Akvedukten i Håverud

7043 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man skulle bygga Dalslandskanal, fanns det ett stort problem, hur skulle man kunna bygga slussar i Håverud? Bergarterna där var lösa, strömmen för stark och stupen var alldeles för branta. Kanalbyggaren Nils Ericson kom då med en genial idé som lösning på problemet. Han föreslog att man skulle bygga en akvedukt över forsen. Så blev det och man tillverkade en akvedukt av plåt. Plåtarna sattes ihop på land med hjälp av 33000 nitar, sedan halade man upp den tunga rännan över forsen. Akvedukten blev och är fortfarande en bro som hänger fritt i luften över forsen. Den leder vattnet genom en 32,5 m lång ränna och än idag har man fortfarande inte behövt byta ut några nitar.
Men det var inte alla som gillade förslaget om en akvedukt. Major Liliehöök tyckte att man istället skulle bygga en järnvägsbro över forsen, för att kostnaderna och de tekniska svårigheterna med en akvedukt var för stora.
För att tillfredställa båda parterna föreslog Nils Ericson då att man skulle bygga akvedukten av järnplåt. Nu finns både en vattenväg, en järnväg och en bilväg över forsen. Hela Dalslandskanal byggdes under åran 1864-1868.

Nils Ericson:
Föddes i Värmland år 1802. Där bodde han med sina föräldrar och den ett år yngre brodern John. Efter ett par år flyttade de till Västergötland. Där gick bröderna i skola hos Baltzar von Platen (han som hade ansvaret för Götakanal). Baltzar upptäckte snabbt deras tekniska begåvning. När Nils blivit äldre hjälpte han till med att bygga Götakanal, han byggde slussar och akvedukter. Nils byggde bl.a. akvedukten i Håverud, som var berömd under 1800-talet. Medan John flyttade till Amerika och blev världsberömd stannade Nils kvar i Sverige.
Nils vän Adolf Eugène von Rosen talade mycket om järnvägar, men Nils tyckte att det som Sverige behövde var kanaler. Tillslut blev han ändå övertalad och börjar bygga järnvägar och järnvägsbroar.
Nils adlades för sina insatser för fosterlandet och då tog han bort ett s ur sitt efternamn, detta var en sak som hans bror John aldrig kunde förlåta honom för.
Idag finns en staty av Nils Eric...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Akvedukten i Håverud

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Akvedukten i Håverud
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=2223 [2018-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook