Övervikt och fetma

1 röster
12640 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord:

Övervikt och fetma idag tas inte som en ”riktig” sjukdom hos det svenska folket. Vi har svårt att se att det skulle vara en tuff uppgift att gå ner i vikt. Jag fick en spontan reaktion av en kompis som sa att det är väl bara att äta mindre? Är man fet fick man skylla sig själv, på något sätt kunde jag förstå reaktionen av informationen, men samtidigt förstår jag att det måste vara en oerhörd uppgift att försöka gå ner mycket i vikt. Jag har själv aldrig vart ”fet” (Vad nu det är), men jag har vart överviktig och idag klassas jag som ”normal” av mina föräldrar och kompisar, bemötandet idag som jag får är större respekt och jag har mer självförtroende. Man får en slags omedveten respekt om man är normal viktig. Det är sant att tjockare personer får mindre respekt av samhället och kommer i nåt eget slags fack…
Som exempel när man söker jobb behandlas man på ett annorlunda och oftast med kränkande sätt… Mycket tragisk…
Hur mår man bra? Tips, råd och förklaringar beskrivs i reportaget. Detta är både hjälp och information för normalviktiga och överviktiga.


Riskfaktorer vid övervikt och brist på motion är många. Hjärt och kärl sjukdomar, diabetes, ledsjukdomar som tex. Höftledsartros, och sämre immunförsvar är några av dom. Detta är ju bara dom fysiska faktorerna, jag tror ju att dom psykiska faktorerna måste vara mycket svårare att hantera. Stressen över att se sig i spegeln och se något man inte vill se, att man måste ”skynda” att gå ner i vikt, gå in i affärer och köpa xxxl storlekar, att inte orka ta trapporna utan att man måste ta hissen, folk som faktiskt tittar snett på en, all press man själv utsätter sig för. Man måste passa in…
I skolor idag accepteras övervikt knappt bland ens kompisar, många blir kollektivt mobbade och utfrysta, bara för att dom väger mer än någon annan. Samma sak på arbetsplatser.

Att ha en bra sammansatt kost och lagom med motion är viktig för att kroppen ska fungera så bra som möjligt, både just nu och i förebyggande syfte.
En halv miljon svenskar lider av övervikt (20kg el mer), varav varav en kvart miljon har kraftig övervikt (40Kg el mer), vilket naturligtvis leder till oerhörda kostnader för sjukvården för behandling av de sjukdomar som detta leder till. Men det viktigaste är at förstås att man mår bra Ingen vill ju bli sjuk eller utsätta sig för framtida ohälsa om man kan välja.
En ensidig kosthållning kan leda till bristsjukdomar, och en kost med högt animaliskt fettintag kan leda till bl.a. hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
Äter man för mycket socker kan det både ge karies och diabetes, och har man dessutom för lite fibrer i maten kan man få både hemorrojder och fickbildning i tarmen.

Felaktig mat har också betydelse för vissa cancer typer som bröst-och-grovtarmscancer. Högt blodtryck kan också nämnas som en följd av felaktig kost och brist på motion.

Det är inte lätt att leva som man skulle vilja. En dålig ekonomi gör kanske att man drar in på frukt och grönsaker. Man väljer billiga och följaktningsvis sämre alternativ.
Många har kanske dåliga matvanor med sig hemifrån, och det krävs kunskap om kost och motion för att ändra ovanor.
Äldre kan ha svårt att få i sig bra allsidig kost, speciellt de som är ensamma, särskilt män. Det är inte alltid kunskapen finns, och hur kul är det att laga middag bara till sig själv?
Det vet man väl hur lätt det är at bara slänga i sig en macka eller så om inte middagen äts tillsammans med andra. Trivselfaktorn runt ätandet tror jag har stor betydelse. Näringsrik hemlagad mat som äts tillsammans med andra under trevliga former gör att man både äter och tar upp all näring bättre, och känner sig allmänt mer tillfreds.
Många hinner inte laga mat idag, man köper färdiglagat och man köper mer och mer godis, chips och läskedrycker. Kombinationen med att unga och gamla rör sig mindre, sitter mer framför datan och tv: n, skapar en alarmerande situation. Ungdomars kondition har försämrats otroligt på senare tid, och många lever på skräpmat.
Det är också betydligt fler som inte är så gamla som också får hjärt-kärlsjukdomar, vilket oroar ännu mer.
Den minskande motionen leder till sämre kondition, och sämre förmåga att klara påfrestningar av olika slag. Kroppen blir mindre motstånd kraftig mot infektioner och klarar sjukdomar sämre.
Ett exempel är att skolorna idag, sätter gymnastik som sista prioritet på schemat, eftersom skolplanen idag oftast är mer teori inriktad.

De råd jag skulle vilja ge är:

- Att försöka ändra sina matvanor, och börja med någon typ av motion ett par gånger i veckan, detta gäller även normal viktigt folk för at förebygga kroppen mot detta. Men kom ihåg att man ska ”Skynda” långsamt, lyssna på kroppen egna signaler och inte pressa sig för hårt. T.ex ”Jojjo bantning”
-Minska fettintaget, undvika chips, godis, kakor och onyttiga mellanmål.
-Försöka använda fler omättade fetter som olivolja som är minst lika nyttig som i matlagningen i stället för smör och margarin.
-Äta mer kolhydrater som t.ex. potatis och bröd vilket ökar intaget av stärkelse och fibrer.

– Tänk på att planera dina inköp och handla inte när du är hungrig. Gör inköps listor!
-Leta efter nyckelhåls märkning. Om ett bröd är nyckelhålsmärkt är det fiberhalten som är hög, men tänk på att det kan vara mycket socker i det. Märkningen tar INTE hänsyn till socker.
Är det chark varor som är märkta med nyckelhålet är det fetthalten man tänker på, låg fetthalt alltså.
-Drick mycket vatten, och drick vatten eller mineralvatten till maten istället för Läsk el dylikt.
Man kan ju också minska sockerintaget, visst kan man äta godis några gånger i veckan, men sluta med små ätandet!
Den vegetariska kosten är oftast den effektivaste om man vill gå ner i vikt, förutsatt att man fortfarande håller på det fiberrika och fettsnåla. Det bästa är att äta den största måltiden mitt på dagen, och att man äter regelbundet frukost, lunch och middag och ett mellanmål så du slipper det stora suget och vrål äter.

Ladda upp med frukt och grönsaker istället för chips och godis!
Böra motionera och gärna lite styrketräning, musklerna förbrukar automatiskt en del överskottskalorier. Är man mycket överviktigt ska man börja lugnt, exempelvis med promenader.
Motion hjälper också till att känna mättnad – hunger på rätt sätt. Regelbunden motion gör att du orkar mer både fysiskt och psykiskt.

Motion har positiv inverkan på mag. – tarmsystemet, och i kombinationen med bättre kostvanor slipper du förstoppning på ett naturligt sätt. För diabetiker är motion extra viktigt. Det har en positiv inverkan på insulinkänsligheten och bidrar till minskat insulinberoende.

Skjut inte viktnedgången i väntan på mirakel medel, historien visar att de alltid är värdelösa eller har svåra biverkningar. T.ex. amfetamin, Ratilina och Fat Blocker är några av dom.
Krom tillskott hjälper bara vid krom brist vilket är ovanligt och effekten är även då bara marginell.
Att prova positivt tänkande kan visa sig vara lönsamt, avspänning eller någon form av meditation, om man bara är riktigt motiverad för något man verkligen vill genomföra är allt möjligt!

För att må riktigt bra Fysiskt och Psykiskt behöver vi :

• Vatten
• Fullvärdig kost
• Positiva känslor och tankar
• Avspänning och tillräckligt med sömn
• Frisk luft och motion

Vi människor måste försöka att lära oss att stressa ner. Det finns så många faktorer som utgör psykisk och sociala påfrestningar, vi ska vara effektiva i skolan, tjäna pengar, vara tillräckliga som kompisar, hinna med släkt och vänner, äta bra, motionera, hänga med i nyhetsflödet osv. osv.

Allt detta gör att kroppen sätter in sitt försvar, och vi reagerar med:


*Ökad spänning och adrenalinutsöndring (Stress hormoner)
*Ökad hjärtverksamhet
*Kärlsammandragning
*Snabbare andhämtning
*Att magsäcken dras ihop och försvårar matsmältning
*Ökad saltsyre produktion

Om stress nivån alltid är hög påverkar den hastigheten hos förslitnings proccesen i kroppen. Framförallt är det magen som påverkas genom den ökade saltsyre produktionen som kan ge magsår med tiden.
Då kan inte kroppen tillgodo göra sig alla näringsämnen. Då spelar det ingen roll om du äter näringsrikt eller ej.

Låt mig utveckla dom fem åtgärder från förut och dess konsekvenser…


Vatten

Vatten är livsnödvändigt. Man kan klara sig utan mat ett bra tag, men utan vatten går det inte så länge, bara några dagar innan kroppen är helt uttorkad. Kroppen består till två tredjedelar av vatten, som hjälper till att transportera näringsämnen och föra bort slaggprodukter. Varje dag gör vi av med 2-3 L vätska genom svett och urin, och det måste kompenseras genom dryck och föda. Det är bättre att dricka för mycket än för lite eftersom kroppen gör sig av med överskottet.

Fullvärdig Kost

För att må bra och hålla oss friska behöver vi en fullvärdig kost som ger oss proteiner, kolhydrater, fler omättat fett, vitaminer, mineraler och spårämnen i tillräckliga mängder och bra balans. Var och en måste utgå från sig själv och sina egna behov. Om man är blandkostare eller vegetarian eller något annat så får man försöka lyssna till kroppens egna signaler, och prova sig fram till vilkens livsföring och föda som passar just ens egna fysiska och psykiska förutsättningar.
Man får försöka leva så sunt man kan och ändå unna sig ”det lilla extra”. Kanske kan man försöka få det extra att bli så sunt som möjligt också..!

Positiva känslor och tankar

Våra tankar påverkar vår kropp antingen i negativt eller positivt riktning. Negativa tankar påverkar kroppen att producera stresshormonet adrenalin, och positiva tankar ökar produktionen av endorfiner, som är kroppens egen smärtlindrande medicin.
Att skratta kan faktiskt öka kroppens syreupptagnings förmåga och sänka halten av koldioxid i blodet.

Försök träna i att tänka positivt. När negativa tankar dyker upp, försök vända det till något positivt, efter ett tag kan man få ett positivt tankemönster som gör att man mår mycket bättre.
Träna också affirmationer, dvs. Att man programmerar sig själv till något man vill uppnå och upprepar detta för sig själv flera gånger om dagen. Man kan t.ex. affirmera lugn, glädje, harmoni och kärlek.
Eller varför inte se sig själv som smal och sund eller vad man nu vill ha för bild av sig själv. Det hjälper till att uppnå målen. Att se sig själv med ”negativa ögon” kan skapa en känsla av att inte duga , inge hopplöshet och bli till en negativ spiral. För forma positiva bilder istället och se dig själv i positiva bilder!

Avspänning och tillräckligt med sömn

Kroppen behöver vila och få avspänning. Det får vi b.la. genom sömnen. Höga muskelspänningar kan kanske leda till spännings huvudvärk och värk i leder och muskler. Många har så starka spänningar så att inte sömnen ger tillräcklig avspänning, och då kan det vara bra att pröva olika avslappnings övningar.
Det finns samband mellan avslappnande musik, övningar där man lär sig att spänna av i kroppen och olika typer av meditation. Den grundläggande iden bakom meditation är att befria sinnet från allt tankesurr och uppnå ett medvetande tillstånd bortom tankar, Många av dessa övningar kan man göra när som helst som man känner att stressen stiger eller bara känner sig spänd.
Detta passa också bra med att kombinera med positiva affirmationer.

Frisk luft och motion

Vår kropp byggs upp av näringen som vi upptar ur den mat som vi äter. Men liksom maten är viktig så är det viktigt att se till att gifter och ämnesomsättningsrester försvinner så fort som möjligt genom utrensningsorganen. Varje dag utsöndrar kroppen 2 ½-3L vätska genom hud, lungor, njurar och tarmar.
Alla näringsämnen transporteras först via blodet sen via vävnadsvätska (Lymfan) ut i kroppens alla celler. Borttransporten av avfallsprodukter sker via lymfan och ett fint nätverk av lymfkapillärer.
Vi kan underlätta kroppens utrensning genom frisk luft och motion, ta promenader, gymnastik, joggning, cykling eller simning.

I vårt samhälle idag med våra matvanor ökar de såkallade välfärds sjukdomar som just hjärt – kärlsjukdomar. Framförallt är forskarna överens om att vår höga fettkonsumtion är en bidragande orsak till sjukdomarna. Rekommendationerna när det gäller hjä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Övervikt och fetma

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-06-01

    Jag tycker du har skrivit en k

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Övervikt och fetma
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=1338 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook