Vietnamkriget

26 röster
79997 visningar
uppladdat: 2000-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vietnamkriget


Frågeställning: Vad hade hänt om USA inte hade blandat sig i konflikterna i Vietnam?

Bakgrund:
Vietnam var från början en del av det Franska Indokina och under andra världskriget så erövrades Vietnam av Japan. Ho Chi Minh, kommunistpartiets ledare, organiserade då gerillaarmen Vietmin för att för att få bort japanerna. Japanerna förlorade i och med deras förlust i andra världskriget och Minh ville göra Vietnam fritt och enat, men fransmännen ville inte släppa landet för deras risodlingar och naturgummi. Vietmin gick i krig mot Frankrike och vann men skulle tillfälligt delas i två delar; ett kommunistiskt Nordvietnam styrd av Ho Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam styrt av Ngo Ninh Diem.
Minh byggde en kommunistisk diktatur i Nordvietnam men Hanoi som huvudstad och Diem hade en kapitalistisk diktatur i Sydvietnam. Diem hade sedan 40-talet arbetat för södra Vietnams frigörelse från Frankrike och i Genève var alla utom USA och Sydvietnam överens om att val för hela Vietnam skulle hållas. Men Diem fruktade att kommunisterna skulle vinna och vägrade ordna val. USA stödde Diem eftersom det kalla kriget pågick mellan USA och Sovjet och USA ville hejda kommunismen.

FNL(Front National de libération du Viêt-nam du Sud):
1957 startade ett gerillakrig mot Diemregimen av huvudsakligen kommunistiska gerillagrupper - som sedan startade Vietnamkriget - understödda av Nordvietnam.
Vietcong slog sig samman med grupper från Sydvietnam och bildade FNL.
FNL fick ett starkt stöd av Nordvietnam som mer och mer kom att engagera sig i kriget och fick vapenstöd av Sovjet och Kina. Men Nordvietnams stöd till FNL var obetydligt jämfört med USA:s stöd med materiel och krigsrådgivare till Diem i Sydvietnam.

Förlopp:
Diem störtades 1963 i en blodig kupp men de militära regimer som efterträdde Diem var inkompetenta och detta framtvingade ytterligare amerikanskt engagemang.
USA ville som stormakt skrämma andra kommunistiska länder med att lägga sig i kriget mellan Nord och Sydvietnam. 1964 utnyttjade USA:s dåvarande president Lyndon Johnson en incident mellan amerikanska jagare och nordvietnamesiska torpedbåtar till att genomdriva Tonkinresolutionen som gav honom genom kongressen fria händer att agera. Johnson beordrade bombningar av mål i Nordvietnam och i mars 1965 sattes reguljära styrkor in. Denna insats pågick samtidigt som Sydvietnam byggde på sina styrkor men trots det så lyckades man inte besegra FNL:s gerillaförband.
Det berodde på att Nords styrkor hade bäst moral och kunde terrängen.
Vid Tet-offensiven i februari 1968 så gick FNL till en våldsam offensiv och skakade USA. Men offensiven slogs senare tillbaks, med stora förluster för FNL.

Världen började nu bli upprörda på USA som gav sig in i ett krig så att det blev värre än om bara Nord och Syd hade stridit mot varandra på deras nivå.
Nordvietnam skaffade sig genom detta många människors medlidande och Kina och Sovjet gav de vapen för att kunna hålla samma klass som syd och USA.

Även mindre länder hade medlidande men vågade och kunde skicka förnödenheter till Nordvietnam på grund av att de inte ville komma på fel fot om USA.

Sommaren 1968 såå lyckades President Johnson fixa fredsförhandlingar i Paris och dessa fortsatte av hans efterträdare, Richard Nixon.
Han började också gradvis ta hem de amerikanska styrkorna från Vietnam. Fredsförhandlingarna ledde ingenstans och i mars 1972 startade FNL sin mest omfattande offensiv mot amerikanarna som svarade med att ta upp bombningarna och minera Nordvietnamesiska hamnar. De försökte förhandla igen men med misslyckades och USA startade en våldsam bomboffensiv mot bl.a. Hanoi. Den 27:e januari så enades man om ett stilleståndsavtal och USA drog bort sina sista styrkor.

Kriget fortsatte ändå och tillslut kunde inte Sydvietnam hålla stånd och FNL Nordvietnam tågade in i Saigon den 30:e april 1975. En nordvietnamesisk kommunistisk regim etablerades i hela Vietnam. I Kambodja och Laos så tog kommunistiska regimer över ungefär samtidigt.
USA hade som mest ca 540 000 soldater i Vietnam samtidigt. USA förlorade över 55 000 i döda och 305 000 i sårade och den Sydvietnamesiska armen förlorade över 250 000 i döda och 780 000 i sårade. Man uppskattar förlusterna för FNL och Nordvietnam till nästan en 1 000 000 döda och ungefär 2 000 000 sårade.
Även civilbefolkningen drabbades där flera hundratusen oskyldiga människor dog.

Även all ödeläggelse på grund av USA:s napalmbomber, vanliga bomber och växtgifter lär ha förstört en femtedel av Sydvietnams skogar. USA totala krigskostnad har beräknats till 140 miljarder dollar. USA släppte tre gånger så många bomber över Nordvietnam som det föll bomber under hela andra världskriget.

Sammanfattning:
Vietnam hade vart koloniserat i nästan 100 när Japan under det andra världskriget erövrade Vietnam men förlorade det sedan. Fransmännen vägrade att släppa Vietnam och det delades tillfälligt i två delar. Ett krig bröt ut mellan det kommunistiska Nord och det USA-kapitalistiska Sydvietnam och USA gick in på Sydvietnams sida för att skrämma andra kommunistland och för att göra så att det inte blev ännu ett kommunistland på kartan. USA lade massiva bombmattor över byar i Nordvietnam för att eliminera eventuella FNL-styrkor som kunde vara där. Nordvietnam och FNL led stora förluster men vann ändå tack vare att de kunde terrängen och att de hade något att strida för. USA vann ingenting på att kriga mot FNL och Nordvietnam.
I april 1975 tågade FNL och Nordvietnamesiska styrkor in i Saigon varefter en kommunistisk regim etablerades i Vietnam.

Orsaker:
När ett land inte har styrt sitt eget folk på över hundra år finns det problem som uppstår som kan medföra problem för invånarna. Det blev inte lättare av att inbördeskriget var så nära inpå, det gjorde att åsikterna var väldigt spridda och det var väldigt svårt att göra alla samhällsgrupper nöjda.
Vietnam fick inte igång sitt jordbruk eller affärer som de hade tänkt sig och hamnade i en ekonomisk kris under uppbyggnaden av det "nya" landet.
Vietnam började sin väg mot ett enat land, men stridigheterna fortsatte. Krig födde krig i det här fallet. Det kan vara svårt att lösa problem på ett fredligt sätt, när man är van att ta till stridigheter, för att komma dit man vill.

Slutsats:
Länder med en bakgrund av krig och kolonisation får det ofta svårt att göra sig själva till en helt självständig stat. I Vietnam hade krig fött krig och landet hade inte hunnit stabilisera sin ekonomi och sitt jordbruk. USA lade sig för att framför allt visa makt.
Vietnamkriget visade att inte ens en supermakt som USA kan vinna ett krig om fienden tillämpar gerillakrigföring och har stöd från lokalbefolkningen. Efter förlusten i Vietnam har USA:s intresse för att engagera sig militärt i andra länder svalnat.
Varför det gick så bra FNL och Nordvietnam var för att de kämpade för någonting de stod för.

Frågeställningen:
Det är ju av naturliga orsaker väldigt svårt att svara på om vad som hade hänt om USA inte hade vart med i Vietnamkriget, men det finns några möjliga scenarion.

¤Hippierörelsen hade inte varit lika stark under sextiotalet.

¤Nordvietnam och FNL hade förmodligen vunnit över Diem och Sydvietnam, men med färre förluster.

¤US...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnamkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-14]   Vietnamkriget
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=348 [2018-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook