Henning Mankell

3 röster
20251 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Henning Mankell

Henning Mankell (betonas `MAN-kell) är född i Stockholm 1948. Men uppvuxen i Skog och Borås. Nu är han bosatt i Afrika, närmare bestämt Mocanbique. Det finns fyra platser som har betytt något speciellt för Mankell. Dessa är: Sveg, där han växte upp och gick i skolan, Gryts skärgård, där han tillbringade somrarna, Mosambique i Afrika där han bott och arbetat de senaste femton åren och den grekiska ön Thassos, dit han kom som ung stipendiat.

Man förstår varför Mankell lyckats så väl i sin skildring av Sverige i vardagen, om man känner till hans brokiga bakrund. Mankell kan nämligen skildra vardagen ur ett utifrån perspektiv, och det ger skildringen extra skärpa.

Han debuterade som författare 1973 men han är även regissör och dramatiker. De flesta genomlysningarna av hans person handlar om hans samhällengagemang i Afrika men även i Sverige. För även om Mankell är född och uppvuxen i Sverige så är det i Afrika man finner hans hjärta. Mankell är väldligt djupt engagerad i den afrikanska historien. I hans ögon är den afrikanska inställningen till livet helt överlägsen den europeiska.

Trots många utmärkta skildringar om Afrika tex. Comédia Infantil, På tidens strand eller varför inte I tidens öga och även andra bra böcker som Hunden som sprang mot en stjärna och Eldens hemlighet, så är det med kriminalromanerna om den vanliga Ystads polisen, med det ovanligt svåra fallen Kurt Wallander som han blivigt känd. Romanfiguren Kurt Wallander är nog den mest älskade hjälten i svensk bokvärld just nu. Den mänsklige poliskommissarien lockar såväl kvinnor som män, unga som gamla till läsning. Faktum är att Henning Mankell var den mest lästa författaren under nittiotalet tillsammans med Astrid Lindgren. Detta gör honom till vår absolut främsta författare av kriminalromaner, tycker jag.

Trots att Mankell hade varit författare i 18 år, innan han började skriva serien om Kurt Wallander, så är det nog inte många som känner till hans tidigare verk. Om man skulle fråga, skulle nog de flesta säga att dom inte kände till någon annan bok över huvudtaget. Möjligen skulle någon nämna Comédia Infantil.

Comédia Infantil släpptes 1995 och har sålts i 67000 ex. Boken har blivigt väldigt kritikerrosad. Den handlar om en döende Afrikansk pojke, som under nio nätter, berättar hela sitt livs historia, med en gammal mans visdom. Men det är alltså Ystadspolisen som har fastnat i det svenska folkets hjärtan.

Kurt Wallander

Kurt Wallander är en man 50-års åldern och hans yrke är polis. Han är storvuxen, ganska fet och grovt byggd. Han har ett bekymrat ansikte och lever sig verkligen in i sitt arbete och fallen han jobbar med. Därför ser han ofta väldligt sliten ut, för han lägger ner all tid han orkar på sitt fall. Han är tunnhårig och ofta orakad. Han klär sig ofta i skjorta och lite finare byxor. Kurt är en väldligt varm person, han bryr sig mycket om sina nära och kära, även om det inte syns när han jobbar, för då prioriterar han bort familjen och sätter jobbet före. Han bryr sig mycket om sin dotter och lyssnar gärna på hennes problem. Kurt är en väldigt intelligent person som tänker mycket, har ett väldligt öppet sinne och har stor medkänsla för alla som far illa ute i världen. Det är därför jag tror att han fortsätter jobba som polis. Han vill hjälpa dom som har det svårt. Han vill vara med att bygga upp en säkrare framtid för sina egna barn och andras.

Mördare utan ansikte. Om man tänker läsa hela serien så är det bäst att börja med den här boken och följa serien i rätt ordning. Anledningen är att Wallander utvecklas under böckerna och blir lite äldre och visare, trots att de olika böckerna egentligen är fristående från varandra.

De därpå följande böckerna, Hundarna i Riga och Den vita lejoninnan, är något annorlunda än den första boken. Böckerna har en internationell prägel och utspelar sig i Lettland respektive södra Afrika; förutom i Sverige alltså. Om man fascineras av den skarpa bild av dagens Sverige som vävs in i Wallanderböckerna så kan det hända att man inte tycker lika bra om dessa två böcker som ger sig ut i omvärlden.

Mannen som log kom som bok nummer fyra i serien och är en bok som innehåller allt det som Wallanderböckerna gjort sig kända för; fin miljöskildring av dagens Sverige, en stor dos samhällskritik utan att bli för politisk samt en tät och spännande berättelse.

Böckerna Villospår, Den femte kvinnan och Steget efter är tre utmärkta Wallanderdeckare, med alla ingredienser på plats. Riktigt kusligt emellanåt, men bra, tycker jag! Dessa tre böcker påminner starkt om varandra, så gillar du den ena, så har du två till att se fram emot.

Brandvägg avslutar serien. Den är inte riktigt som de övriga utan gör en djupdykning i cybervärlden.

Pyramiden som kom ut sist, är en samling noveller som utspelar sig före den första boken. Den är intressant som prolog till serien men är så pass annorlunda att det känns mer rätt att läsa den sist och fylla igen de bakgrundshål som finns. Det är också bland annat av den anledningen att, Henning Mankell gett ut boken för att fylla igen luckor som läsarna haft.Mördare utan ansikte, hundarna i Riga och Den vita lejoninnan har det blivigt film av. I filmarna är det Rolf Lassgård som spelar Kurt Wallander. Jag tycker att det verkligen är rätt man för att spela Wallander. När jag såg Hundarna i Riga insåg jag att det är ju så där man har föreställt sig Wallander till utseende men även till sätt att vara. Jag tycker Lassgård gör sig perfekt i rollen.

 Mördare utan ansikte (filmad för TV)
 Hundarna i Riga (långfilm)
 Den vita lejoninnan (långfilm)Henning Mankell har fått en hel del utmärkelser för sitt författarskap, här är utmärkelserna från 1990 till 1998:

 Nils Holgersson-plaketten 1990 för Hunden som sprang mot en stjärna.
 Svenska Deckarakademins pris 1991 för Mördare utan ansikte.
 Skandinaviska kriminalsällskapets pris, Glasnyckeln, 1991 för Mördare utan ansikte.
 Deutscher Jugendliteraturpreis 1993 för Hunden som sprang mot en stjärna.
 Svenska Deckarakademins pris 1995 för Villospår.
 Sveriges Radio P 1:s romanpris 1996 för Comédia infantil.
 Astrid Lindgren-priset 1996.
 ABF:s kulturpris 1996.
 Bokhandelsmedhjälparföreningens pris Din bok ­ vårt val 1996 för Den femte kvinnan.
 Expressens barnbokspris Heffaklumpen 1997 för Pojken som sov med snö i sin säng.
 Staden Berlins barnbokspris för utländska författare 1997 för Eldens hemlighet.
 SKTF:s medlemmars pris Årets författare 1997.
 Augustpriset 1998 Resan till världens ände


Gott & Blandat


Artikel ur Expressen 990418:
Statsbesöket i Moçambique
väl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Henning Mankell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Henning Mankell
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=399 [2018-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook