Potatishandlaren

6 röster
12074 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde att läsa novellen Potatishandlaren. Den handlar kort om en far och hanns dotter Märta. Dom bor på en ladugård tillsammans. Eftersom att fadern Johansson är skadad i knäna så sköter Märta allt jobb på gården. Johansson är ängslig och rädd för att dotter Märsta aldrig kommer att hitta ett bra parti och gifta sig med. Man kan säga att det är det texten handlar om faderns ängslan över dottern. Men hans ängslan går över till lycka längre fram i texten när hon tillslut träffar en man. Novellen handlar inte bara om en sak utan om flera känslor från olika personer t.ex. i en novell där en tjej blir mobbad kan temat/motivet vara rädsla, men denna novell har flera iallafall två jag kan inte sammanföra novellens handlingar med ett ord. Men jag tycker att novellen handlar om en ängslan som övergår till lycka.

Efter att jag hade läst novellen började jag genast tänka på vad budskapet var, om det överhuvudtaget fanns något. Jag själv tycker inte att det finns något konkret utan det framstår sig lite suddigt , och sedan kan olika personer uppfatta budskapet olika. Det syfte jag fick fram genom texten var att allt tar sin tid. För att Märtas pappa vill så gärna att hon ska skaffa en man, men hon själv tycker att det kommer när det kommer. I den lilla novellen som bara utspelar sig under en dag och en morgon tycker jag rymmer mycket ändå. Det spelar ingen roll ifall en novell handlar om ett liv eller om en timme, den kan vara lika intressant och läsvärd ändå.

Märsta och hennes pappa bor som sagt ute på en ladugård någonstans, det framstår dig inte riktigt när händelsen kan ha utspelat sig , och eftersom att det finns en bil med kan det inte vara särskilt länge sen. Jag skulle gissa på att den här händelsen kunde ha utspelat sig för ca 40-50 år sedan. Varför jag tror det är för att nuförtiden är det inte så vanligt att man åker runt och säljer potatis, samt så kan deras namn tala om att det har kunnat utspelat sig för några tiotal år sedan. Märta heter dottern och mannen som hon träffar heter Sture. Nu för tiden är det nog ytterst få som döper sina barn till Sture och Märta.
Miljön i novellen beskrivs väldigt väl t ex så skrivs det inte bara att hunden ligger vid kojan tyst. Utan det står Hunden som var buden vid kojan under stor granen rörde inte en min.
Är det något som händer beskrivs inte bara händelsen utan också platsen. Att man beskriver utseenden dofter m.m. är väldigt viktigt för att läsaren ska få en bra uppfattning och bild i huvudet hur det skulle kunna ha varit. Eftersom att du automatiskt bildar en bild i huvudet när du läser.

Det är inte alls svårt att lista ut att dom är bönder, men jag kan inte hitta ett en enda ställa i texten där det framgår vart någonstans gården kan ha legat, det står bara baksidan av blötberget men det där blötberget kan ju ligga vart som helst. Men genom deras namn Märta; Sture och Johansson så tror jag iallfall att gården ligger i Sverige. Även fast dom är bönder tror jag inte riktigt att dom är fattiga bönder utan har mat på bordet och klarar sig fint genom att bara sköta om gården. Märta är den personen som sköter allt på gården hon är den såkallade ”mannen i huset” Hennes utseende förklaras bl.a. med en liknelse –Dottern var kraftig som en häst. Det finns även med lite andra liknelser i texten som – Dom skulle passa som hand i handske eller som nyckel i lås. Hon har också en lugg hon själv brukar klippa när den blir för lång, och hon struntar i om den blir ojämn. Genom dom förklaringarna kan ja tänka mig att hon inte är så utseende fixerad, utan tar på sig det som är bekvämt. Som läsare tänker jag Märta som en väldigt stark person både till det yttre och inre. Varför jag ser henne som en mentalt stark person är för att hon inte bryr sig om vad hennes pappa säger utan sår emot och tycker att hon har viktigare saker för sig, även fast hon börjar komma upp mot åren. Att stå emot familje tryck kan vara svårt i vissa lägen. Men ändå så tror jag att pappa Jansson bara vill hanns dotter väl han verkar vara ens snäll pappa och mycket av hanns tankar tror jag att han håller inom sig pga. av att Märta en gång hade hittat dikter där han hade skrivit ner sina tankar. Genom det tror jag att han istället för att kanske såra Märta så skrev han ner sina tankar för att få bukt på sin ängslan. Märtas mamma är bortgången därför så har säkert Johansson fått tagit över en mamma roll som inte är det lättaste. När mamman dog sägs det inte men jag kan tänka mig att Genom moderns död fick Märta sin styrka och själständighet.

Novell börjar med att berätta om Märta och Sture men det som gör att man vill läsa vidare är Säljaren Sture som kommer in i bilden. Han verkar vara pratglad och snäll även när han inte försöker sälja något. Han fattar tycke för Märta ganska fort och bli därför lite blyg, men väll skulle inte bli blyg över att behöva dra ut en stick från någon annans bak.
Något mer om Sture som person kan jag inte få fram inte mer än att han är snäll, ganska stor och jobbar hårt. Han var den person jag tyckte var svårast att bilda en uppfattning om som person.

När jag hade läst alla noveller föll den här mig i tycket för att den innehåll humor.
Texten är för övrigt väldigt lättläst, den inne...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Potatishandlaren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Potatishandlaren
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=3360 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook