Mango, Apelsin och Melon

2 röster
14145 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mangon har beräknats ha odlats tusen år innan vår tidräkning började. Mango kommer ursprungligen från Indiens bergstrakter Burma och Himalaya. Den spred sig sedan till Kina och Malaysia. Mangon fördes sedan till Afrika och Amerika med spanska och portugisiska sjömän. Idag är mangon, efter bananen den viktigaste tropiska frukten. Mango odlas över hela världen men Indien är största producenten.

Mango växer på träd som kan bli upp till 40 m högt och har en bred krona. Blommorna växer i stora stånd och de innehåller tusentals blommor. Det finns många olika sorters mango, de varierar i smak, form, färg och konsistens. Mangons skal kan variera stort från grönt till rött, orange och lila nyanser. Man kan därför inte se på mangons skal om den är mogen utan man måste känna på den så den är lite mjuk. Mangons fruktkött är gult, saftigt och mjukt med frisk och söt exotisk smak. Fruktköttet sitter fastväxt i kärnan och gör det därför lite svårt att få bort den. Mango används ofta i glassorbet och drinkar. Det är även gott till kallt kött och rökt fisk.

Näringsvärden, per 100 g: Vatten 82 g, Protein 0,5 g, Fett 0,3 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 15,3 g , Kostfiber 1,4 g, C- Vitamin 28 mg.

Apelsin Citrus sinensisApelsinen kommer ursprungligen från Kina. Sedan 1400- talet har apelsinen också odlats i Indien och Sydeuropa. Apelsinträden var då mest som prydnadsväxter och började odlas rejält under 1700- talet i Spanien. När den kom till Amerika så fick den en stor utbredning och fick snabbt stor betydelse. Idag kan man hitta apelsinodlingar i alla världsdelar. De största producenterna är USA och Brasilien.

Ett apelsinträd kan bli upp till 8 m högt. Frukten är oftast klotrund och har ett tjockt skal för att skudda köttet för uttorkning. Apelsiner skördas mogna och skalets färg säger inget om sötma eller syrlighet.
De gröna fläckar som ibland förekommer beror på att nätterna varit varma, det är bara om nätterna är kalla som apelsinen får intensiv orange färg.

Apelsinens alla delar används på något sätt. Fruktköttet pressas till apelsinjuice. Skalet som innehåller eteriska oljor används till läsk, kosmetik och likör. Rester av skalet torkas och används som djur foder.
Apelsinen är en av världens mest använda frukter och har en stor betydelse för världshandeln.


Apelsiner delas in i blonda och blod.
Blonda apelsiner har gult fruktkött och blodapelsiner har mer rött fruktkött.
Vanligaste blonda sorter är Navelina, Navel, Cadenera, Salustiana, Shamouti och Valencia Late.
Andra mindre vanliga sorter, är Newhall, Protea, Vavellate och Delta Seedless.
Av blodapelsiner förekommer både mindre kraftigt färgade, såsom Sanguina (Double Fina) och Malteser samt mer kraftigt färgade som Sanguinelli, Moro och Tarocco.

Apelsiner används mest till juice och marmelad. Apelsiner är en viktig C-vitaminkälla och vitaminerna bevaras bäst om man äter frukten naturell.

Näringsvärden: Vatten 86 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 10,3 g, Kostfiber 1,9 g, C-vitamin 53 mg.


Melon Cucumis melo (sockermelon)
Citrullus lanatus (vattenmelon)
Melonen kommer ursprungligen från de varmare delarna av Asien där de odlats i årtusenden. Den har sedan spridit sig till Europa och Afrika.
Rommarna kände till meloner eftersom man hittat avbildningar av frukten i de gamla Rom. Man tror att det va Columbus som tog med sig melonen till Amerika där de blivit en betydelsefull frukt. Melonen är en klätterväxt. De är vattenrika och innehåller många frön. Det finns många olika sorter och former och det beror på att melonerna växer i hela världen men under olika förhållande. Den största produktionen av vattenmeloner sker i Kina och Turkiet men den största produktionen av sockermeloner står Kina och USA för.

De vanligast melon typerna i Sverige är:

Nätmelonen som är ganska stor med ett skrovligt nät format skal. Skalet har gul färg och fuktköttet är gulorange.

Honungsmelonen är mindre än nätmelonen och lite spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har skåror längs skalet. Den har gult skal och ljus gult fruktkött.

Cantaloup är ganska liten, 10-15 cm i diametern. De som importeras in hit till Sverige har oftast nät karaktär på skalet. Fruktköttet kan var orange eller ljusgrönt beroende på sort.

Ogen och Galia är båda mycket söta och aromrika ganska små meloner. Skalet är gulgrönt och har mörka strimmor längs skalet. Skalet kan ofta vara täckt med ett ljusare nätmönster.

Vattenmeloner är ofta mycket stora med glatt skal. Skalet är kraftigt grönt och har ljusgröna el...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mango, Apelsin och Melon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Mango, Apelsin och Melon
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=3659 [2018-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook