Shiva

14 röster
19152 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Inom hinduismen tror man på många gudar, man tror att det finns runt omkring tre miljoner gudar men jag har valt att skriva om en, en enda jag har valt och skriva om Shiva jag har aldrig vetat mycket om hinduismen jag har vetat att dem tror på många gudar och att dem går i tempel istället för kyrkor det är det jag har vetat, men nu tänker jag ta reda mer om Shiva eftersom han är den guden som flest hinduer tror på, jag hade också tänkt skriva lie om templen eftersom jag vill veta lite mer om det tänker jag också skriva.Shiva

Shiva är den Guden inom Hinduismen som har flest anhängare eller så att säga troende. Det finns ett sätt att känna igen dem som tror på Shiva, dem kan man känna igen genom de tre vita eller gråa vågräta sträcken i pannan. Dem symboliserar de tre principerna: skapa, förstöra och försvara.

Shiva är kraftens gud och han är väldigt gammal. Han blir ofta avbildad som en mager, utmärglad och mediterande man.
Han brukar vara omgiven av en krans av elds flammor som står för försvar mot onda krafter utifrån.
Shivas ena öga står för solen det andra ögat står för månen och det tredje ögat symboliserar visdom, ljus och makt. Det främsta kännetecknet är en treudd som han använder för att övervinna demoniska fiender.
Shiva har flera händer, ett par symboliserar balansen mellan liv och död ett annat par symboliserar sammanstötningen mellan gott och ont. I sin vänstra han håller Shiva en låga (kallas agni) det är elden som symboliserar världens förstörelse och en av hans höger hand gör en gest som utrycker ”var inte rädd, jag skyddar er och världen” och den andra vänstra handen sträcks i samma riktning som vänstra foten och inbjuder alla som närmar sig till Shiva med tillgivenhet att söka och få skydd hos honom. Hans högra fot vilar på demonen Apasmara, den demonen symboliserar okunskap och illusion. Genom att dansa på okunskap visar han att det finns fortfarande hopp.


Shiva representeras ofta med en kobra som heter Naga som symboliserar styrka, destruktion och fruktsamhet. Kobran bär Shiva antigen i handen eller runt om halsen.
I ännu en annan hand håller Shiva i en klubba eller stridsyxa och i ytterligare en hand håller han en liten trumma som står för skapelsen och kraften som återkallar. Truman ger rytmen till hans dans. Pärlorna som han har på sitt radband symboliserar tiden: det förflutna, samtiden och framtiden. Shivas ena örhänge är runt och kvinnligt och det andra är manligt. Ibland så avbildas han som hälften man hälften kvinna, hälften god och hälften ond, hälften uppbyggare och hälften förstörare.

Shivas kvinnliga sida heter Shakti.
Shiva är de sju heliga flodernas beskyddare, alltså Ganges, Yamuna, Indus, Godavari, Narmanda, Sarasvati och Kaveri.
Shiva förstör okunskap, lust, ego och död. Han förstör för att rena.

Man dyrkar inte igentligen Shiva uatn en sorts symbol som kallas Lingam, det är en stiliserad vagina, en yoni. Lingamet ser ut som en penis och symboliserar det, men det är ingen penis och ingen hindu skulle kunna uppfatta lingamen eller yoni som ett könsorgan annat än i symbolisk betydelse. Kundi är en komination mellan lingamen och yoni och symboliserar skapelseak.

Lingamen symboliserar fysisk styrka, kosmisk skapelse och livsförnyelse och andlig kraft av sig själv. Det finns lingam som annses särskilt heliga och det sägs att dem är självskapande – ”Svayamhu”.
Men det finns också de lingamen som är så heliga att det bara finns tolv i hela Indien och dem kallas jyotir-lingam, de symboliserar shiva som ljus eller eld. Shiva kallas dansens herre (Nataraja). Han dansar den kosmiska dansen, livets dans som är skapelse, förstörelse och befrielse, det är den dansen som shiva dansar när han ska förstöra jorden. Han kallas även meditationens herre och han är skyddsgud år alla de som skapar som konstnärer, musiker och andra skapare. Shiva har en son med sin hustru Parvati, Han skapades enligt en berättelse när Shiva var borta sa Parvati att deras son Ganesha skulle vakta medan hon tog ett bad, hon sa att ingen skulle få komma förbi. När Shiva kom hem så kännde han inte igen sin son och hans son kände inte igen honom. Gansesha släppte inte förbi Shiva. Sihiva blev då så arg att han högg av huvudet på sin son. När Parvati märkte vad som hade hänt så krävde hon att Shiva skulle hitta ett nytt huvud till Ganesha. Shiva gav sig ut på jakt men hittade inget huvud förutom ett elefant hunud så det fick duga, Shiva fäste elefanthuvudet på deras son så att Parvati skulle bli nöjd. Det är därför enligt hinduismen Ganesha har ett elefant huvud.
Ganesha är skolungdomens ud och är den första gud man brukar tillbe i sitt liv. Han skänker välstånd och ger skolingdomar kunskap och insikt.


Nandi
Nandi som betyder ”den sig fröjdande” är Shivas egna riddjur en tjur som också den anses som skapelseaspekt eller fruktbarhetsaspekt. Utanför alla Shivas tempel så ligger där en staty av Nandi på en pidestal och tittar in i templet. Nandi är en kille eller ja av det könet, det är det ingen tvekan om med tanke på hans pung. Pungen är alltid väl markerad. Kvinnor och unga flickor brukar under Shivas högtider vidröra eller lägga blommor på Nandis pung. Han symboliserar kraft, vildsinhet våldsamhet, tro och ståndaktighet.Shivas tredje öga
Shiva har tre ögon. Det tredje symboliserar högre medvetenhet, med detta ögat kan han även förgöra sina fiender med eld. Hans tredje öga kan också förgöra alla gudar och andra varelser.
Shivas tredje öga visade sig när Parvati, hans hustru, på skoj täckte för hans två andra ögon och på så viss förde världen in i mörker så att den hotades av förgörelseGudinan Ganga
I ett av Shivas tovade hårlockar kan man hitta Ganga, hon är flodens Ganges guddina eftersom hon ger vatten åt marken representerar hon fruktbarhet och kallas även bihustru åt Shiva


Tempel

I de flest byar i Indien finns ett tempel dit hinduerna går på morgonen för att be. Gudstjänsterna leds inte av präster som man gör i kristendomen ärödterna finns bara till tjänst och för att sköta templet.
I de stora städerna finns tempel tillägnade till en enda gud. Men den heligaste platsen av dem alla är Varanasi vid floden Ganges.
I Varanasi finns det omkring 1500 olika tempel men man anser att den heligaste platsen av dem alla är floden Ganges och hinduerna ans...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shiva

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Shiva
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=5324 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook