Ergonomi inom vård och omsorg

2419 visningar
uppladdat: 2016-05-02
Johan Månsson Christell

Johan Månsson Christell 19 år

Från
Höör
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

                                                    Ergonomi inom vård och omsorg

  

På min arbetsplats så kan det vara fysiskt tungt ibland även om du har många hjälpmedel tillhands. Tex. Så behöver du ibland hjälpa en person upp ur stolen/soffan. Ibland så kan denna personen vara väldigt tung. Men då så är det viktigt att man använder rätt lyft tekning. När man hjälper en tung person upp ur stolen så är det viktigt att man är minst är 2st personal. Man kan sätta ett gång bälte runt patienten och sedan ett runt sig själva. Sedan så ställer sig varsin vårdare på varje sida av stolen.  Med ett varsitt eget bälte. Då så kan vårdaren ta tag i var sin sida i av bältet och patenten lika så. Och sedan så ställer man sig stadigt och lyfter på tre.

Inne hos dom boende så var det väldigt dålig belysning vilket kan leda till fall och trötthet. Äldre personer behöver 4 gånger mer ljus än en yngre person i 30 års åldern. Ibland så kan vårdtagare bli väldigt utåtriktade och använda fysisk och psykologiskt våld mot både personal och andra vårdtagare, i form av skrikande och att ta tag i personal och vårdtagare. Därför har all personal personliga larm på sig. Detta slarvades det mycket med trots att de egentligen var tvungna att bära dessa på sig. Förklaringen till att de inte använde dessa var att de tyckte att de var i vägen och att man lätt tappade dessa. En ur personalen hade t.ex. tappat ett personlarm i toaletten när denne skulle hjälpa en vårdtagare.   

Vi har många typer av olika hjälpmedel för att inte skada våra ryggar eller att få andra förslitningsskador. Bland annat så har vi flera olika typer av liftar t.ex. Tak lift, stå lift , golv lift, stol lift, duschstolar, höj och sänkbara sängar,  för att förhindra tunga lyft . Vi har även akustikplattor i taket för att förhindra olika typer av höga ljud.

På min arbetsplats så kan det förekomma förslitningar på Axlar, knä och rygg. Detta beror på mycket tunga lyft.  Personer som jobbar på björken i Höör är ibland överbelastade med uppgifter vilket kan leda till långa sjukskrivningar.

För att förbettara miljön för de boende och anställda så är det viktigt att dom aldrig jobbar ensamma. Detta för att minska risken att man står själv i en allvarlig situation. T.ex. Ett alvarligt sjukdomsfall eller vid hot och våld.  (http://www.ka.se/inga-fordelar-med-ensamarbete.) Det är även viktigt att man stärker sina muskler särskilt i rygg och buk för att minska risken för förslitnings skador som kan leda till sjukskrivningar vilket leder till stora problem för både arbetsgivaren och den anställda. För att undvika förslitningsskador så är det viktigt att man får information om vilka hjälpmedel som kan vara till hjälp för personalen hos varje vårdtagare. Det är även viktigt att personalen får gå regelbundna kurser i förflytings teknik. Man får inte heller glömma att ge vikarier en kort utbildning i olika arbetsmiljö frågor.  http://www.1177.se/Skane/Tema/Halsa/Motion-och-rorelse/Trana-pa-jobbet/Ergonomi/. Det är även viktigt att man sätter in bättre belysning i vårdtagarens rum för att minska fallrisken och risken för ökad trötthet. Det är även viktigt med bra belysning för att minska risken för felmedicinering. Samt att man lä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ergonomi inom vård och omsorg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Månsson Christell [2016-05-02]   Ergonomi inom vård och omsorg
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=59812 [2018-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook