Bill Elliot - recension

4 röster
15774 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmanalys - Billy Elliot

Akt 1

1. Anslag: Vilka bilder och ljud är de första som möter oss? Hur väcker de intresse och antyder om filmens huvudkonflikt? På vilket sätt kan de sägas förebråda hela filmens handling?

Det första man får se är Billy som hoppar i sin säng. Han är glad, och ser ut att känna sig fri, som när han dansar. I bakgrunden hör man musik från en LP-skiva. Man hör att de sjunger "I was dancing when I was twelve, I danced myself right ou´ the womb". Enligt den texten är Billy född att dansa, och det är just det filmen handlar om. I nästa scen står Billy i det skitiga köket och gör frukost till sin farmor. Köket visar att familjen lever i ett slumområde. När Billy ska ge farmor sin frukost är hon inte i sin säng, så han springer ut och letar efter henne, och tar hem henne. Det visar hur ansvarsfull Billy är, han bryr sig om sin familj och verkar på något sätt vilja ta hand om dem eftersom att de inte verkar klara det själva.
När Billy hämtar sin farmor ser man polisen som står uppe på vägen, därför att det gruvarbetarna strejkar. Allt detta händer på ca 5 minuter. Dessa minuter är en bra inledning, eftersom att alla delar av filmen är ”presenterade”.

2. Presentation: Hur presenteras huvudpersonerna? Vad får vi se, höra, veta om dem och deras liv, deras drömmar och den värld de lever i? Ge exempel!
Billy presenteras som en glad och energisk kille. Han tar ansvar för sig själv och sin familj. Han vågar stå för det han gör, även om det enda stöd han får från familjen är från gamla dementa farmor. Dansen är hans liv, han beskriver hur fri han känner sig när han dansar. Han säger att han glömmer allt, och försvinner från omvärlden en stund. Han känner sig fri, vilket inte kan vara så lätt i hans miljö.
Tony är raka motsatsen till sin bror, han är ansvarslös och bryr sig inte om någon annan än han själv. Han är för det mesta förbannad på Billy, när Billy försöker prata med honom är svordomar det enda han får till svar.
Billys pappa verkar till en början vara helt okänslig och ansvarslös, men jag tror att det beror på att han är osäker, efter mammans bortgång. Han vet inte hur han ska uppfostra sina barn. Man får inte veta så mycket om hans drömmar, men jag tror att han vill att hans söner ska få en bra framtid, och komma ut i friheten, och inte leva sitt liv som gruvarbetare, som han.


Akt 2
3. Vändpunkt 1
Den första vändpunkten i filmen tycker jag är när Billys pappa får reda på att Billy har slutat gå till boxningen. Han blir misstänksam, och går till boxningen för att kolla. Han tror inte sina ögon när han får se sin son dansa balett. Han avbryter lektionen och tar hem Billy. Han förbjuder honom att fortsätta med dansen.
Det finns en händelse till som skulle kunna vara en vändpunkt, det är när Billy verkligen börjar dansa med flickorna, istället för att boxas. Men det är mer en vändpunkt i hans liv, inte i själva filmen. Att hans pappa upptäcker att Billy dansar är en vändpunkt för Billys pappa och bror, och även själva filmen.

4. Huvudkonflikten: Filmens huvudkonflikt, att Billy vill dansa balett men inte får, har flera grunder. Vilka?
Billys pappa tycker att Billy ska bli boxare, som både han och hans far var. Han kan inte acceptera att Billy dansar balett. Det är en tjejsport, så är det bara. Han antyder som många andra att killar som dansar balett och homosexualitet hör ihop, han är rädd att Billy är homosexuell. Men han förstår inte att dansen är Billys liv.

5. Vilka delkonflikter och bihandlingar finns i filmen och hur anknyter de till huvudkonflikten?
Billys vän Michael, som verkar vara homosexuell, gillar att Billy dansar, och blir kär i honom. Även Michael antar att Billy är homosexuell bara för att han dansar.

6. Konfliktupptrappning: Hur trappas de olika konflikterna upp?
Billy vet att han inte får dansa balett för sin pappa, men han fortsätter med det i smyg, vilket gör honom ännu argare. Att Billys pappa och bror strejkar från arbetet i gruvan gör att de är arga och irriterade, därför blir de lättare arga på Billy och tar ut sin aggression på honom.
Allt blir helt enkelt bara värre och värre för Billys pappa. Billys mammas bortgång, strejken, ekonomin och nu det här med att hans son dansar skämmer ut honom genom att dansa balett.Akt 3
7. Vändpunkt 2: När kommer vändpunkt 2 i filmen? Vad händer?
Den andra vändpunkten kommer under julen, när Billys pappa kommer in i lokalen när Billy och Michael dansar. Billy stannar till framför sin far, men sedan inser han att nu har han sin chans att visa vad han verkligen går för. Billys pappa blir imponerad, han har aldrig anat att Billy verkligen är bra på att dansa. Han går direkt hem till Billys personliga tränare och frågar om kostnaden för audition till kungliga balettskolan, som Billy pratat om. Han tackar för allt hon gjort för Billy. Han försöker nu få ihop pengar till resan och uttagningen i London, han säljer t.o.m. Billys mammas guldsmycken, allt för Billy.

8. Konfliktförlösning: När kommer filmens konfliktförlösning?
Konfliktförlösningen kommer här när Billys pappa börjar acceptera att Billy dansar. Konflikten löses upp mer och mer ju länge Billy går och pappan börjar känna stolthet för sin son, och vill satsa på honom. Relationen mellan Billy och hans far som till en början var stel blir bara bättre och bättre.

9. Avtoning: Vilka är de sista bilderna i filmen? Vad säger de oss om de olika personerna och deras framtid?
Billy kom in på balettskolan, trots det dåliga resultatet på uttagningen. De sista bilderna i filmen är när Billy är äldre, kanske 17-18 år, han är med i en balettföreställning. Det tyder på att det har gått mycket bra för honom i dansen,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bill Elliot - recension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Bill Elliot - recension
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4873 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook