Jane Eyre

6 röster
24235 visningar
uppladdat: 2005-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Bredvid salongen låg ett litet frukostrum där slank jag in. Där fanns en bokhylla, och jag plockade genast ut en bok, efter att ha försäkrat mig om att det var en som det fanns bilder i. Jag klättrade upp i fönstersmygen, drog upp fötterna och satte mig med korslagda ben som en turk, och när jag hade dragit för den röda moarégardinen nästan helt var jag dubbelt avskärmad från omvärlden. De mörkröda tygvecken stängde för åt höger, åt vänster hade jag fönstrets genomskinliga rutor, som skyddade men inte avstängde mig från den dystra novemberdagen.” När man har läst första sidorna i boken Jane Eyre är man definitivt fast och kan inte sluta läsa förens man somnar eller glömmer att gå av bussen.

Jane Eyre handlar om den föräldralösa flickan Jane och hennes utveckling. I bokens början är Jane ca 9-10 år. Hennes föräldrar dog tidigt och hon bor hos sin elaka moster och med hennes elaka barn. Hon blir skickad till en skola för föräldralösa flickor. Där hon blir väl omhändertagen och utbildas till så småningom till lärare. Hon lär sig teckna, skriva, läsa sy mm allt som en flicka bör kunna enligt den tidens ideal.

Eftersom hon inte är vacker räknar hon med att inte gifta sig. Hon sätter in en annons i en tidning om att en guvernant behöver en plats. Hon får genast svar och hamnar på gården Thornfield för att ta hand om en fransk flicka som behöver en engelsk uppfostran. Gårdsägaren mr Rochester blir snabbt en god vän till henne. Vänskapen utvecklas till förälskelse. Mr Rochester får Jane och tro att han ska förlova sig med en annan flicka. Hon blir bestört, vad ska hon göra?. Hjälp tänkte jag då när det var ca 2/3 kvar av boken, ska alla andra sidor handla om hennes olyckliga kärlek till mr Rochester. Jag fortsatte att läsa vilket var tur.

Han avslöjar allt, han älskar henne och undrar om hon vill gifta sig med honom. Allt går som en dans tills de kommer till kyrkan och själva bröllopsdagen. En av mr Rochesters vänner får nys om bröllopet och ”skvallrar” för prästen. Mr Rochester är redan gift, med en sinnessjuk kvinna, vännens syster. Mr Rochester hustru hålls inlåst på vinden och har en egen vårdare. Giftermålet kan inte genomföras eftersom man inte fick skilja sig från sinnessjuka människor i England på den här tiden.
”Kära läsare, måtte du aldrig känna vad jag kände då! Måtte du aldrig gjuta så heta, vilda tårar som de som strömmade från mina ögon. Måtte du aldrig nödgas bestorma himlen med så förtvivlade, så plågade böner som de som kom över mina läppar. Måtte du aldrig som jag behöva frukta att vålla ont för den du innerligt älskar”.

Som märk av citatet, Jane blir bestört och försvinner där ifrån. Det gör ont i henne men hon måste, hon försvinner ut på landsbygden, bort från Thornfield. Hon hamnar efter en lång resa vid ett trop ute på engelska landsbygden. Hon blir omhändertagen av två systrar, Diana och Mary och en bror, st John eftersom hon svimmar och är utsvulten när hon kommer dit.

Hon trivs väldigt väl i syskonens sällskap men hon är orolig för att hon inte kan få något jobb, hon frågar St John om jobb eftersom han är präst. Han funderar och efter att tag när han och hon får tillslut i uppgift att sköta och bygga upp en by skola för fattiga flickor vilket hon klarar mycket bra.
St Johns undrar om hon vill gifta sig med honom och bli missionärs hustru. Hon vägrar, hon vill bli missionär men inte hans hustr hon vill inte gifta sig alls. Mitti denna förvirring av hennes tankar som råder, får hon ett arv på 20000 pund från en farbroder hon inte känner och beskedet att St Johns, Mary, Diana är hennes kusiner. Hon blir förbannad och tycker att de ska dela lika på arvet eftersom de andra tre egentligen inte ska få något eftersom deras pappa var osams med den ärvda farbroder.

Jane försöker samtidigt få St Johns att inse att hon inte vill gifta sig med honom och följa med som missionär till indien. Hon kan följa med på ett vilkor att han låssas att hon är hans syster. Hon ger sig iväg från sina tre kusiner och beger sig mot Thornfield. Hon får veta att gården har brunnit ned, mr Rochester första hustru dog i branden och han blev blind och bor ensam hos några bekanta. Mr Rochester blir överlycklig av att se henne. Yes tänkte jag hon gifte sig inte. Wow gud vad underbart!. Den höll helt igenom. Tyvärr vände jag sida och ”Kära läsare, jag gifte mig med honom”
Jag blev besviken först men insåg att giftermålet var på Janes egna villkor och allt blev bra igen.

Jag gillade boken mycket man blev förhäxad. Det känns som om man lever i boken, Charlottes förmåga att få en intresserad från första sidan till sista sidan är underbar, Hennes förmåga att förklara vad Jane känner, känslan av att någon talar med och till än är enastående. Gun-Britt Sandströms översättning är underbar den med, detta är egentligen en bok man bör läsa på originalspråk för att få känslan av att någon verkligen talar med mig. Men den svenska översättningen är inte dålig den heller. De beskrivningar över omvärlden, naturen, slott, gårdar är ovanligt bra, man får både allt förklarat och fantisera fram en egen blid av allt. Det kanske låter som en patetisk historia eftersom allt är så perfekt, hon får sina pengar, släktingar som hon aldrig har haft, man osv men det är något annat att läsa den. Självklart känner man igen sig i Janes känslor och beskrivningar av hat, kärlek mm.

Jane Eyre är en tidig feministisk bok. Den kanske inte i våra ögon är så feministisk eftersom hon gifter sig med mr Rochester med det gör hon bara på sina egna villkor. Vi kan också tycka att är icke feministisk men eftersom den är skriven 1847 och var då riktigt revolutionär. En kvinna som först INTE vill gifta sig. Skandal, den ända uppgiften kvinnor hade var att gifta sig, få barn och ta hand om hus och hem, inte jo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jane Eyre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-17

    Den va riktige bra(=

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-12]   Jane Eyre
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4450 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook