Anne Franks Dagbok

2958 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Anne Franks Dagbok

"These are the thoughts and expression of a young girl living under extraordinary conditions, and for this reason her diary tells us much about ourselves and about our own children. And for this reason, too, I felt how close we all are to Anne's experience, how very much involved we are in her short life and in the entire world." ~ Eleanor Roosevelt

Anne Frank was born in Frankfurt, Germany, to a Jewish family, on June 12, 1929.Detta utspelar sig under Andra Världskriget i Frankfurt, Tyskland.

Där den judiskaflickan Anne Frank föddes.Her father, Otto Frank, was a respected businessman. Hennes far, Otto Frank, var en respekterad och mycket god omtalad affärsman. Anne and her older sister Margot grew up in a comfortable atmosphere, surrounded by loving parents and relatives, and received a good education.Under sin barndom växte Anne och hennes stora syster Margot upp i en bekväm miljö, omgivna med kärleksfulla föräldrar.

In 1933, Otto Frank moved his family to Holland, anticipating the worsening of the Nazi persecution of Jews.År 1933 kom ett år för förändring allra mest för judarna. Detta var ingen god förändring. Det var början på nazisternas förföljelser av judar, då Hitler fick makten som ledare till nazisterna.

DettaNnDedd gjorde att familjen Frank som var bosatta i Tyskland var tvungna att flytta till Holland. De höll sig gömda i Anne Franks fars byggnad där hans företag låg, det så kallade Gårdshuset.

Anne frank såg inte fram emot denna fasansfulla mörka tid.

Från att umgicks med sina väninnor i sin fina skola. Till att hålla sig gömd i ett dystert, damigt och instängd byggnad.

Väl framme då hon stiger in i det mörka rummet, tänds lampan på av Margots nyfikenhet. Anne blir häpens förskräckt, tittar sig omkring och ser det lilla utrymmet som fick henne att nästan kväva till och spindelnäten längst väggarna fick henne att rysa till.

Från dag ett när hon anlände till Gårdshuset kände hon en enorm hemlängtan. Det här var bara en glimt insyn på isoleringen hon skulle utsättas för och ville inte ens tänka tanken på att hon skulle vara fastbunden där i minst två år. Efter att en vecka passerat hade hon lyssnat på radion varje dag för att höra vad som föregick utanför dess stängda väggar. Judar som blivit misshandlade och förts till koncentrationsläger lät så skrämmande. Anne började tänka annorlunda, att hon och hennes familj hade det ändå betydligt bättre och tryggare här. Dom var åtta personer som höll sig gömda tillsammans på Gårdshuset. Alla har en viss egen karaktär och huvudroll, men Anne framstår mest som den som är huvudpersonen i boken. Anne hade problem att leva upp och bete sig till personernas förutsättningar. Som yngst av dem alla ansågs hon vara den bortskämda ungen och var en tydlig motsats av systern Margot, som var den mest lärda och ett bra exempel på en bra uppfostran. Man kan ta ett tydligt exempel på en av dem som Anne hade svårt att göra med var ju Fru van Daan. Minsta rörelse och fråga från Anne tycktes störa henne så ordentligt.

Dom åtta personerna som levde tillsammans i gårdshuset bestod av Familjen Vaan Dan med sonen Peter och Fritz så kallade Herr Dussel och givetvis familjen Frank.

På Annes trettonårsdag får hon en dagbok som present vilket hon glädjes sig av så otroligt mycket, som döptes senare till Kitty.

Första meningen i boken löd så här:

"Jag hoppas, att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills aldrig kunnat, åt någon och jag hoppas, att du kommer att bli ett stort stöd för mig."

Vilket det sannerligen blev. Dag som natt, morgon som kväll, efter sina sysslor och pluggandet satt hon där i sitt rum och skrev ner sina åsikter och tankar, känslor, allt som fans inom henne helt enkelt.

Det allra bästa är mot slutet i boken, där följer man Annes utveckling, det märker man på skrivandet.

Från att vara ung, okunnig om det mesta och tjurig.

Till att hon både växt upp, fått sin mens och blivit en kunnig, klok och en mycket vacker och förstående kvinna. 

Hon hade en stor gåva på att framhäva inlevelse i skrivandet, vilket jag ansåg vara otroligt, för att vara så pass ung.  Från att se en pojke dagligen och tycka att han är omogen och lat till att bli djupt förälskad i denna person som hon sedan lärt känna, är en av sakerna som jag rördes mest av väldigt känslomässigt.

Av egen erfarenhet då ska jag inte säga av kärlek, men detta tydde på en tydlig förälskelse, gjorde att jag förstod henne så bra.

Jag fascinerades av många likheter som jag kunde dra mellan mig och hur hon fungerade som person,.

Nu kommer det mest oroväckande och hemska som framkom i boken.

Nu ställer jag samma fråga som Anne ställde:

Varför judar? Varför anses vi vara det utvalda folket som människor bara kan trampa över bara för att vi är judar?

Nu är det så här efter en kort utforskning om Hitler så har jag nog en bra slutsats att dra till just varför judarna blev det drabbade folket.

Under Hitlers barndom läste han mycket böcker och dem flesta handlade om judarna. Där framkom det att dom var dåliga människor. En gång läste han om några judar som hade våldtagit unga flickor på gatan. Det gjorde honom förbannad, vilket jag också skulle bli av såna äckliga typer. Men nu var det så här att han drog alla judar över en och samma kant. Vilket var ett stort misstag, det var där hans hat började. Och han förstod sig aldrig på judendomen. Till en början ville han bara rensa alla judar i tyskland, men sedan var det utöver hela Europa. Det låter helt vansinnigt!

Än idag har vi i Sverige partiet, Sverigedemokraterna, som består av nationalister. Det ända jag hoppas på är att nationalisterna förhopningsviss inte utökar sig. Vi har nationalister runt bland oss, dom går förbi en. Det tycker jag är oroandeväckande för min del som invandrare.

Boken är rekommenderad för allra åldrar men lämpligast mest för tonåringar i min ålder, då har man lättare att förstå henne under sin utveckling om början till att bli en kvinna. 

Lärarna delar ut Anne frank böckerna för att elever i grundskolorna ska få ta del av hur andra världskriget såg ut för en judefamilj.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anne Franks Dagbok

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-07

    nu måste jag säga att jag är chockad över att texten är blandad på svenska och engelska, det är konstigt för det var den inte när jag skicka in den :O???

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Anne Franks Dagbok
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58446 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook