harry Potters äventyr. Boken utspelar sig i Storbritannien mellan sommaren 1991 och sommaren 1992.

Harry Potter växer upp hos sin elaka moster, morbror och kusin, ovetande om vem han egentligen är. På sin elvaårsdag träffar han halvjätten Hagridsom avslöjar att han är son till två mäktiga magiker som blev mördade av den onde Lord Voldemort. När Voldemort försökte mörda Harry slog förbannelsen fel och träffade istället Voldemort själv, som försvann i form av en ynklig ande. Harry själv fick bara ett blixtliknande ärr i pannan till minne av händelsen.

Eftersom han besitter magiska krafter ska han börja på Hogwarts, en internatskola som lär ut trolldom.

På skolan träffar han bland annat Hermione Granger och Ron Weasley som blir hans nya vänner, och tillsammans med dem börjar Harry utforska den för honom hittills okända och annorlunda trollkarlsvärlden.

Men snart inser han att något skumt är på väg att hända på skolan. Det verkar som den avogt inställde trolldrycksläraren Snape försöker stjäla något viktigt från valven djupt ned under skolan, och Harry och hans vänner bestämmer sig genast för att klura ut vad och varför.

Det visar sig vara de vises sten som ligger gömd under skolan, en sten med vars hjälp man kan skapa livselixir och förvandla andra ämnen till guld.

När Harry ska stoppa Professor Snape från att ta stenen, visar det sig att det inte är Professor Snape som försöker ta den utan Professor Quirrell, som vill använda den till att låta Lord Voldemort återuppstå...

Men skolans rektor Albus Dumbledore räddar Harry Potter från Lord Voldemort och Professor Quirrell dör.

 

Analys

Jag tycker att huvudkaraktären Harry potter namn har någon samband med Rowlings eget liv. Under Rowlings barndom flyttade familjen Rowling två gånger. När de bodde i Winterbourne lekte Joanne med grannbarnen, bland vilka det fanns två syskon med efternamnet Potter. I efterhand har dock Rowling nämnat hennes huvudkaraktären med samma efternman.

Under min läsning av boken Harry potter and the philosopher’s stone ser jag att boken fick en mycket mer en sorgsen och djup ton som till exempel när Harry uppväxte utan sina föräldrar som dog när han var liten dessutom växer Harry upp hos sina elaka moster, morbror och kusin. Jag ser att detta har någon samband med J.K Rowlings mor död när Joann...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

wikipedia

Kommentera arbetet: Novellanaly

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-05-29]   Novellanaly
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59843 [2018-10-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook