Mindre statusjakt kan ge färre skilsmässor

3 röster
4177 visningar
uppladdat: 2010-01-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varje år drabbas i genomsnitt 45 000 svenska barn av att deras föräldrar skiljer sig. Det är på tok för många svenska äktenskap som slutar i skilsmässa. Och det är barnen som får lida för att deras föräldrar inte kan hålla ihop.

Ibland kan man ju undra varför svenska par över huvud taget ska gifta sig när äktenskapen ändå inte håller. Varje år slutar över 20 000 svenska äktenskap med skilsmässa. Det kan jämföras med att antalet vigslar numera brukar ligga på 40 000-45 000. Det innebär att nästan hälften av äktenskapen slutar med skilsmässa.

Det har skrivits mängder av forskningsrapporter om svenskarnas problem med att få sina äktenskap att fungera. Det finns en statlig institution som heter Folkhälsoinstitutet som kommit fram till att de flesta skilsmässor har ekonomiska orsaker. Båda föräldrar jobbar, men får ändå inte ekonomin att gå ihop.

Jag skulle kunna tänka mig att de ekonomiska problemen beror på en egoistisk statusjakt. Många par vill ha ett stort och fint hus, var sin fin bil och så "måste" man naturligtvis åka till Åre ett par gånger varje vinter för att åka skidor och minst en utlandsresa varje år hör också till. För att "vara bättre" grannarna skaffar man sig ett tjusigt fritidshus, antingen i Stockholms skärgård, i Spanien eller i Thailand.

Men man måste jobba sig dödstrött för att få ihop pengar till allt detta. Om man hade nöjt sig med hälften tror jag att man hade blivit dubbelt så lyckliga. Med all tid spenderad på att få ihop tillräckligt mycket pengar blir det ju ingen tid över för umgänge med partner och barn. I stället blir man efter jobbet trött, irriterad och på allmänt dåligt humör. Upplagt för bråk och tjafs, alltså.

Mitt recept för att få ner antalet skilsmässor är att vi i Sverige skruvar ner statusjakten. Visst är det kul med fina prylar. Men vi måste lära oss att sätta gränser.

1831 var första året när man i Sverige började föra statistik över antalet skilsmässor. Då noteras 95 upplösta äktenskap. År 1900 var det 31 000 par som gift sig och 405 som begärde skilsmässa. 1950 skedde 54 000 vigslar och 8008 skilsmässor. Sedan har det snabbt blivit värre och värre. 2007 var det 47000 par som gifte sig och nästan 21000 upplösta äktenskap.

Så här kan vi inte ha det! Så skrev en grupp forskare, med psykologen Alf B Svensson som ledde det hela i en debattartikel i Dagens Nyheter i juli förra året.

Forskarna manar folkhälsoministern Maria Larsson att hitta åtgärder för att minska antalet skilsmässor, mest för barnens skull. Man påpekar att barn som får växa upp med bara en förälder har fler beteendeproblem än barn som lever tillsammans med båda föräldrarna.

Andra undersökningar visar att när skilsmässobarn själva når vuxen ålder vågar de inte gå in i en djup relation av rädsla för att denna relation inte ska fungera.

Nyhetsbyrån TT har gått igenom forskningsrapporter som visar att barn till ensamstående föräldrar löper 50 procent större risk att drabbas av psykiska problem, jämfört med barn som bor med båda föräldrarna. Det finns också klart ökade risker för självmordsförsök, alkohol- och drogproblem bland skilsmässobarnen.

Att försöka hålla ihop en relation som inte fungerar är naturligtvis heller inte bra. Det kan ju också gå ut över barnen. Men frågan är om inte svenska par kastar sig in i relationer lite för snabbt och skaffar hus, bilar och barn alldeles för snabbt utan att relationen bygger på en säker grund.

Varför det är så har jag inget svar på. Den så kallade svenska frigjordheten kan vara en förklaring. Svenskar brukar ju ofta överskatta sig själva - ungefär som amerikaner, som för resten skiljer sig nästan lika mycket som svenskar - för att skryta om hur liberal och frigjord man är.

Den höga skilsmässofrekvensen kan också ha med religionen att göra, eller snarare brist på religion. Svenskar är ju inte särskilt religiösa. Och tittar man på skilsmässostatistik för andra länder med låg kyrklighet, som länderna i gamla Östeuropa så ser man att skilsmässor där är minst lika vanliga som i Sverige. I Ryssland slutar 68 procent av äktenskapen med skilsmässa, i Vitryssland 65 procent, i Ukraina och Lettland 63 procent.

I länder med hög kyrklighet och där den katolska kyrkan är dominerade är skilsmässor ovanliga. I Italien skiljer sig bara 12 procent av alla gifta par, i Spanien 17 procent och i Portugal 21 procent.

Nu kanske någon säger att katolska kyrkan inte godkänner skilsmässor och att procenttalet i de här länderna därför borde vara 0. Men, nu är det dels så att alla människor i dessa länder inte är katoliker. Dessutom kan katolska kyrkan i vissa fall faktiskt godkänna att äktenskap blir upplösta. Till exempel om mannen slår sin hustru, då kan hustrun begära separation. P&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Webbartiklar från: Dagens Nyheter Tidningarnas telegrambyrå Bröllopssidan Bibelsajtens frågelåda Familjerådgivarna

Kommentera arbetet: Mindre statusjakt kan ge färre skilsmässor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-15]   Mindre statusjakt kan ge färre skilsmässor
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58510 [2018-07-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook