Wayne Gretzky

4 röster
14945 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Sagan om Wayne Gretzky
Wayne Gretzky är känd som världens genom tiderna bästa hockeyspelare. Han har gjort fler mål, assist och poäng än någon annan. Wayne innehar 61 individuella NHL-rekord och har vunnit Stanley Cup fyra gånger med Edmonton Oilers. Men sagan om Gretzky började egentligen i Brantford, Ontario, Kanada för 35 år sedan när Walter och Phyllis fick sin son Wayne Douglas Gretzky.
Lille Wayne hälsade ofta på sin farmor Mary och farfar Tony ute på landet vid floden Nith River, och det var där som han vid två års ålder tog sina första stapplande skridskoskär. Det gjorde honom inspirerad, så något år senare spolade pappa Walter upp en liten isplan utanför deras hus som han kallade för "The Wally Coliseum". Wayne åkte före och efter skolan och när det var dags för middag så åt han med skridskorna på. Wayne blev bättre och bättre och han spelade tillsammans med 10-åringar fast han själv bara var sex. Waynes första tränare sa så här om honom:
- Han var en blyg liten pojke som försökte platsa i ett lag med 10-åringar. Med så snart pucken släpptes försvann all rädsla och blyghet.
Första året blev det bara ett mål, 27 mål andra året, 104 tredje och 196 fjärde. Femte säsongen exploderade målskörden. Det blev till slut 378 mål på 69 matcher som 10- åring. I unga år spelade Gretzky back, så att han skulle kunna läsa spelet bättre och för att spela vartannat byte. Pressen ökade och föräldrarna i laget tyckte att Wayne passade för lite. Det gick så långt att en man stod med stoppur och tog tid på hur länge Gretzky hade pucken och jämförde det med sin son. Han grät sig till sömns på kvällarna och bytte lagjacka med en kompis i laget för att slippa skriva autografer. Det var dock inte så lyckat för kompisen Eddie Mio stavade Gretzky med "s" istället för z. Wayne Gretzky beskriver det hela:
- Jag trodde alltid att jag var den lyckligaste ungen i hela Kanada. Tills jag var sådär 12. Då förstod jag att jag var den olyckligaste.
Wayne kunde inte förstå varför alla betedde sig dumt. Han gjorde ju nästan lika många assist.
- Du kommer inte att leva till nästa jul, Gretzky, hävde en baseballtränare ur sig. Han spelade för laget, ett bevis på det är den här dialogen:
- Hur gick det, Wayne.
- Vi vann.
- Gjorde du några mål?
- Ja.
- Hur många?
- Tio.
Gretzky fick till slut nog. Som 14-åring fick han ett erbjudande att börja spela i den närliggande storstaden Toronto. Han lämnade alltså familjen i Brantford och flyttade. Wayne tyckte att det bästa med Toronto var att kunna gå på gatan utan att bli igenkänd. Det blev några fler juniorklubbar, men alla trodde att han var för liten och späd för NHL. Wayne ville så gärna visa att de hade fel, och det var den viljan som drev honom när det gick dåligt.
Waynes första proffsklubb Indianapolis Racers sålde Gretzkys rättigheter till WHA-laget Edmonton Oilers som senare valdes in i NHL. Det tog tre matcher att "näta" men sen rann det bara på. Första året kom han på delad första plats i poängligan och vann Hart Trophy som ligans MVP (Most Valuable Player). Andra året gjorde Wayne något så otroligt som 92 mål på 80 matcher. Det är tretton år senare ett nästan oslagbart rekord.
I Edmonton träffade Wayne sin blivande fru, skådespelerskan Janet Jones som har medverkat bl a i Polisskolan 5. Något mindre smickrande är att hon också har vikit ut sig i tidningen Playboy, dock inte helt naken. Deras bröllop direktsändes över hela kontinenten och hölls i Josephs Cathedral-Basilica i Edmonton. I dag har de tre barn. Mary Paulina, Ty Robert och Trevor Gretzky.

Säsongen 1983-84 var Edmonton tvungna att ta sig till final. Det året blev Wayne också lagkapten efter att Lee Fogolin hade lämnat ifrån sig det magiska "C:et" som syddes fast på lagkaptenens tröja. De tog sig de långa vägen till final mot regerande mästarna New York Islanders med storstjärnor som Brian Trottier, Mike Bossy och Pat LaFontaine, men Oilers unga lag vann över de forna mästarna med 4-1 i matcher. Wayne Gretzky hade vunnit sin första Stanley Cup.
Nästa säsong blev också lyckad. Wayne vann poängligan med 208 poäng, gjorde 73 mål och ledde sitt Oilers till andra raka Stanley Cup-segen. Året därpå var ett bra år för Gretzky, när han i grundserien gjorde 163 assist och 215 poäng, men Edmonton klarade inte favorittrycket och föll i finalen. De två följande åren vann Edmonton två Stanley Cup-segrar och Wayne vann "som vanligt" poäng- och skytteligan. Edmontons ägare och GM Peter Pocklington, som ägde flera andra företag, hade ekonomiska problem och då insåg han att det var på Oilers han kunde tjäna om han sålde någon toppspelare. Wayne var ligans bästa och värdefullaste spelare, så Pocklington började förhandla med ett flertal NHL-klubbar, bla Los Angeles Kings vars ägare Bruce McNall (som nu avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för förskingring) letade efter en ledare till sitt orutinerade lag.
Efter den sista Stanley Cup-finalen så berättade Waynes fru Janet och hans far Walter att han hade blivit såld i den största övergången i NHL:s historia. Edmonton fick 100 miljoner dollar plus några spelare mot Gretzky.
Det började bra när Gretzky gjorde mål på sitt första skott i sitt första byte i sin första match med "kungarna". Trots att Wayne spelade bäst i Edmonton så är det i Los Angeles han slog poängrekordet. Det var den 15 oktober 1989 han gjorde sitt 1851 mål bakom Bill Ranford i Edmonton på assist från Dave Talor och Steve Duchesne. Wayne gjorde sitt första NHL mål efter 18.51 i tredje perioden. Gordie Howe som innehavde det gamla rekordet säger så här:
- Jag sade adjö till rekordet för länge sedan när Wayne började göra 200 mål per säsong.
Onsdagen den 23 mars 1994 gjorde Wayne sitt 802 mål bakom Kirk McLean och slog målrekordet som också det innehavdes av Gordie Howe. På plats för att gratulera var Walter och Phyllis, Janet och barnen och några hundra journalister. Matchen avbröts i en kvart och Wayne höll ett tacktal.

Den här säsongen är en av Gretzkys sista och han ville ha chans att vinna en Stanley Cup till. I Los Angeles har han bara kommit till finalen gång, utan att vinna. Så antingen att Kings köpte in några toppspelare eller att de tradade (sålde) Gretzky. Det blev det senare alternativet och Gretzky såldes till St. Louis Blues med gamla kompisen och målmaskinen Brett Hull. Där har poängproduktionen tagit ny fart och Wayne hoppas att nu i vår kunna höja Stanley Cup bucklan än en gång.

"Tucken"
Vid unga år spelade Wayne med fyra år äldre killar så han drunknade nästan i sin tröja. Pappa Walter insåg problemet och stoppade ner hans tröja på höger sida för att inte klubban skulle fastna när han sköt. Vidskeplig som han är har Wayne fortsatt att stoppa ner tröjan på höger sida, men i dag har han den fastsatt med kardborre för säkerhets skull.

Klubban
Wayne har alltid varit mån om att sköta sin utrustning, inte minst klubborna. I Edmonton använde han en Titan, men i Los Angeles så provade ha en Easton aluminiumklubba som var lättare. Wayne var nöjd, men hans agent Michael Barnett gillade inte att klubban hade en matt yta.
- Publiken som sitter 20 rader upp ser inte om det är aluminium eller trä. Folk ska förstå att Gretzky inte bara har bytt märke, utan att han hade bytt produkt. Easton tog en spray som man använder för att få troféer att blanka. Det funkade och nu ser alla vem som är Wayne Gretzky, han med den blänkande klubban.

Familjen
Wayne var inte det enda barnet. Han hade fyra mindre syson, Kim, Keith, Brent och Glen. Brent spelar också i NHL men han är inte i närheten av Waynes kapacitet. Alla syskon har fått höra "är inte du Wayne Gretzkys bror/syster?" och det var inte alltid lätt. Familjen Gretzky härstammar ursprungligen från Ryssland, varifrån Waynes farfar Tony kommer. Farmor Mary kommer från Polen och de flyttade till Amerika några år innan första världskriget bröt ut.

Numret
Nummer 99 förknippar de flesta med Wayne Gretzky. Waynes barndomsidol Gordie Howe hade nummer nio. Det hade Wayne i sina ung år...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Wayne Gretzky

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Wayne Gretzky
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=22 [2018-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook