Anabola steroider

17 röster
46814 visningar
uppladdat: 2004-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
I denna korta uppsats så ska jag berätta om anabola steroider och olika preparat som påverkar kroppen fysiskt. Jag ska berätta varför man använder preparaten och till vilka syften. Jag ska också berätta kortfattat om några preparat och beskriva vilka bieffekter som uppstår efter att man har tagit de olika preparaten.

Vad är anabola steroider?
Anabola steroider menas med manliga könshormoner, både de naturliga som testosteron och det som är skapat på konstgjort sätt. Män har ungefär 20 gånger mer testosteron än kvinnor och testosteronet är det som gör att män t.ex. får basröst och hårig kropp. Det som kroppsbyggare och idrottare är ute efter är den uppbyggande (anabola) egenskapen hos testosteronet som skapar större skelettmuskulatur t.ex.
Anabola steroider produceras inte så mycket här i Sverige.
Det lilla som ändå produceras är till för sjuka personer, t.ex. om man har bröstcancer eller saknar förmågan att själv bygga upp sin egen muskulatur.
Däremot i Polen och Ryssland finns det otroligt mycket anabola steroider och många importerar in det till Sverige.

Bieffekter
Missbruket av anabola steroider kan liknas med kvinnornas anorexi, men hos männen så kallas denna besatthet av en muskelkropp megarexi. Männen ser hur man får större och mer muskelkropp hela tiden och man blir besatt av att göra det ännu större, det är det som kallas megarexi.
Men det är inte bara musklerna som påverkas av anabola steroider. Undersökningar har visat att psyket också påverkas. Man får stora humörsvängar och man blir lätt aggressiv och våldsam. Man börjar redan märka i början av missbrukandet att humöret blir ostabilt och i när man missbrukat anabola steroider under en längre tid blir man väldigt aggressiv och farlig.
Man blir lättare utstött eftersom att ens vänner längre inte vill vara med en längre p.g.a. aggressiviteten.

Ännu allvarligare bieffekter är att man kan bli inkapabel att ha samlag. Männens könsorgan kan minska i storlek.
När man sedan lägger av med att ta anabola steroider kan man lida av depression över att man saknar allt. Kroppens egna produktion av testosteron upphör eftersom att man använt anabola steroider och det tar ungefär ett halvår för testosteronet att börja produceras i kroppen igen på ett naturligt sätt.

Det enda som är positivt, om man nu kan kalla det positivt är att man orkar träna mycket, mycket mer. Man tål smärtan bättre. Alltså, man kan träna samtidigt under hård stress och smärta.


Olika sorters dopning
Det finns flera olika sorters dopning, allt från piller, till sprutor och bloddopning. Här ska jag skriva lite om varje.

Anavar är en av de vanligaste tabletterna för idrottare och kroppsbyggare. Den är väldigt lätt att få tag på burk och har ett ganska rimligt pris. En tablett kostar mellan 3 - 5 kr.

Deca Durabol är ännu vanligare hos alla sorters idrottare. Den kostar ungefär 3 kr. Men i takt med att tekniken inom anti-dopning började bli bättre har användandet av denna steroid minskats p.g.a. att den lätt kan spåras efter att man använt den. T.o.m. efter 18 månaders avslutad kur.

Methapoctehonol som också kallas ryssfemma på gatorna är nog den billigaste sorten av piller. Som man hör på namnet, kommer detta piller från Ryssland. På en ryska marknaden kostar den några ören. I Ryssland finns det otroligt många sådana här piller. Dom togs fram av den ryska försvarsmakten för att deras soldater ska bli starkare, piggare och tåla ännu mer. När ryssfemman importerats till Sverige kostar den bara 50 öre och p.g.a. det billiga priset kan i stort sett vemsomhelst köpa detta piller.

Matolja kan också användas som en sorts preparat. Men den är väldigt dödlig om man injicerar för mycket. Det man gör är att ta en spruta och fylla den med vanlig matolja. Sedan sprutar man in matoljan direkt in i en muskel. Vanligaste muskeln är nog biceps. Effekten av denna metod är att muskeln pumpas upp och blir större och starkare på en mycket kort tid. Men, gör man fel och injicerar för mycket så är det en mycket stor chans att man dör.

Bloddopning är mycket vanlig hos friidrottare och långdistans löpare. Hur fungerar bloddopning då?
Det ska jag berätta nu.
Innan en stor tävling så tillbringar idrottaren en vistelse högt uppe i bergen under några veckor. Idrottarna brukar då befinna sig på mellan 2000 – 4000 meters höjd ö.h.
Eftersom att det är mycket tunnare luft där uppe än nere på marken så bildas det många fler blodkroppar så att blodet kan frakta syret lättare över hela kroppen. På så sätt behöver man inte träna någonting alls och man får en mycket bättre kondition (ju fler blodkroppar desto bättre kondition). Sedan tar man blod från kroppen och fryser ner det i påsar redo inför tävlingen.
Någon dag innan tävlingen sprutar man in det starka blodet i kroppen.
Men denna metod är ganska lätt att upptäcka.

Vad kan man göra för att sluta?
Är man beroende av anabola steroider och vill lägga av med att ta preparaten så finns det olika organisationer som kan hjälpa till.<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anabola steroider

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-09-29

  Vill bara rätta en del påståen

 • Inactive member 2009-06-26

  Det var en av de hemskaste uppsatserna jag läst så komplett full med faktafel och gammla skrönor att man blir mörkrädd över hur författaren missat att kolla fakta och mer eller mindre verkar ha fabulerat fram en massa skräckpropaganda man kanske trodde på i något u-land vid sekelskiftet. är faktiskt knappt ett enda rätt i uppsattsen borde hänga en stor varningskylt över detta tyvärr .

 • Inactive member 2009-06-26

  skulle tillomed vilja påstå att det är farligt att ni sånt här ligga ut utan att någon noterat att det inte är många saker rätt i texten , med tanke på att det är mkt ungdomar här kanske någon får för sig att det går att injecera matolja , vad upphovsmannen igentligen borde skrivit för att vara närmre sanningen är att det existererar en obskyr och ovanligt produkt vid namn synthol/escilene som består av diverse lokalbedövande medel och sterila oljeblandingar som bodybuildareliten ibland använder för sk "site enchancement" injectioner detta och matolja är lika långt ifrån varandra som en nobelmiddag och pizza. det tillverkas steroider i sverige för en stor del av den inhemska marknaden gällande illegalasteroider

 • Inactive member 2009-08-06

  Extremt oseriös uppsats. Ingen källkritik så långt ögat kan nå. Så mycket av de påståenden som ges är helt fel och mer lik skämselpropaganda! Ingen som helst objektiv syn på anabola steroider alls! Nä, med tanke på att denna uppsats verkar bygga enbart på moralkakor och inte så mycket konkret fakta får den inget vidare gehör hos mig .

Källhänvisning

Inactive member [2004-03-03]   Anabola steroider
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2859 [2018-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook