Yoga

2 röster
2846 visningar
uppladdat: 2009-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag har valt att skriva om yoga, dels för att det är ett intressant ämne, dels för att jag vill veta mer om det än det jag själv redan visste. Det som gör yoga så intressant att skriva om är att jag själv utövat lite själv. I mitt arbete kommer jag att berätta om de olika sätten att utöva yoga på och vilka grenar som finns inom yogan. Att poängtera är att det finns väldigt många delar och saker inom yogan att jag bara tagit upp de mest använda i vår del av världen.

Frågeställningar:

Vad är yoga?
Hur använder man sig av den?
Vilka olika sätt finns det att öva yoga?

Yoga

Ordet yoga är sanskrit och kommer från roten yuj, som betyder tämja, behärska, och som hänger samman med latinets yugum, vårt "ok". Yoga står därför både för en förening, sammanlänkning och behärskning, disciplin och yoga är en hinduisk filosofi.
I Indien har yoga praktiserats i uppemot 5000 år - de första historiska bevisen härstammar från ca 2.500 f.Kr.

I västerlandet började yoga utövas först på 1800-talet. Till en början var det inte så många som övade yoga i våra trakter, men från 1960-talet har intresset vuxit kraftig. Kunskapen om de österländska hälsolärorna har spridits, anhängarna har blivit fler och läkarna är mindre skeptiska, även om många fortfarande ställer sig kritiska till påstådda läkande effekter. I väst är yoga idag mest känd som en mjuk och bara lätt ansträngande form av träning. Det som i första hand uppskattas är att yoga ökar smidigheten och lugnar sinnet.

Ursprungligen var yoga ett helt system för mental och fysisk träning som skapats för andlig utveckling genom balans mellan kropp och själ. Målet är att öka kontrollen över kroppen, skärpa koncentrationen och lugna sinnet.
Vi kallar de olika meditationsteknikerna och de olika delarna av yoga för dynamiska, något som kan utvecklas och användas i det dagliga livet efter lust och behov.

Yoga består av andningsövningar - prana - som aktiverar hela kroppen och därmed livskraften. Kundalini och hatha är andra vanliga stilar inom yoga.
Det som tilltalar utövaren är den naturliga andningen, stillheten och koncentrationen - att hela tiden låta sinnet vara skärpt på varje rörelse. Känslan av stress minskar och självkontrollen ökar. Att kroppen blir stark och spänstig är ytterligare en andledning att utföra yoga.

Första steget inom yoga är att följa riktlinjerna för etik, balanserade matvanor och personlig hygien. På det följer olika kroppsställningar, andningsövningar och meditation, allt för att nå en högre nivå av medvetande.
Yoga utövas idag över hela världen och i många olika stilar, bla yogaterapi för friskvård och behandling av sjukdomar. Den vanligaste formen i väst är hatha yoga, som innefattar kroppsställningar och andningsövningar.
Hatha betyder balans och för yoga gäller balans mellan kroppen och själen. Med ett lugnt sinne blir andningen regelbunden och bidrar till att kroppen slappnar av och tvärtom.

Ställningen för nada yoga är den mest använda för nybörjare: tag en ganska stor och hård kudde, placera den på golvet och sitt gränsle så att det blir ett tryck mot mellangärdet. Sitt med båda fotsulorna mot och golvet och låt knäna peka upp i luften så att armbågarna kan vila mot knäna.

Håll ryggen rak, stoppa en tumme i vardera örat och vila huvudet i händerna.

Det finns olika grenar av den indiska yogan som alla var för sig utgör olika vägar till samma mål. Föreningen. De viktigaste av dem är följande:

 • Hatha Yoga: integrering* genom fysiska övningar
 • Mantra Yoga (Kriya Yoga): upprepning av ett ord med ljudvibrationer.
 • Raja Yoga: "Kungsvägen" till integrering; sägs omfatta samtliga yogaformer.
 • Laya Yoga (Kundalini Yoga): integrering genom sammansmältning med det sanna självet. Består av bl.a. övningar för att väcka den inneboende kundalini-energin.
 • Karma Yoga: integrering genom osjälviskt handlande.
 • Bhakti Yoga: integrering genom kärlek eller hängivelse. (Hare Krishna-rörelsen är en gren av denna yogaform).
 • Jnana Yoga: integrering genom kunskap om verklighetens natur, en mer mental form av yoga.
 • Tantra Yoga: integrering genom frigörelse från det förvirrande och beroende.
 • Hatha Yoga

  I Sverige är Hatha Yoga den mest kända yogaformen. Ha representerar solen och tha månen. Hatha Yoga står alltså för föreningen mellan de symboliska representationerna solen och månen. Denna yoga är främst inriktad på att skapa balans i kroppens olika energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Den inkluderar en rad reningsprocesser (shat karma), kroppsställningar (asanas), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

  Hatha Yoga består av:

  A. Reningsprocesser.
  Dessa övningar syftar på att avlägsna giftiga ämnen och "tröghet" från kroppens organ.
  1. Nauli: genom att "skaka" magen masseras och stärks underlivet och tarmsystemet.
  2. Vasti: att skölja och stärka tarmarna.
  3. Dhauti: en tygbit sväljs och dras upp igen för att rena magen.
  4. Neti: näsområdet rensas och stärks med saltvatten eller snöre.

  5. Tratak: en stärkande ögonövning där blicken fixeras tills ögonen tåras.
  6. Gaja Karani: magen sköljs med vatten.
  7. Kapala bhati: andningsövning för att stimulera lymfflödet och rena den främre delen av hjärnan.
  8. Shanka pashali kriya: hela matsmältningssystemet sköljs igenom med vatten.

  B. Asanas
  Asanas är vridande, böjande och sträckande kroppsställningar som skall hållas kvar orörliga under en viss tid samtidigt som andningen kontrolleras. Asana betyder lätt, och det är meningen att ställningarna ska intas på ett lättsamt sätt, utan att de tvingas fram. Regelbunden övning medför att ställningar som från början tycks omöjliga så småningom kan intas utan svårigheter.
  Yogaställningarna sägs förbättra blodcirkulationen, vila nerveva, samanhålla körtelfunktionerna och hålla ryggrad och leder rörliga. Då övningarna har en kraftig inverkan på kroppen bör en utbildad lärare välja de ställningar som ska ingå i ett dagligt träningsprogram, så att de passar individens psykiska och fysiska läggning. Övningarna syftar till att harmonisera kroppen och anpassa den till den andliga utvecklingen. I och med att medvetandet görs större, t.ex. genom meditation, måste också kroppen följa med i utvecklingen om inte balansen ska rubbas.

  C. Pranayama
  Pranayama är detsamma som kontroll över livskraften genom andningskontroll. Ordet kommer från prana (livsenergi) och ayama (att behärska, styra). Genom vissa andningstekniker kan man lära sig att få kontroll över pranaströmmarna i kroppen. Eftersom andningen anses vara nära förbunden med livs- och tankeprocesserna, kan även dessa påverkas genom andningskontrollen.
  * integrering, integrera = fullständiga, göra fullständig, göra till ett helt.

  Sammanfattning
  Yoga är ett sätt att "lufta av" kroppen och själen. Det kan man då göra på olika sätt, nässköljning, andningsövningar, olika kroppsställningar (på högre nivå måste man vara smidig och lite akrobatisk, men det är lättare än det ser ut), muddra och mantra. Meditation är en viktig del, och meditera bör man göra på en ostörd plats så man får lugn och ro.
  Vad säger då vetenskapen om yoga? Sedan 1910-talet har det gjorts åtskilliga undersökningar på yogans medicinska effekter. De flesta studier gäller mjuka former av yoga och bland annat har det påvisats att andningen blir lugnare, muskelspänningar släpper, blodtrycket och ämnesomsättningen sjunker. På 1960-talet gjordes en studie i Kansas, USA där forskarna påpekade att yogameditatio...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  http://www.alltomyoga.se/ http://sv.wikipedia.org/wiki/Yoga http://www.yogainfo.se http://ne.se/sok/yoga?type=NE

  Kommentera arbetet: Yoga

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  Inactive member [2009-02-24]   Yoga
  Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58019 [2018-10-22]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

  Logga in med Facebook