Lura fram dina endorfiner och må bättre!

3 röster
16160 visningar
uppladdat: 2006-03-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur kan vi använda endorfinen att må bättre, både fysiskt och psykiskt?

Endorfiner aktiveras och frigörs när du har ont, när du motionerar, äter vissa ämnen, skrattar och blir förälskad. En ökning av endorfiner ger dig en skön kick som gör att du känner ett glädjerus och senare avslappning och välbefinnande.
Endorfinet kan sedan finnas kvar i blodet i timmar.

Äntligen har vi passionerade chokladälskare något att trösta oss med!

I chokladen finns nämligen vissa ämnen som frisätter kroppens endorfiner, vilket kan vara en förklaring till varför många kvinnor känner ett starkt behov av choklad under sin mensperiod, då man kan ha ont och känna sig nere. Endorfinkicken du får av chokladen gör att du mår bättre.
Kicken gör även att man vill ha det igen och mera. Det är alltså inte en inbillning när man känner sig beroende av choklad.

Brittiska forskare har utvecklad ett antichokladplåster, som avger en vaniljdoft och ska göra att man klarar sig utan choklad. Det finns alltså hopp!

Må som en pralin, smörj in dig i choklad.

Chokladmassage är en ny hälsotrend där man använder varm kakaoolja som sägs vara mjukgörande, motverka depression, öka koncentrationsförmågan och förhöja kärlekslivet. Oljan går rakt in i blodomloppet och sätter igång endorfinerna. De ljuvliga dofterna skapar ett stort sug av choklad och därför bjuds sedan på praliner.

Lev ut din passion även i sängenhalmen.

Bra sex med den du älskar är nyttigt både för insida och utsidan. Ett rejält pass i sängen kan få dig att svettas ordentligt och på köpet stärks immunförsvaret och även ditt självförtroende. Dessutom utsöndras massor, massor med endorfiner. Känslan av beröring och närhet gör dig glad och du känner ett stort lugn och välbefinnande efteråt. Finns det något mer underbart än att älska med den den man älskar? Så glöm stressen och alla måsten för en stund och njut av varandra.

Är du lite het i gröten och behöver kylas av?

Spring då och ta ett dopp i närmaste isvak. Det ger dig en riktig energikick av adrenalin och endorfiner. Dessutom sägs det stärka immunförsvaret och vinterbadare blir tydligen aldrig förkylda. Detta är dock inget för den som har problem med hjärtat eller om man är sjuk.

Men passar det inte dig eller är inte säsongen inne kanske du kan prova att hoppa in i frysen istället.

Att stå halvnaken i ett kylrum med -100 grader C i 2-3 minuter rekommenderar tyska läkare sina patienter.
Visst låter det som tortyr? Men forskare menar på att denna behandling lindrar ledvärk och sannolikheten säger att kroppen då frisätter stora mängder endorfiner av den isande kylan.

För dig som känner dig hjärnstressad finns floating.

Störst blir resultatet om ligger i en stor tank och flyter i väldigt salt vatten och lyssnar på lugn musik. Man når en snabb djupavslappning och musklerna får vila, då får blodcirkulationen en chans att komma igång i dina spända muskler. Nu har hjärnan tid över att utveckla endorfiner, immunförsvaret m.m. Detta är väldigt effektivt mot spänningshuvudvärk och muskelsmärta.
Men även att lägga sig och flyta i vattnet i närmaste hav, sjö eller pool kan vara en god idé som hjälper dig att hitta lugnet.

Är du förbannad? Gapskratta!

Ett humortest visar att pessimister löper större risk att få hjärtattack. Man vet inte om det är bristen på humor eller om de helt enkelt inte ser det roliga i situationer. De som haft hjärtattack skrattar 40 % mindre än "vanligt" och pessimisterna lever 20% kortare liv än optimisterna.

När man blir arg och upprörd höjs pulsen blodtrycket medans om man istället skrattar så sjunker dessa.

Vet du med dig att du lever ett stressigt, oregelbundet och allmänt ohälsosamt liv, ta dig åtminstonde tid att skratta åt eländet!

Genom att skratta mera orkar vi mera. När vi gapskrattar får hjärtat och lungorna lite gympa och sedan vilar kroppen och psyket ut.

Skratt smittar!

Kan man lura sig själv till att bli glad?
Det mesta av vårt beteende är inlärt men kan faktiskt läras om. Det lönar sig att dra lite extra på smilbanden, inte bara för att det påverkar omgivningen positivt som sedan muntrar upp dig tillbaka. Då skrattmusklerna används skickas gladsignaler upp till vår hjärna och vi påverkas lite mer positivt. En bra övning kan vara att bita med tänderna på sitt finger och spänna dina smajl-muskler.

Vid flera sjukhus har man insett hur viktig skrattets helande effekt är och har därför infört humorterapi och doktorsclowner.

Inför skrattlektioner i skolan!

I Kalmar finns numera en skrattinstruktörsutbildning. De roliga skrattprogrammen går ut på att man simulerar olika typer av skratt : Ha - Ha - Ho - Ho. Tyst skratt, hjärtligt skratt osv. Detta resulterar snart i spontant skratt och gemenskap i gruppen.

Men den viktigaste metoden att framkalla endorfiner och ett eget välmående är ändå sin egen. Att ägna mer tid åt det man vet att man mår bra av. I dagens samhälle då vi blir allt mer stressade känner vi ofta att vi inte har tid att ta hand om sig själv. Men det är så otroligt viktigt och det lönar sig i slutändan då man orkar så mycket mer. Man får försöka lura till sig endorfinerna på bästa sätt. Genom mental träning kan du lura din hjärna att sända ut positiva signaler. Allt som påverkar en välbefinnande påverkar helheten...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lura fram dina endorfiner och må bättre!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-25]   Lura fram dina endorfiner och må bättre!
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=5917 [2018-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook