Sammanfattning om kameran

6 röster
3882 visningar
uppladdat: 2010-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En kamera är uppbyggd av 4 viktiga delar: objektiv, slutare, bländare och film. Istället för film hos digitalkameror används ccd-celler. I de första lådkamerorna och i enkla mobilkameror består objektivet av en enda konvex lins. I modernare kameror består objektivet av ca 4-10 linser. Linsen har en brännpunkt. I en konvex lins samlar linsen inkommande ljus till en punkt, den så kallade brännpunkten. Om motivet (det som ska fotograferas) befinner sig för nära linsen kommer brännpunkten hamna utanför filmen. Om motivet är långt ifrån linsen hamnar brännpunkten framför filmen. På så sätt blev bilderna oskarpa. Men genom att kunna flytta linsen så kunde man få skärpa på bilden. Detta kallas att fokusera. Bilden på filmduken blev alltid upp- och nervänd. Eftersom att ljusstrålarna från motivets nedre del träffade filmens övre del osv. Slutarens uppgift är att öppna och stänga kameran. Den tid då kameran är öppen kallas exponeringstid. Olika kameror behöver olika exponeringstid.

Det beror på hur ljuskänslig filmen är. Ju mer ljuskänsligt material desto kortare är exponeringstiden. I moderna slutare handlar exponeringstiden om 1/8000 sekund. Alltså när man trycker på slutaren öppnas kameran, linsen skapar en bild som filmen fångar upp. Så enkelt är det! Bländaren som sitter i objektivet fungerar som vår pupill. Genom att reglera bländarens öppning bestämmer du hur mycket ljus som ska träffa filmen. När det är soligt och ljust ska man använda en liten bländaröppning och om det är mulet bör bländaröppningen vara en aning större. I många kameror ställs exponeringstiden, bländaren och avstånd in automatiskt. Sådana kameror brukar oftast ha en blixt inbyggd som kommer till användning vid dåliga ljusförhållanden. Kameran i sig är ofarlig för människor och miljön. Men tillverkningen av kameran, framkallningen, batterier och gamla filmrullar är ett större problem för miljön. Kameran är gjord av plast och hur framställs plast? Jo, av olja. Det ger massa koldioxid utsläpp som är dåligt för miljön. När man framkallar bilder använder man massa olika kemikalier. Vart tar de vägen efteråt? Ut i miljön och förstöra? Nej tack! Batterierna och filmrullarna då? Samma sak gäller film...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.stacken.kth.se/~foo/texts/kameran/artikel.shtml http://sv.wikipedia.org/wiki/Kamera http://skolarbete.nu/skolarbeten/kameran/ http://ullvitorget.koping.se/~luk/FBLA_NY/01_kom_igang/slutare_blandare.htm Böcker: Spektrum Fysik Puls fysik (för grundskolans senare del)

Kommentera arbetet: Sammanfattning om kameran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-04-09

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-11]   Sammanfattning om kameran
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58659 [2018-09-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook