Sanningen om anabola steroider och kreatin

8 röster
28830 visningar
uppladdat: 2005-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är anabola steroider?

Själva ordet anabola betyder uppbyggande och anabola steroider betyder då kortfattat ”uppbyggande steroider”. Med anabola steroider menar man det manliga könshormonet, både det som framställs på konstgjord väg och testosteron, som finns naturligt i kroppen.
Män har 20 gånger mer testosteron i kroppen än vad kvinnor har och männen står bakom utvecklingen för de manliga egenskaperna som kroppsbehåring och basröst (androgen effekt). Därför heter preparatet egentligen Anabola Androgena Steroider, ”uppbyggande manliga steroider” men i vardagligt tal så säger vi anabola steroider eller A.S.


Vilka effekter/bieffekter ger anabola steroider?

Det ligger känt för de flesta att man använder A.S för att bli starkare eller ”större”. Men preparatet ger betydligt fler bieffekter än positiva effekter. De som använder sig av detta preparat väljer att ta en genväg till sina egna individuella kroppsliga prestationer och en genväg till psykisknedbrytning. Jag tror att de flesta som använder sig av A.S inte känner till hur dåligt de egentligen mår ut av detta preparat.

Det är inte bara muskelvävnaderna som påverkas av anabola. Det gör även delar av hjärnan som styr känslor och aggressivitet. Aggressiviteten är den mest omtalade bieffekten som uppkommer när man använder A.S, och det kan bero på att det är så pass allvarligt. Det finns dom som har slagit folk sönder och samman på grund av att de inte ville bjuda på en cigarett eller dyl. Men det är inte bara aggressiviteten som bör tas fram i rampljuset. Några av de allvarligaste bieffekterna är förändring i vätske och - elektrolyt balansen och som leder till svullnader. Förhöjt blodtryck, acne (finnar), försämrad leverfunktion framför allt vid bruk av orala droger, ökad risk för cancer, minskad spermieproduktion och minskade testiklar(män).
Vad det gäller kvinnor är också oregelbunden eller utebliven mens och förstoring av klitoris ett faktum. Man kan även drabbas av psykiska störningar och depressioner, både under och efter användandet av detta preparat.

Precis som vid annat missbruk byggs det upp ett beroende och personen drabbas av abstinens när han/hon slutar använda preparatet. När man tillför hormoner utifrån upphör kroppens egen produktion av testosteron och detta anses bidra till abstinenssymtomen. Överdoser och blandmissbruk exempelvis med alkohol eller rohypnol kan leda till självmord, även bristande omdöme och humörsvängningar, grälsjuka och grandiosa ideèr att leda till impulsiva handlingar. Detta är bara en del av alla bieffekter som man får utav A.S.

Det personer som har jobbat med narkomanvård påstår att de bieffekter man får av amfetaminmissbruk kan liknas med A.S Missbruk, även erfarna amfetaminmissbrukare menar att A.S fungerar som en effekthöjare för amfetamin. Det som oroar många är att A.S också missbrukas på grund av dess drogeffekt snarare än som ett medel för att uppnå snabba resultat vid muskelbyggande.


I vilka sammanhang används anabola steroider?

Det mest kända användningssyftet med A.S är inom styrkesporter t.ex. bodybuilding, där man ska posera på en scen och se så stor och proportionell ut som möjligt. A.S tillverkas enbart i små mängder i Sverige och de används inom sjukvården för att behandla svårt sjuka bröstcancer patienter och som ersättning till personer som inte tillverkar egna hormoner. Det tredje användningsområdet är nog det mest skrämmande. Inom de kriminella kretsarna används A.S som en metod för att förbättra sin skicklighet på att slåss. De vill bli aggressiva och tar preparatet på grund av dess drogeffekt istället för att förbättra sin egen utveckling inom muskelbyggandet.De stora mängder som är tillgängliga på missbrukarnas marknad är importerade, bl.a. från Ryssland, Polen och Ungern.


Vad är Kreatin?

Det vita pulvret står ofta omtalat i massmedia och frågorna är många. Det påstås att man ska bli starkare i vissa kraftutövningar om man äter kreatintillskott. Hur är det möjligt?

Att Kreatin ingår i muskelmetabolismen (muskelns energiförsörjning) vet man. Kreatin produceras naturligt i levern och finns framför allt i skelettmuskulaturen, men även i hjärtmuskulaturen, nervcellerna och spermierna. Vi får också i oss kreatin när vi äter kött.
Av kreatin bildas Kreatinfosfat och det behövs indirekt för att ge musklerna energi, åtminstone till en början.

Allt muskelarbete får energi från nedbrytningen av ATP (adenosintrifosfat) till ADP (adenosindifosfat). ADP måste hela tiden återladdas med en fosfatgrupp och bli ATP igen. Om det inte återbildas skulle det ATP vi har ifrån början bara räcka till en sekunds muskelarbete. Återbildningen sker framför allt i mitokondrierna, cellernas energiförsörjare. Men det tar tid och kräver syre. När musklerna börjar arbeta behövs det därför i början andra sätt att snabbt få ATP, utan syre (anaerob). Det ena är genom glykolysen, dvs. anaerob (utan syre) nedbrytning av glukos eller glykogen, det är då mjölksyra bildas. Det andra sättet att snabbt få ATP är med hjälp av kreatinfosfatet. På ett ögonblick kan den donera sin fosfatgrupp till ADP-molekylen och musklerna får sin energi. Fosfatgruppsdonationen utförs med hjälp av ett enzym som heter kreatinfosfokinas.

Både glykolysen och nedbrytningen av kreatinfosfatet sätter igång samtidigt. Vid intensivt muskelarbete under kort tid t.ex. vid sprinterlopp, är det energi från dessa två processer som är viktigast, eftersom syretillförseln till musklerna och ATP-bildningen i mitokondrierna inte hinner komma igång i tillräcklig omfattning. De första 10 sekunderna bidrar varje process med ungefär hälften av den energi som behövs. Efter 20-30 sekunder brukar kreatinfosfat förrådet vara tömt, medan glykogenet räcker lite längre. När det handlar om längre tids arbete är det istället energi från mitokondrierna som dominerar.

Vi har cirka 100-160 gram kreatin i musklerna från början. Köttätare får i sig 1-2 gram extra för varje portion. Tester visar att man bör få i sig 20 gram för att det ska ha någon verkan. Man kan inte öka kreatinhalten hur mycket som helst, och det är stora individuella variationer hur mycket kreatin som tas upp av musklerna. De som har mycket kreatin i musklerna från början, tar knappt upp något extra, därför är det vissa som inte får någon effekt av extra intag av kreatin. Någon större risk för biverkningar bör det inte vara. Dels är kreatin ett kroppseget ämne, dels försvinner det vi inte behöver med urinen.

Varför kan man inte äta kreatinfosfat direkt, den energi rika formen av kreatin? Kreatinfosfatet kan inte tränga igenom cellmembranen, utan kan bara tas upp i form av kreatin. (Kreatinfosfat = för stor molekyl)


Kan kreatin liknas med anabola steroider?

Kreatin och anabola steroider har vissa likheter. Båda ämnena finns i kroppen, man kan höja sin prestationsförmåga. Det som skiljer dem åt är att av kreatin får du inga biverkningar eftersom det kreatin som blir över i kroppen försvinner med urinen, plus att kreatin är lagligt. Med A.S däremot så är det mycket troligt att man får fler biverkningar/bieffekter än vad man får effekt av preparatet. Man kan nästan säga att de som tar detta preparat är nöjda bara de ser vältränade ut. De tycker att effekten av A.S överväger bieffekterna även fast många mår fruktansvärt dåligt.

Jag tycker faktiskt inte att man kan likna kreatin med A.S eftersom det så pass stor skillnad på effekterna och bieffekterna på båda preparaten. Det är klart att man kan räkna båda preparaten som doping eftersom man får hjälp att förbättra sina kroppsliga prestationer.

Alla kosttillskott är ”istället” för mat. Det betyder alltså att om man äter ordentligt och regelbundet så behöver man inte äta kosttillskott. Ett råd till alla som håller på med styrkesporter och även andra sporter: Ät ordentligt och med variation på maten, träna regelbundet och med rätt teknik, då blir du både starkare och du mår bättre fysiskt och psykiskt. Du sparar också in en massa pengar som kan gå till något roligare och mer användbart än kosttillskott.


Diskussion

Jag tycker att Anabola Steroider är ett väldigt onödigt val. Man kan öka i muskelmassa och styrka bara man kämpar ordentligt. Om man tränar regelbundet och äter nyttigt så har du goda förutsättningar att bli starkare och smidigare. Jag tycker att man fuskar genom att ta ett sådant preparat. Man tar en genväg till muskelutveckling och man förstör sin kropp. Det som syns är att det blir vanligare med anabola. Tillgången till detta preparat är ganska hög för det är inga större problem att få tag på anabola. Jag tycker att man ska höja säkerheten och hålla koll på sånt här. Det smugglas in från andra länder men det är inte många som upptäcker det förrän det florerar rikligt i samhället. Kreatin är ju lagligt men jag tycker inte att man ska använda det. Det finns studier som säger att man kan få leverskador vid bruk av kreatin. Det är ingenting fastställt men det finns risker. Det finns alltid risker med att ta olika preparat som man inte känner till riktigt så det absolut bästa är att låta bli att ta dom. Alla dessa preparat som kreatin, anabola steroider, proteintillskott, testosteron höjandepreparat(lik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sanningen om anabola steroider och kreatin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-02

    Riktigt fin avhandlig. Men

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-09]   Sanningen om anabola steroider och kreatin
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=3877 [2018-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook