En novell i Svenskan

3 röster
10620 visningar
uppladdat: 2002-08-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rita Rubinstein är stressad. Hon sitter på tunnelbanan och tänker på allt hon ska göra: hämta dottern Hannah på fritids, att hon glömt ta ut maten ur frysen och nu borde handla på vägen hem. Då plötsligt händer någonting som gör Rita skräckslagen. Tre unga killar i svarta skinnkläder, med rakade huvuden och nazistsymboler på jackorna slår sig ner bredvid Rita. Tänk om dem upptäcker att jag är jude, tänker Rita… Hon måste bort, hon måste byta plats i vagnen. Skräckslagen tar hon ett stadigt grepp om axelväskan och reser sig upp…

Rita satt närmast fönstret och ska nu alltså måsta gå förbi dessa tre killar. Precis när hon ska ta ett kliv över deras ben, som ligger i sätet mitt emot, börjar de tre killarna skratta högt, alla på en gång. Rita blir stressad, hon skyndar sig därifrån för att byta vagn. Dörren till den andra vagnen är låst, vad ska hon göra? Rita skyndar förbi de tre killarna till andra änden av vagnen. Det är mitt på dagen så det är inte mer än 9 stycken på vagnen. T-banan saktar in, de kommer till en station. Rita upptäcker att alla de andra fem skulle av vid stationen. Det var heller ingen som skulle gå på. Rita slänger med sina skräckslagna ögon, en snabb blick bort emot killarna. Nu börjar dom åka igen. Ett gapskratt hörs från främre delen av vagnen. Hon tittar framåt, killarna reser på sig. Vad skulle hon göra?
Det skulle inte komma någon station på flera minuter. Hon tittar bortåt igen, de kommer mot henne. Dom har redan gått förbi två dörrpar, dom planerade alltså inte att gå av…

Ritas puls var så hög det bara gick. De tre killarna kom fram till Rita;
- Vad heter du då? Sa en av killarna.
- Öhh, Rrrita, svarade Rita och var så rädd att hon skakade.
- Mer då? Skrek en annan kille.
- Rrrrita Ruuuubinsssteiiin, mumlade Rita.
- Då är du en sån här riktig blattekärring då, sa en av killarna.
Rita försökte springa därifrån. Dom tog tag i hennes kläder och slet sönder hennes svarta pälskappa. Rita skrek på hjälp men det var ingen som hörde. Hon insåg själv att det var lönlöst att skrika. De tre killarna tryckte Rita mot väggen och tog fram en kniv. Rita blev vit i ansiktet.
- Du ska följa med oss nu, sa en av killarna.
- Neeeeej, min dotter ska hämtas, skrek Rita.
- Vill du se lilla Hannah igen så följer du med, sa en av dom.
- Hur vet du vad hon heter? Skrek Rita.
- Säg det du, följer du med? Sa en annan av killarna.
- Okej, klämde hon fram när tårarna sprutade.
- Vi kommer att gå tillsammans av vagnen vid nästa station och om du inte går med oss och är som vanligt så dör din dotter, vi har henne redan. Sa en av killarna.
- Okej, sa Rita.
Så kom stationen och dom gick av. Folk tittade jättemycket på dom. Antagligen tyckte dom att det var konstigt att se nazister ihop med en ”blatte”. När dom kom till säkerhetskontrollen, tittade vakten extra mycket på de fyra. När dom kom upp i friska luften gick en av killarna iväg. Han hette tydligen Johan, det hörde hon när dom pratade. Dom behövde inte vänta länge innan det kom en Chvrolet-van i full fart mot dom. Precis i tid stannade den. Det var Johan som körde den. En av killarna hoppade in där fram. Den andra killen öppnade dubbeldörren och putte in Rita. Rita ville sätta sig i fåtöljen innanför. Han skrek åt henne att hon skulle resa på sitt negerfett. Bilen körde iväg i full fart igen. Rita knuffades bak i bilen, bakom ett skynke där det stod en soffa. Hon fick handbojor på sig och killen gick framåt igen. Rita försökte ta sig till bakdörren. Hon försökte få upp den, dock helt utan resultat.

När hon skulle försöka öppna en av rutorna upptäckte hon att den satt stenhårt fast. Hon bröt ihop och ramlade ner på golvet. Där såg hon en flaska superlik. Hon tog tag i den med munnen. Hon fick den närmare sig. Nu gällde det bara att kunna gömma den. Hon försökte stoppa den innanför sin bh. Plötsligt, så dundrar det ut musik igenom de stora högtalarna där bak. Det var maktmusik där de sjöng om Sverige och att behålla Sverige svenskt. Den stora bilen gjorde ett par snabba svängar för att sedan tvärnita. Det fanns inga rutor bak mer än de två i bakdörrarna. Rita kunde inte lokalisera vart hon var någonstans. Bilen rullade sakta och gjorde en skarp sväng. Nu såg hon vattnet. Bilen rullade sakta framåt. Hon hörde ytterligare en röst och det lät som om dom var i någon stor verkstad eller så. Hon såg ju vattnet så ljudet och bilden stämde inte riktigt överens.

Nu, såg hon väggarna på en stor lokal, dom var på väg in. En stor port stängdes bakom dom. En av killarna kom bak i till Rita, det var Johan, han tog tag i hennes hår och sa;
- Vi har en liten present till dig.
- Vadå?
- Jo, vi är så snälla, så vi har en present till dig, kom ut och titta. SA han med ett hånflin på läpparna.
Rita rusade ur bilen och hörde Johan gapskratta där inifrån. När hon kom ut ur bilen såg hon att hon var i en stor lokal. Lite längre bort stod en kille och fipplade med en kontrolldosa. Han tittade upp, det gjorde Rita också. Hjälp, där uppe hängde Hannah i en sele och med handbojor och munkavle. Rita bara skrek. Hannah hängde ca 8-9 meter upp i luften.
Rita sprang bort till killen och försökte hissa ner henne. Han sparkade henne så att hon flög iväg.
Hon landade mot bilen där satt hon och grät. Johan och dom två andra killarna hade hoppat in i bilen igen. Porten öppnades och dom backade ut. Rita kanade ner till en stor hög.

Vad skulle hon göra? Ensam med en galen nazist och sin dotter uppe i luften.
Hon gick bort till killen och skrek att han skulle ta ner Hannah. Han tog tag i henne och stoppade upp handen innanför hennes bh, som tur var hade limflaskan ramlat ut, han sa;
- Vad får jag i gengäld. Så flinade han och klämde på ett av brösten.
- Vad menar du skrek Rita?
- Jo, jag har varit singel ett tag så det börjar bli dags nu.
Han tvingade ner henne på golvet vilket inte var särskilt svårt med tanke på hennes val. Hon skrek;
- stopp, jag gör vad du vill men min dotter ska inte se på.
- Okej, så lyfte han upp Rita.
Han tog med henne in på ett kontor och lade henne på skrivbordet. Han slet av hennes kläder och sina egna och satte igång. Rita bara låg och grät. Hon blev tvingad till vidriga saker. Efter cirka 4 timmar var han nöjd och släppte ner Hannah.
Precis när dom skulle gå, öppnades porten och vanen kom. Rita och Hannah sprang. Johan körde in och skrek en massa åt killen som släppt tjejerna. Han lade i backen och motorn gick för fullt. Han körde ikapp tjejerna där dom sprang på den stora och långa kajen. Dom började skjuta med pistol mot Rita och Hannah.

Tjejerna klarade sig! Tills det sista skottet i magasinet skulle avfyras, det träffade Rita rakt i huvudet. Hannah stannade upp och slängde sig över Rita. Hon bara grät, Rita var död. Vanen kom närmare. Hannah tog en chansning och hoppade rakt i vattnet. Han simmade en jättelång sträcka. Killarna avfyrade flera skott efter henne men det var meningslöst. Hon kom över till andra sidan. Vad hon inte visste var att där låg en polisstation. Hannah rusade in och skrek att hennes mamma blivit skjuten. Hon fick sansa sig och berätta.

Det blev stort pådrag från polisernas sida. De larmade flera andra polisstationer samt ambulans. De gick ner till polisbåten och åkte över till lokalen. Nazisterna hade kört in i den igen. När de kommit fram till kajen vä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En novell i Svenskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-11]   En novell i Svenskan
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=1114 [2018-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook