Vett och etikett

3 röster
4932 visningar
uppladdat: 2005-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vett och etikett handlar mycket hur man är när man har människor runt om kring en, men också om vad så är rätt eller fel att göra. Vett och etikett handlar om en hel del, jag tror inte att folket i Sverige vet ens hälften om vad vett och etikett är. Men om man slår upp ordet ”vett” i en ordbok skulle det stå; ”förnuft, förstånd; omdöme; vara från vettet, vara alldeles galen”. Det ligger en hel del i det, men om man slår upp ordet ”etikett” står det; ”regler mellan människor: hålla strängt på etiketten”.

Det gäller att ha något slags samspel mellan vett och etikett, för etikett handlar en stor del om just vett, eller förnuft! Jag kan se det som så att vett är mer allmänt medan etikett är mer i sociala sammanhang, men att det finns något samspel för att kunna fungera både allmän och i sociala sammanhang.
Några exempel på vett är att en person vet att det inte är rätt eller förnuftigt att krossa ett fönster, snatta, misshandla eller råna. För att ge några exempel på etikett också kan man säga att det är saker som att inte snyta sig vid matbordet, slafsa i sig maten, vara oartig, nysa eller hosta utan att försöka dölja det så gott det går, börja äta före alla andra. Man kan också se saker i skolan som tyder på god eller dålig etikett, till exempel att en lärare skäller ut en elev istället för att diskutera, eller tvärtom.

Om man har bra eller dålig vett och etikett kan bero på vilken slags uppfostran man har fått, alltså har man fått en dålig uppfostran dör föräldrarna inte bryr sig ett dugg vad man gör eller vad man säger, kan det ge en dålig uppfattning om vett och etikett. Har man då fått en god uppfostran där föräldrarna är engagerade i barnets/barnens liv och lär den/dem olika saker, som då kan ge en god uppfattning om vett och etikett. För det är föräldrarnas roll att se till att barnen inte petar sig i näsan eller öronen eller något liknande, och att lära dem att vara vänliga alltså inte klaga på allt de ser, att tränga sig och att knuffas är fel. Det är sådant som beror mycket på uppf...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vett och etikett

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-18]   Vett och etikett
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4076 [2018-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook