Antisemitismen

4 röster
13414 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Antisemitismen
Antisemitismen började ju redan på den tiden då judarna bodde i Egypten. Det var då Farao som bestämde över landet. Först tyckte han att dom var bra till arbetskraft, men efter att tag började judarna föröka sig. Detta är ju naturligt men det tänkte nog inte Farao på när han lät dom komma in i landet. Tillslut tyckte han att dom blev för många. Då beslöt han sig för att göra dom till slavar. Efter några år kom Moses och befriade dom från slaveriet och förde dom tillbaka till det forna Palestina, judarnas land. Men där hade andra bosatt sig under åren som dom varit borta. Då började judarna sprida ut sig i världen.

Allt det om Moses och slaveriet vet du säkert redan eftersom att vi har samma gamla testamente som judarna, detta för att kristandomen inte existerade innan Jesus kom in i bilden. Det var då några judar trodde att Jesus var Messias och det tror ju inte judarna så då bildades kristendomen och ett nytt testamente skrevs. Dom bildade senare den första kristna kyrkan tillsammans.

Det var när judarna spreds ut i världen som antisemitismen ökade kraftigt. Den antisemitismen grundades på att de kristna sa att det var judarna som dödade Jesus, våran Messias. Vi vet ju att det var Romarna som korsfäste Jesus, men man säger att när folket fick välja på om Jesus eller en fånge i ett fängelse skulle dödas röstade judarna på att Jesus skulle dödas.
Med denna baktanken i huvudet började de kristna förfölja och döda judarna. Det var inte bara därför men till en stor del. Man sa att judarna ville döda alla kristna barn för att sen dricka upp deras blod och att de ville stjäla vinet i kyrkan (Jesu blod) för att sen sticka en kniv i det och på så sätt döda Jesus igen.

Judarna säger att Jesus var jude, men det tror inte de kristna på. Enligt Johannes evangeliet hade Jesus sagt att judarna inte följde gud utan djävulen. Då kunde han ju inte vara jude, om han hade sagt detta om ”sin” religion.

På 300-talet var det mycket förtryck och många fördomar mot judarna. Det var mycket övergrepp, många förföljelser och många falska anklagelser mot judarna som gjorde att deras rättigheter minskades drastiskt. De förbjöds att få en del jobb, bo vart dom ville och i några länder utvisades dom, som tex. I Spanien 1492.
Att dom inte fick bo vart dom ville gjorde att dom fördes ihop på ett och samma område. Dessa ställena kallas för Getton.
Judarna tvingades också till att bära speciella kläder för att man skulle se vilka som var judar. Detta gjorde ju så att det blev lättare att förfölja och döda dom, eftersom att man då kunde se vem som var jude.

Martin Luther som har betytt så mycket för kristendomen var också emot judarna. Han skrev om hur mycket han hatade dom och vad han tyckte om dom i boken ”om judar och deras lögner” Han ville att judarnas hus, skolor och synagogor skulle brännas ner och att judarna skulle sättas i slavarbete. Denna tanken kanske grundades på Jesus ors i Johannes evangeliet.

På 1600-talet blev synen på judendomen mildare. De kristna närmade sig judarna och erbjöd dom tillslut sitt eget evangelium med Jesus som Messias.
På 1700-talet fortsatte det bli bättre och bättre och judarna fick samma rättigheter som alla andra. Men jämlikheten mellan judar och kristna var fortfarande långt ifrån bra.
På slutet av 1800-talet ändrades antisemitismen och blev mer rasistisk än innan. Man började då påstå att judarna var av en lägre ras och var mindre intelligenta än kristna. Detta ansåg forskare att dom kunde bevisa. Antisemitismen hade innan varit mot judendomen men detta ändrades på 1800-talet och det började istället bli judehat och kallade istället för nazism.
Adolf Hitler hade samma teori om judarna som forskarna och Martin Luther hade. När han gick ut och sa vad han tyckte började nog många människor bli fundersamma… Stämde det verkligen?
Jag antar att ja själv skulle börja tvivla i dessa tider. Man började säkert tro på allt som sades om judarna och började tro på Hitler, forskarna och Luther.
Samtidigt teg kyrkorna runt om i världen. På 1800-talet kan jag tänka mej att det var många som lyssnade på vad kyrkan sa och gjorde och at det kanske bidrog till att så många människor teg så länge. Det var nog ingen som vågade ”sticka ut” och säga sin egna åsikt.
Men jag hoppas i alla fall att någon gjorde uppror för det han/hon trodde på och stod fast vid det.
Under 2:a världskriget dödades ca: 6 miljoner judar.

Efter 2:a världskriget började kyrkan tänka om… Judarna fick omprövning i kyrkan.
Nu började dom också försöka ändra den hemska synen på judarna. Jag antar och hoppas också att dom insåg att dom handlat fel som inte försökte stoppa massmördningen av judarna.

Man kan ju undra varför nazismen och antisemitismen fortfarande finns kvar idag…
Jag tycker att det är helt fel och jag kan inte förstå varför man inte kan acceptera en människa oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning m.m. Alla får väll vara den man är och tro vad man vill och säga vad man vill… i alla fall enligt mig. Men tydligen har inte alla samma syn på det som jag har. Idag tror jag mer att som är nazister är det på grund av allt dom hör. Tillslut börjar man väll tro på det och det kan jag förstå, men varför lyssna och inte bara gå därifrån eller säga emot? Det är vad jag skulle gjort och vad jag gör om jag hör något diskriminerande från någon idag.
Om man får höra från föräldrarna däremot är det en annan sak, för föräldrarna lyssnar man oftast på (även fast det inte verkar så) och tar till sig av vad dom säger.
Om man är uppvuxen hos nazistiska föräldrar förstår jag ännu mer om man är det själv, för då har man ju vuxit upp med den tron att det är det rätta sättet att tänka på.
Jag tror inte alls att många tänker på judar som Jesus dödare idag utan jag tror att det är pga. Det man hör runt om kring sig.

Jag har nyligen läst Anne Franks dagbok och där i får man ju veta hur hon har haft det… det är ju helt sjukt hur dom behandlades. Jag förstår inte hur Hitler fick så många att tro att judarna var så hemska… det kommer jag nog aldrig att förstå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antisemitismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-01-11

    det här arbetet borde skrivas

  • Inactive member 2005-03-14

    hmmm. det du sa att judar inte

  • Inactive member 2005-02-22

    skitbra arbete..helt rätt! :P

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Antisemitismen
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2356 [2018-06-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook