Den osynlige

11 röster
13129 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Sara Henriksson

Sara Henriksson 29 år

Från
Solna
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:

Hilmer Eriksson ska cykla och hämta sin handduk som han har glömt i ett omklädningsrum, men han kommer varken fram till hallen eller hem igen. Hilmers föräldrar polisanmäler händelsen efter det att han har varit försvunnen i många timmar. Det blir polisen Harald Fors jobb att hitta den försvunne pojken.

Hilmer går till skolan en dag och upptäcker att ingen ser honom. Även fast han slänger flera böcker i väggen inför ett klassrum fullt med elever så reagerar ingen. Han tror först att det hela är ett skämt men inser efter ett tag att han har blivit osynlig.

Genom hela boken får man följa Fors i hans jakt efter Hilmer. Hela tiden är Hilmer där. Han vet inte själv varför han är borta. Det enda han vet är att han måste följa Fors för att få veta vad som har hänt med honom.

Vad har hänt med Hilmer? Kommer Fors att hitta honom eller är det för sent?


Teman:

Boken har mycket inslag av kärlek och spänning. Kärleken jag talar om är mellan Elin och Hilmer, två ungdomar som verkligen älskar varandra. Spänningen jag upplever är under letandet av Hilmer och under förhören av de misstänkta.


Miljöbeskrivning:

Boken utspelar sig i slutet av 1990-talet någonstans utanför Stockholm och det är mitt i hösten. Löven har redan fallit av träden, det är regnigt och kallt ute. Boken utspelar sig under 2 dagar, måndag och tisdag. Polisen letar efter Hilmer både under dagtid och nattetid. I Lugnetskolan, där Hilmer går, ägnar Fors mycket tid åt att förhöra elever och andra som arbetar där. Den plats som polisen tycker är mest intressant att leta på är Bäckstigen vid Flaxån, där ett nazistgäng har vistats vid samma tid som Hilmer försvann.


Hur författaren fångade mitt intresse:

För det första så ville jag läsa boken p.g.a. att jag hade sett filmen som är baserad på boken. Filmen berörde mig väldigt mycket, så redan där fångades mitt intresse för att läsa boken. För mig var det spänningen i början av boken som gjorde att jag ville läsa mer. Jag visste till största del vad som skulle hända eftersom att jag hade sett filmen, men det kan skilja sig ganska mycket mellan bok och film och det gjorde det verkligen. Jag märkte ganska snart att jag inte hade någon aning alls om vad som skulle hända. Det var ungefär som att de var två helt olika historier. Att regissören bara hade tagit idén men inget mer. Så det hela att boken och filmen skilde sig så mycket ifrån varandra, gjorde att jag ville läsa hela boken för att se om de överhuvudtaget hade samma slut.


Huvudpersoner:

Grunden till hela boken handlar om Hilmer Eriksson, så man måste nog säga att han är en av de viktigaste huvudpersonerna trots att han bara är med men inte gör något. Man får bara följa hans tankar och känslor. Hilmer går i 9: e klass på Lugnetskolan. Det jag kände när jag läste boken var att han är en ganska lugn person med mycket kärlek inom sig. Väldigt mycket kärlek känner han för sin flickvän Elin som är den enda han tänker på under bokens gång. Hilmer spelar fotboll på fritiden och är med i en schackklubb.

Harald Fors är polisen som utreder Hilmers försvinnande. Han arbetar egentligen inne i stan men har åkt utanför stan för att, som jag skrev förut, utreda försvinnandet. Han är väldigt engagerad i sitt arbete, han lägger ner väldigt mycket tid bara för att hitta Hilmer. Letandet blir väldigt personligt för honom. Han ger sig inte förrän han har hittat pojken. Detta tycker jag gör honom till en väldigt bra polis. En polis som verkligen bryr sig om vad som händer och inte tänker ”nu slutar jag” och går hem. Harald Fors är så mycket mer än så. Han letar lika intensivt som om det skulle ha varit hans egen son som varit försvunnen.

Anneli Tullgren är också en stor karaktär i boken. Man blir misstänksam mot henne redan från första gången hennes namn nämns. Hon är skolans värsting och ledare i ett nazistgäng. Alla är rädda för Anneli. Hon är hotfull och aggressiv alltjämnt. Hon är den huvudmisstänkte i Hilmers försvinnande. Jag skulle nog säga att hon är en orolig själ, någon som ropar på hjälp men inte får någon. Hon har uppenbarligen haft en jobbig uppväxt och gör nu allt för att ta ut sin hämnd och ilska på första bästa människa.


Egna upplevelser av det jag läst:

Händelserna i boken och Hilmer får mig direkt att tänka på Daniel Wretström som blev brutalt mördad i Salem år 2000 av ett invandrargäng. Bara att här i boken är det ett gäng med svenska ungdomar som ger sig på en svensk pojke för att han har försvarat en invandrare. Men jag tycker att båda brotten påminner ganska mycket om varandra. Jag kan också relatera till händelserna i skolan. Att det är vissa människor som är elaka mot andra människor helt utan motiv. Jag kan också känna igen mig i rasismen på Lugnetskolan, den är den samma som den omvända rasismen på Hagalundsskolan.


Moraliska, ideologiska eller sociala problem i boken:

Jag kan komma på två stycken moraliska problem som jag hittade i boken. Det första är främlingsfientlighet. En minoritetsgrupp som blir utsatt för trakasserier av människor som inte vet någonting om deras bakgrund. De hatar invandrare helt utan någon grund till detta. Det enda de kan säga till sitt försvar är ”att invandrare inte har något här att göra”.

Det andra är sexism. På polisstationen så jobbar det bara en enda tjej. Hon är en utav de bästa poliserna. Men hon får knappt ta några jobb på egen hand. Männen på stationen säger själva ”hon skulle kunna bli hur bra som helst, om hon inte skulle vara en kvinna”. Det sociala problemet är att så kallade ”bråkstakar” inte får hjälp för sina problem. De mobbar och misshandlar men ingen vågar göra något. Man borde istället gå till grunden med problemet, se hur ungdomarna har det hemma och se vad man kan göra åt det. Kanske är omplacering ett alternativ.


Vad jag tyckte om slutet och obesvarade frågor:

Jag tycker att slutet var lite väl kort, det kunde ha varit bättre utarbetat. Allting hände så himla snabbt och man fick inte riktigt veta vad som hände efter det att Hilmer dog. Hur hans familj bearbetade sorgen, huruvida Elin behöll hennes och Hilmers barn eller ej, vad de tre gärningsmännen fick för straff osv.


Egna kommentarer: (läsvärd/dålig, författarens sätt att skriva)

Jag tycker faktiskt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den osynlige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Omar Sy 2017-10-21

    hur är språket?!

Källhänvisning

Sara Henriksson [2005-06-02]   Den osynlige
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4346 [2018-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook