Fetter, proteiner och kolhydrater

12 röster
27472 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Sara Söderström

Sara Söderström

Från
Härnösand
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning om fetter, proteiner och kolhydrater.


Fetter

Vad är fett?
- Fetter är en blandning av glycerider. Glycerider består av glycerol, en sorts alkohol, plus tre fettsyror. Fettsyrorna är karboxylsyror med fyra eller fler kolatomer.
- Innehåller kol, syre och väte

Hur bildas det?
- Fett utvinns från växt och djurceller (animaliskt fett och vegetabiliskt fett)
- Vegetabiliskt fett utvinns genom kall – eller varmpressning oljerika växter

Vad används det till?
- Kroppens energiförsörjning
- Att tillföra de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K
- Att isolera och motverka värmeförluster så att kroppen kan behållas vid låga temperaturer.
- Att ge stöd och skydd åt inre organ ev hjärta och hjärnans funktioner
- Att ge kroppen de essentiella fettsyrorna
- Smörjmedel för som ger leder, bindväv och hud dess smidighet och elasticitet.
- Bildar cellväggar
- Utgångsämne för olika hormoner, ex testosteron

Fördelar & nackdelar, och hur påverkar det oss?
- För mycket mättat fett påverkar kroppen så att kolesterolhalten stiger, vilket kan ge hjärt – och kärlsjukdomar.
- Omättat fett kan sänka kolesterolhalten.
- Överkonsumtion leder till övervikt
- För mycket fett ökar risken för hjärt – och kärlsjukdomar

I vilka livsmedel finns det?
- Det finns i matfetter, nötter, mandel, grädde, feta ostar, köttprodukter, fisk, kött, konditorivaror, och choklad.

Mättat fett
- Enkel bindning
- Det mesta kommer från animaliska produkter
- Används som energi för stunden och lagras gärna i fettcellerna
- Sammankopplade med hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och cancer

Enkelomättat fett
- Dubbelbindning
- Finns främst i vegetabiliska oljor
- Sänker kolesterolet

Fleromättat fett
- Två eller fler dubbelbindningar
- Omega -3 och omega -6
- Viktigt för hjärnan och nervsystemets funktion
- De reglerar och dämpar inflammationer
- Sänker blodsockerhalten
- Fleromättade fetter lagras inte lika lätt i kroppen

Övrigt
- Fetter kan delas in i ”essentiella” (livsnödvändiga) och ”icke essentiella”. De essentiella fetterna måste tillföras via kosten eftersom kroppen inte kan tillverka dem.



Proteiner

Vad är proteiner?
- Kallas äggviteämnen
- Viktigast av alla ämnen som bygger upp växter och djur och gör att alla livsprocesser fungerar.

Hur bildas det?
- Proteiner består av stora molekyler som är uppbyggda av aminosyror. Aminosyrorna sitter ihop i långa kedjor, som kallas polypeptid kedjor. Ett protein kan bestå av en eller flera sådana kedjor. Alla aminosyror innehåller kväve, kol, väte och syre.
- Bryts ner aminosyror som tas upp i blodet, för att sedan byggas ihop i levern till ett nytt protein.

Vad används det till?
- Uppbyggnad av kroppens vävnader, benstomme, muskler, blod och lymfa.
- Att ge struktur och stadga år alla vävnader
- Underhåll av kroppens vävnader
- Att bygga upp eller ersätta celler
- Att reglera syra-bas-balansen och vattenbalansen
- Livsprocesserna i kroppen: bildar antikroppar, hormoner och enzymer.
- Att transporterar olika ämnen i blodet.

Fördelar & nackdelar
- Överskott i kosten ger en översyrlighet (anhopning av bl a urinsyra) i kroppen vilket kan ge upphov till allvarliga sjukdomstillstånd.
- Om det är för mycket protein omvandlas överskottet till kroppsfett.
- För lite protein kan leda till benskörhet.

I vilka livsmedel finns det?
- Proteiner finns i kött, fisk, mjölkprodukter, nötter, ägg, böner, linser, majs och potatis.



Kolhydrater

Vad är kolhydrater?
- Kolhydrater är organiska ämnen som enbart består av kol, väte och syre.
- Kolhydrater är ett samlingsnamn på cellulosa, socker och stärkelse

Hur bildas det?
- Kolhydraterna bildas av de gröna växterna som ur koldioxid och vatten med hjälp av solljusets energi, bygger upp glukos.

Vad används det till?
- Kolhydrater bygger upp cellväggar
- Viktiga funktioner i ämnesomsättningen.
- Att ge kroppen energi
- Att med maten tillföra vattenlösliga vitaminer och mineralämnen
- God tarmfunktion

Hur påverkar det oss?
- Cellulosa är viktig för matsmältningskanalens peristaltik d v s tarmrörelserna som för födan framåt i matsmältningen. Bygger upp cellväggar.
- Socker ger oss energi och i levern förvandlas dessa till glykos och därmed vidmakthålls blodets normala sockerhalt.
- Stärkelse ger oss mest energi


Fördelar och nackdelar
- Snabba kolhydrater är inte bra för kroppen. De frisätter mycket insulin som ger flera oönskade effekter som e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fetter, proteiner och kolhydrater

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Sara Söderström [2005-12-12]   Fetter, proteiner och kolhydrater
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=5116 [2018-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook