Afghanistan - Ryska invationen

8 röster
24032 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Afghanistan
Statsskick: Republik
Huvudstad: Kabul
Invånarantal: 18-20 miljoner
Religion: Islam
Naturtillgångar: Naturgas, kol, järn, koppar
Folkgrupper: Pashtuner ca 50 %, tadzjiker ca 20 %, uzbeker ca 7 %, hazarer ca 6 % resten andra små grupper och araber.

Introduktion

Afghanistan har kommit i fokus sedan terror attackerna mot omvärldens militära svar på attackerna. Afghanistan ligger i mellersta Asien och gränsar till Iran , Pakistan , Tadzjikistan , och Kina.
Större delen av landet består av bergsområde. Afghanistan har ganska stora natur tillgångar men en stor del av fyndigheterna ligger på svår åtkomliga i de höga bergs områden. Dem har också en stor till gång av trä kol, sten kol och inte minst koppar och andra mineraler.
Viktigaste natur varan är den naturgas som ligger i norr. Under 60-talet hjälpte sovjet till att utvinna naturgasen , Sovjet tog då en stor del av den naturgasen.
Folket Afghanistan har levt fattigt i 100 tals år , dem har lidit av krig och många överhälften av folket kan varken skriva eller läsa.
Landet har haft enorma problem med olika folk grupperna . Folk grupperna har haft svårt att acceptera varandras närvaro .


Historia


Afghanistan ligger mitt i centrala Asien , och det var igenom Afghanistan som dem asiatiska handelsvägarna gick , och det har präglat landets historia.
Många Krigsherrar och andra länder har försökt erövra Afghanistan , därav har landet slitits i sönder.
Redan under Alexander den stores tid 300-talet blev Afghanistan en provins i de land Alexander den store skapade.
På 600-talet var det arabernas tur att invadera landet. På 1200-talet och 1300 –talet invaderades från mongoler under ledning av den legendariske Djingis Khan och Toheor Lenh. 1747 var det Persernas tur att invadera Afghanistan. Sedan 1800-talet hade britterna kontroll över Afghanistan.
Inte förens 1919 er kändes Afghanistan internationellt.

Det afghanska samhället är mångkulturellt, och bestående av fyra stora folkgrupper, som var och en vill vara delaktig i hur landet skall styras och vilka rättigheter och skyldigheter man som medborgare, utan hänsyn till ras, religion eller språk.
I Afghanistan före Sovjetunionens ockupation, fanns inte denna jämlikhet som är en självklarhet för alla människor. Situationen är densamma även idag. Den största folkgruppen Pashtunerna har alltid sett sig själva som landets första klass medborgare och har de fått förstärkning av de Pashtunska kungarna som har slagit ner varje liten protest som riktats mot orättvisor i samhället.
Amir Abdur Rahman Khan som regerade mellan 1880 och 1901 dödade omkring 60 % av folkgruppen Hazarer. Han förflyttade alla Hazarer från deras mark som kunde tänkas vara bra användning för Pashtuner. De drevs in i centrala delar av Afghanistan där det finns bara berg och ingen mark att odla. På sådant och många andra sätt har det skapats en gräns mellan människor.


Bilden är ingen ovanlig syn i Afghanistan

Ryska Invasionen

Början av december 1979 blev också början till ett nytt skede för både den afghanska och den internationella historien . Kalla kriget hade pågått i decennier utan någon verklig vinnare. Hotet om ett stort världskrig hängde över världen. Dessa hot visade sig då och då, ibland genom kapprustningar och ibland genom plötslig ockupation av ett land, antingen av den ena supermakten eller den andra. De hade också sina allierade runt om i världen.
Det afghankommunistiska partiet, PDPA var ett exempel på den prosovjetiska alliansen som höll på att bildas. De hade året innan genom en statskupp och med hjälp av Sovjetunionen kommit till makten.
De hade störtat en ganska västvänlig republiks chef, Daoud Khan.
Det gillades inte av USA, särskilt när Sovjet var inblandad.
PDPA: s problem med att få folket med sig ledde till splitring mellan fraktionerna inom afghankommunistiska partiet. Massgripanden av både verkliga och inbillade motståndare tilltog. Och det fick folket speciellt de antikommunistiska att reagera. Sovjetunionens syften med PDPA:s installation vid makten i Kabul var inte enbart att exportera kommunismens ideologi. De ville vinna kalla kriget. Vägen till segern valde de att gå via Afghanistan.
De invaderade Afghanistan.

En viktig sak som Sovjetunionen inte räknade med om Afghanistans ockupation är att dem underskattade det afghanska folket och hade vägrat tro på att invasionen kunde misslyckas. De hade förhoppningen att det enkla afghanska folket, med inga som helst militära utrustning, jämt emot de moderna militära utrustningarna som de själva förfogade över, skulle omöjligt kunna göra något långvarigt motstånd.
Men det som skulle bli verkligheten blev en mardröm för dem . Det afghanska folket slöt sig samman och började sin befrielse kamp, med stöd från de muslimska granländerna samt Saudi-Arabien och inte minst USA.
Att granländerna ställde upp i afghanernas kamp mot ockupationsmakten berodde på för det första på deras egen rädsla för den frammarsch som sovjet hade inlett. Folk som ville delta i kriget mot Sovjet kunde få en snabb militär utbildning sedan medvärka i kriget , det kom folk från flera arabländer och Indonesien .
Den kommunistiska ideologin som Sovjet stod för spelade sin del av rollen i granländernas stöd till afghanernas kamp mot ockupationsmakten. I Iran hade Ayatolla Khomeini just bildat en islamisk stat, vars ideologier måste spridas utanför Irans gränser. Pakistan var USA:s närmaste allierade i området.
Indien var medlem i den prosovjetiska försvarspakten Warszawa. Indien och Pakistan har mer än en gång hamnat i krig med varandra på grund av den olösta Kashmirfrågan som fortfarande inte är löst . Indiens allians med Sovjet och Sovjets närvaro i Afghanistan, som både i syd och öst har kilometer långa gränser med Pakistan, uppfattades som ett direkt hot av pakistanierna.
USA hade all anledning att bekämpa Sovjet till "sista afghan".
De hade inte glömt kriget i Vietnamkriget, då Ryssar ansågs hjälpa Nord Vietnam. Det kalla kriget, som både USA och Sovjet med alla medel försökte vinna, underlättade för de afghanska gerillagrupperna att få stöd från väst. De bildades gerillor och fick var sin bas i Peshawar i Pakistan, därifrån kunde de ta emot både sina militära och finansiella stöd, från i huvudsak USA och Saudi-Arabien, och skicka de vidare till Afghanistan.
Iran spelade sin del av rollen genom att av de muslimska flyktingarna i Iran bilda en rörelse som bestod av fem grupper med olika namn och som bestod av militära trupper. De skickades in i Afghanistan för att både bekämpa Sovjet och också sprida den Khomeinis nyvunna revolution.
När Sovjet hade lämnat Afghanistan efter tio års ockupation, hade 1,5 miljoner afghaner dött och över 5 miljoner var på flykt. Sovjet, under sin tid av Afghanistans ockupation, begick dagligen enorma krigsförbrytelser mot barn, kvinnor och oskyldiga civila. Gerillan som använde sig av sina baser belägna uppe på höga berg, var nästan omöjliga för Sovjetsstyrkor att komma åt. Istället fällde de sina bomber över städer och byar. Offren blev oftast enbart de civila.Sjukdomar, svält och krig har drabbats Sovjetiska stridsfordon i Afghanistan.
Det civila folket i Afghanistan hårt.


Inbördeskriget

Den 15 maj 1989 lämnade den sista sovjetiska soldaten Afghanistan .Regering - och sovjetstyrkor hade under ett år fram till Sovjets reträtt från Afghanistan förlorat kontrollen över hälften av det område som de tidigare kontrollerade. Internationella experter bedömde situationen för Kabulregimen mycket kritisk. Enligt deras bedömningar var Kabulregimens fall bara en tids fråga, nu när de inte längre hade det sovjetiska stödet. Men sovjet fortsatte med sitt stöd till regimen i Kabul tills själva Sovjetunionens eget sönderfall.
Då närmade sig det totala nederlaget för Kabulregimen och General Rashid Dostums övergång till motståndsrörelsen och därefter Najibullah försök att lämna landet.
Motståndsrörelsens ledare, som ända sedan Sovjets reträtt försökte att komma överens i Peshawar i Pakistan om en provisorisk regering för att fylla det maktluckan som skulle uppstå efter Kabulregimens fall. De kände sig nu under stort tryck från Pakistan som ville se en regering som skulle ta makten efter Najibullah. De här mötena mellan olika ledare för motståndsrörelsen är av avgörande betydelse för senare tidens händelseutvecklingar. Granländerna som under åren av ockupation hade hjälpt afghanerna ville ha sina belöningar. De sa att dem hade sina intressen i Afghanistan .Därför uppstådd det plötsligt en konkurrens mellan granländerna. Trycket från granländerna på gerillagrupperna gjorde att när Kabulregimen föll började de hota varandra och mycket talade om att dem snart skulle börja rikta sina vapen mot varandra .
Sovjetunionens sönderfall innebar en seger för USA i det kalla kriget och situationen i Afghanistan var USA inte intresserad mer. USA och andra väststater vände Afghanistan ryggen och släppte Afghanistan i en situation där risken för ett fortsatt inbördeskrig var som störst, ett inbördeskrig som delvis drevs med vapen som Mujaheddin ( Heliga Krigare) hade fått för kampen mot Sovjet. Pakistan och Iran ville ha var sin del av kontrollen över den framtida regimen i Kabul.
Mujaheddin styrkorna var fortfarande densamma som sedan början av Afghanistans historia, rasmotsättningen, plus granländernas tryck på gerillagrupper. Denna granländernas inblandning utgör kärnan i Afghanistan konflikten. Hatet mellan olika folkgrupper skördade nya offer, med stöd från granländerna och Saudi-Arabien.
Pakistan och Saudi-Arabien som skulle få deras drömmar att gå i uppfyllelse, började nu tänka om. Det behövdes en ny grupp, och det blev talibanerna.Talibanerna bildas

Pakistan och Saudi-Arabien som började som sagt tänka om. De bildade talibanerna med stöd från USA, som sattes in i Afghanistan och med sina nya vapen och stöd från den pakistanska militären. Under kort tid erövrade det hela södra delen av landet. Att de fick de framgångarna i söder berodde på det massiva utländska stödet, att befolkningen i den delen av Afghanistan utgörs nästan enbart av pashtuner, en folkgrupp som talibanerna tillhör.
Deras budskap om fred och slut på kriget gjorde deras framgångar lättare. De hade under kort tid stora delar av Afghanistan under sig och snart stod de utanför Kabul.

Talibanerna som tog kontrollen över huvudstaden, väckte nya hopp hos stora oljebolag världen över. Talibanernas finansierades till största del med pengar från Saudi-Arabien och Pakistan.
Talibanerna drev en kvinnofientlig politik, de stängde flickskolor, förbjöd kvinnor från arbeten utanför hemmen och med sin fundamentalistiska tolkning av islam avrättade de brottslingar, slaktade de, skar av de händerna och förbjöd fotografering av alla levande varelser. Inte nog med det, de hade speciella poliser som gick runt i stan och såg till att ingen kvinna var ute utan ett manligt sällskap. De kvinnor som under kriget hade förlorat sina män blev stenade om de misstänktes ha begått äktenskapsbrott. De drev en nazistisk aktig politik i Afghanistan, genom att ge order om att icke - muslimska religiösa minoriteterna att bära en armbindel som ett tecken på att de inte var muslimer.
Talibanerna sprängde de mer än 2000 år gamla Buddhastatyerna , och andra kulturella och historiska ting som bevarades i Kabuls museum. Buddhastatyerna sprängde de för att visa sin djupa hat mot mänskligheten, dess kultur och historia samt civilisationen.
De omvandlade Afghanistan till en internationell bas för terrorism. Därifrån spred de skräck och terror över hela världen.
USA ändrade sin politik mot talibanerna när de vägrade lämna ut Usama bin Laden, som misstänktes för terrordåden mot USA: s ambassader i Afrika. Det ledde till en internationell isolering av Afghanistan. FN införde sanktioner mot landet, vilket slog ännu hårdare för den redan hårdprövade befolkningen. Brydde sig inte om FN-sanktionerna.
Talibanerna fortsatte med sitt stöd till terrorismen.
Usama bin Laden som är den huvudmisstänkta i terrordåden mot World Trade Center, talibanerna vägrade USA ännu en gång när denne för sista gången begärde honom utlämnad.
Usa startade då sina militära sanktioner mot Afghanistan , snabbt och säkert försvann talibanerna, många talibaner kapitulerade.
Talibanernas mörka historia är förhoppningsvis avslutad för all framtid, men en demokratisk utveckling i landet kan inte vara tänkbar förrän man nått folket i en satsning på utbildning och information.


Bild: Buddha statyn som Så tvingades de Afghanska
sprängdes av talibanerna kvinnorna klä på sigSammanfattning
· Afghanistan har i över 1000 år varit i konflikt med andra folk grupper och nationer. Alla från Alexander den store , araberna, britterna och ryssarna.
Inte minst konflikterna mellan dem olika folk grupperna.

· Afghanistan är ett rikt land på naturtillgångar , så som Koppar , kol, Järn och sin naturgas. Arkeologiska fynd har hittats i Afghanistan och ett av världens största Buddha staty fanns där innan Talibanerna förstörde och sprängde dem. Deras ursäkt var att dem stred mot den islamistiska religionen.

· 1979 gick sovjetiska trupper in i Afghanistan. Skapade oro våld och krigsförbrytelser. Afghanska gerillor började strida mot den sovjetiska armen, och gerillorna finansierades av USA och Saudi-Arabien.

· 1989 efter 10 års ockupation hade inte sovjet råd att behålla kontrollen över Afghanistan. Dem drog tillba...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Afghanistan - Ryska invationen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-01-21

  bra jobbat!

 • Inactive member 2004-12-23

  Lite lång tåkigt, du bör ha sa

 • Inactive member 2005-12-06

  mycket bra jobbat för att jag

 • Inactive member 2006-08-17

  ville bara säga att det är fel

 • Inactive member 2007-01-30

  Jag tror att du har missförstå

 • Inactive member 2011-11-03

  Du har ju fått helt fel fakta.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Afghanistan - Ryska invationen
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=1816 [2018-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook