Bokrecension: Att älska som en porrstjärna: En sedelärande berättelse

4832 visningar
uppladdat: 2009-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Detta är en bokrecension om självbiografin Att älska som en porrstjärna: En sedelärande berättelse. Den blev publicerad i USA år 2004, i Sverige 2005. Boken är skriven av och om Jenna Jameson med hjälp av en annan författare vid namn Neil Strauss. Han är framstående journalist på "New York Times" och författare genom att han har skrivit denna bok och andra böcker inkluderande hans mest framgångsrika verk "The Dirt". Jenna Jameson är en av porrvärldens giganter. Genom sin vilja och sin kropp som människor vill ha, så har hon blivit ett stort namn inom vuxenfilmsindustrin.

Jenna Jameson är född 1974 i Las Vegas. Hon döptes till Jenna Massoli men heter Jenna Jameson för att tillfredställa porrvärlden. 1974 då hon föddes var det frid hemma hos familjen Massoli, men då Jenna var två år dog hennes mor i cancer. Familjen Massoli var sig aldrig lik efter Mamma Massolis säkra dödsprognos. Fadern jobbade hela tiden efter hennes död vilket ledde till att Jenna och hennes bror levde ett vilt uteliv.

Jenna och hennes bror Toni som till en början alltid höll ihop, gled isär. Jenna hamnade hos en äldre pojkvän vid namn Jack, på grund av att hennes far knappt brydde om att ta hand om henne. I händerna på Jack kom hon att uppleva hemska upplevelser. Upplevelser som våldtäkt av Jacks vårdnadshavare på henne själv, att få se hennes bästa kompis hängd och den hela mycket mörka vägen till drogträsket botten. Hon höll dock kvar vid Jack efter alla händelser, betalade för alla hans utgifter genom att vara den bästa strippan på "Crazy Horse 2".  Men det var genom strippningen som hon även tog sig vidare, det ledde till fotojobb, vilket började bra men droger drog som ränta av livskraften, pengarna och de delar av rykte hon höll på att bygga upp, bara för att hon skulle få ha sina sagolika stunder.

Jenna var nere vid det absoluta noll i levnadsstandard, hade man lagt henne bredvid andra skelett hade man inte sett någon märkvärdig skillnad. Räddningen från hennes extrema träsk var hennes far, bror och farmor som obarmhärtigt matade Jenna med rent fett. Jenna kom efter hjälp tillbaka upp på fötterna och var nu starkare än någonsin, utan sina droger.

Hon hade skaffat sig lite kontakter tack vare "Crazy Horse 2" och pålitliga vänner som ledde in Jenna till en ny outforskad känslovärld, det var den lesbiska världen hon fann, vilket passade henne alldeles utmärkt. En av hennes kontakter var fotografen Suze Randall, tack vare henne kom Jenna med i varje porrtidning i hela USA. Med Jennas framgångar inom tidningarna ville hon nu pröva göra porrfilm. Jenna kände sig säker vid lesbiska samlag så till en början så var det bara det som visades av henne på duken. Men med bara bra upplevelser av porrfilmen kände hon att hon kunde ta steget till att börja göra porrfilm innehållande en penetrerad Jenna Jameson.

Att börja med kvinna/man scener var ett bra drag av henne, efter en del filmer blev hon allt mer känd och fick spela in fler filmer. Spelade in filmen "Blue Movie" vilket ledde till att hon fick stå på en gala och ta emot priser för sina prestationer på den största galan som finns inom porr världen, "AVN (Adult Video News)" galan. Detta ledde till hennes riktiga kändisskap och till mer filmer.

The real Deal

Det är för mig rätt svårt att säga om den är annorlunda med tanke på att jag aldrig läser böcker. Ändå så tycker jag att jag kan säga att den här är annorlunda, jämfört med de böcker jag har läst. Den är intressant för man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig av en porrskådespelare som släpper en bok. Om man tänker efter så har de mycket pengar så de ska kunna prestera rätt bra och det är det man ska förvänta sig.

Boken börjar mitt i Jennas liv, ganska precis i mitten av hennes liv om man tänker på att hon är runt 30 år gammal, den börjar då hon är 15 år. Den bara börjar här och berätta i både tredje och första person. Sen rör man sig inte kronologiskt genom händelser och avsnitt av hennes liv, vissa mer förklarade än andra. Som sagt börjar boken då hon var 15, sen då hennes bästa kompis dör så hoppar boken till minnen vanliga människor inte skulle ha kunnat komma ihåg. Alltså berättar hon om minnen från hennes tidiga barndom som hon med största sannolikhet har fått från familj. Hon berättar allt med en sådan exakthet, sedan de luckor i hennes egna minnen fyller de andra familjerna i helt perfekt så det inte finns några frågetecken kvar.

Dessa fylls genom att pappa Massoli, bror Toni och Jenna sitter i ett rum med författaren som lyssnar på de andra tre då de ungefär sitter i ett rum och pratar med varandra om händelser de har upplevt. Att detta inte med sittandet i ett rum var något som var gjort för boken skull enbart var något som jag uppfattade efter ett antal kapitel. De hoppade allt för mycket till detta rum utan att säga till dem som läser boken, så det blir lite svårt att följa med ibland. I alla fall så är det nästan lite löjligt för verkar som om att det ska låta som om författaren bandar eller skriver ner allt de säger, och sedan bara trycker in det direkt i boken som om de var att de hade sagt det flytande. I alla fall tycker jag att det är lite fel.

Något annat som låter som om att det är taget direkt ifrån något, är alla långa kapitel ur Jennas dagbok, dessa exakta eller inte kapitel, är som döden för den som läser t.ex. ett antal gånger i boken står det om mått från då hon var yngre, som vad, lår, ankellängd och mått för bröst vid in andning och ut andning, andra helt ointressant exempel är de långa listor där hon har skrivit om filmer, pojkar, band och låtar som hon gillade, hon upprepar även dessa listor ett antal gånger. Jag kan verkligen inte tro att folk vill höra om allt det där, det var helt ointressant, så varför kunde man då hitta det i hennes bok?

Att det blir så exakt med allt, minnen och händelser tror jag beror på att de fyller ut boken genom att överdriva hennes liv. Anledningen till att jag tror detta är för att vissa saker låter så extrema, sedan låter vissa saker som händelser som du och jag upplever men att det var värre för henne.

Boken tar upp olika personer som kommit in i hennes liv på väldigt olika sätt.

Vanessa, Niki, Melissa och Jennifer är eller var väldigt bra kompisar till Jenna.

Vanessa tog Jenna under sin vinge då Jenna jobbade på "Crazy Horse 2" redan då hon var 16 år gammal. Vanessa var dotter till mannen som egentligen "bara" försökte våldta Jenna men lyckades aldrig penetrera henne. I alla fall så var hon dotter till monstret och det fick även hon smaka på, genom att bli våldtagen flera gånger av honom och allra värst blev hon mördad av honom enligt Jenna Jameson.

Jennifer var den som var den nya bästa kompisen Jenna fick tag på, en tid efter Vanessas död. Det var även med denna person som Jenna fick uppleva hennes första lesbiska upplevelse, vilket hon direkt fastnade för. Jennifer har alltid varit trogen mot Jenna, dock var de bara älskare, aldrig något mer.

Niki träffade hon vid fotojobb. Niki stötte på Jenna vilket slutade i att de båda låg nakna i Nikis säng, efter ett väldigt passionerat samlag. Niki och Jenna var alltid schyssta mot varandra. Deras vänskap kommer att hålla hela livet ut.

Melissa var en kompis Jenna träffade i filmens värld. De hade aldrig samlag men det har varit nära. Med denna person inräknad så har Jenna en sluten cirkel med en kompis inom varje område.

Andra som Jenna har varit med är Toni, Jack, Pappa Massoli och farmor.

Toni började som en stadig person för Jenna, han var alltid där för henne i alla lägen.

Dock föll han in i en värld av droger och de kom ifrån varandra. Efter att han varit med och rädda Jenna, kuggade de ihop igen.

Jack var en tatuerare som Jenna träffade på en tatueringsstudio. De blev ihop. Jack är en kille utan riktiga känslor, detta jobbade Jenna på att fixa under hela förhållandet. Hon lyckades aldrig, han förblev hård och levde under långa tag tack vare Jenna.

Pappa är polis och en nedlåten person som inte hjälpte till mycket under barnens uppväxt. Var inte där mycket så han skaffade sig flickvänner att ta hand om barnen. Ena värre än den andra. Jenna älskar ändå honom väldigt mycket.

Farmor är den ändå släkt som är kvar och villig att vistas med familjen Massoli. Resten av släkten sågs aldrig till efter att mamma Massoli dog. En vänlig tant.

Den här boken var lite konstig, vet inte vad som är sanning i den. Den är överdriven enligt vad jag tror i alla fall. Sen språket i boken är så konstigt översatt ibland t.ex. tjosan hejsan skulle vara någon svordom på engelska. Annat som är svårt att hänga med på är när hon gör liknelser, om hur saker eller personer ser ut, då säger hon någon amerikan som troligen alla känner igen i USA, men inte vi från Sverige. Det är jobbigt för man vill ju komma in och förstå, så man är med mer. Orden i boken är inte avancerade utan det är v&...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boken: Att älska som en porrstjärna: En sedelärande berättelse.

Kommentera arbetet: Bokrecension: Att älska som en porrstjärna: En sedelärande berättelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-24]   Bokrecension: Att älska som en porrstjärna: En sedelärande berättelse
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58057 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook