Genmanipulation

10 röster
23716 visningar
uppladdat: 2003-10-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genmanipulation – lösningen på världens problem:

Inne i cellens kärna finns kromosomer, dessa innehåller gener. Kromosomerna består framför allt av DNA, det som gör oss till vad vi är. Men man kan ändra på oss, genom att ändra bland våra gener. Man kan på det viset manipulera fram tåligare grödor, större boskap, o.s.v. Detta må vara en väg att skaffa mat åt världen, att lösa sjukdomar och annat liknande. Men är det verkligen rätta att ändra våran innersta kärna?

Ditt liv är en rad av handlingar, du går, du sover och du äter. Dessa aktiviteter utförs av proteiner, proteinerna utför saker i kroppen t.ex. skapar rörelser, bygger och tar emot signaler. Dessa proteiner slits ut efter ett tag, vi måste då bygga nya proteiner som ser ut som de gamla. För att de nya proteinerna skall bli likadana behövs en ”beskrivning”, denna beskrivning kallas arvsanlag, en del av detta arvsanlag kallas för gen.
Arvsanlaget består av ämnet DNA, ett avlångt ämne som är uppbyggt av en lång kedja av de fyra byggstenarna: A, T, G och C. Generna har alltså ett språk med fyra bokstäver, detta språk är gemensamt för jordens alla levande varelser. En potatis kan alltså läsa en torskgen.
Under de senaste åren har man lärt sig att klippa och klistra med DNA molekyler och föra in dessa i de flesta olika levande varelser. Man kallar detta för genmodifiering.Till vad kan man använda genmodifiering?
Människan har under tusentals år praktiskt tillämpat genetiken när hon avlat djur och korsat växter för att få fram kombinationer av vissa egenskaper. Idag är man inte längre hämmad av vilka arter som naturligt kan korsas med varandra. Man kan nu, med genteknik, flytta anlag mellan olika arter. Man kan korsa ett djur som är köld tåligt med en planta som inte är det för att den skall tåla köld. Man får på så vis mer mat och mindre förstörda skördar.

Man kan också använda genmanipulation till att bota genetiska sjukdomar. Man för då in den gen som saknas i några av kroppens celler. Detta kallas somatisk genterapi. Denna metod befinner sig dock ännu på utvecklingsstadiet.

I U-länderna skulle ekonomin förbättras avsevärt om skördarna kunde säkras. Detta skulle man kunna uppnå genom att tillsätta gener som gör plantorna tåligare för de olika hoten mot dem som finns där de odlas. Detta skulle, förutom att ge landet en någorlunda god ekonomi, kunna göra så att fattiga människor fick mat för dagen.
Man skulle också kunna lösa allvarliga genetiska sjukdomar, som t.ex. förtidigt åldrande.
Självklart vore det en fördel om ifall genmanipuleringen kunde lösa svälten i världens fattiga delar. Men det som dom verkligen behöver är handel med andra, rikare länder, och där finns inget intresse av genmanipulerad föda. Västvärlden kan hjälpa U-länderna med genmanipulation, men risken är då att ingen är beredd att köpa den av räddsa för genmanipulerad mat. Men samtidigt måste vi hålla jordens befolkning vid liv. Detta skulle kunna vara en lösning.

Även att bota svåra, genetiska sjukdomar vore ju en fin gärning. Vi tar en titt på den sjukdom som förorsakar förtidigt åldrande. Barn som drabbas av denna sjukdom dör oftast i mitten av tonåren, då är dom redan åldringar. Dessa barn behöver en medicin som bromsar åldrande. Men om man lyckas framställa en sådan medicin, kommer de då att få en möjlighet att få ta del av denna? En av människans största drömmar är ett längre liv. En sådan här medicin skulle man slåss om, och bara de rikaste vinner. De stackars sjuka skulle ignoreras och medlet skulle istället säljas för dyra pengar till överklass med drömmar om evigt liv. Men ändock måste problemet med sjukdomen lösas.

Sedan kommer vi till den etiska delen:
Är det rätt att trixa med naturen och de naturliga förutsättningarna, eller kommer detta rubba något vi inte borde rubba?
Är det rätt att designa människor efter behov, att klona fram supersoldater, för det enda ändamålet att agera dödsmaskiner?
Är det rätt att föräldrar kan bestämma hur deras barn skall se ut, är det överhuvudtaget rätt att ändra i en individs gener utan någon egentlig anledning?


Man kan komma till den verklighet då mutationer kan framställas allt efter behov, och behag, men har vi då gått för långt i vår förmåga att förändra vår omvärld som det passar oss?
En del saker, som svälten i världen, kan tvinga oss att använda oss av gentekniska lösningar, men kommer vi då att kunna hejda det hela, eller kommer tekniken bli en jättehandel i drömmen om det perfekta jaget och i jakten efter evigt liv?Jag har nu tittat på många olika saker inom genteknik och genmanipulation och funnit både positiva och negativa, och så självklart moraliska insikter. Det går inte att se bort från svältkatastrofer och sjukdomar. Men är detta verkligen en väg vi måste ta?
Själv finner jag mig själv oerhört tvådelat

Svältkatastrofer och sjukdomar kan som sagt komma att tvinga oss att ta till genmanipulation. Men det kan inte hjälpa att jag inte tycker om det.

Det är inte meningen att vi skall ändra i naturens innersta kärna. Jag kan inte svälja känslan av obehag som jag känner inför genmanipulationen.

Att designa individer efter behag och att tjäna pengar på den typen av genteknik är däremot i mi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genmanipulation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-06-02

  kasst...

 • Inactive member 2008-05-14

  Vilket skämt! Borde skämmas...

 • Inactive member 2008-05-14

  Vilket skämt! Borde skämmas...

 • Inactive member 2004-09-25

  jättebra arbete med bra slutsa

 • Inactive member 2004-10-24

  Bra arbete! Jag sitter själv o

 • Inactive member 2006-11-27

  Riktigt intressant att läsa, b

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-04]   Genmanipulation
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2320 [2018-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook