droger

3953 visningar
uppladdat: 2008-11-02
maja fäger

maja fäger 25 år

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Droger

En drog är en substans, det finns både syntetiskt och icke-syntetiskt. Droger används oftast inte i första hand för näringens skull. Droger är alltså ett kemiskt ämne som är bedövade och stimulerande och det påverkar nervsystemet, men allra mest så påverkar det hjärnan. Ämnena i drogerna är beroendeframkallande och ger skador efter ett tag eller direkt. Så det finns inget som säger att man åker dit första gången man testar eller senare. även tobak och alkohol räknas som droger, fast ibland så uppfattas det inte som det.

Anabola steroider

Anabola steroider är en syntetisk kopia av det manliga könshormonet testosteron. Anabola steroider förbättrar de manliga egenskaperna t.ex. hos den som tar anabola steroider kan muskelmassan förbättras och bygga upp sig snabbare. Anabola steroider används begränsat inom medicinsk vård, det används mest när man har för lite manliga hormoner, vid benskörhet hos äldre kvinnor och även vid svåra blodsjukdomar. Men i dagens läge så har anabola steroider blivit mest populärt bland idrottare, men andra ord mycket användbart vid doping. Anabola steroider kallas även för AAS vilket står för Anabola Androgena Steroider.

Anabola steroider går att få som kapsalar, tabletter men den vanligaste metoden nu för tiden är injektionsmetoden, det vill säga att man sprutar in det. Det finns uppgifter som visar att om man använder anabola steroider under en kort tid så finns vissa biverkningar, som t.ex. att träningsresultaten där man inte använder dopingpreparat försämras och då känner dem som tar anabola steroider att dem måste fortsätta att ta det för att hålla sig i form och försöka nå sitt mål. Andra negativa biverkningar är att man kan lätt gå upp i vikt och man blir mer aggressiv, och att kombinera alkohol med droger kan ge alvarliga följder eftersom att båda sakerna ökar aggressiviteten .

Om man gör uppehåll mellan sina steroidmissbruk så kan man drabbas av ångest, sömnproblem och bli deprimerad. Och på personer som använder steroider t.ex. anabola steroider så förvärras acne, och om man har acne innan man börjat missbruka så blir den många gånger värre och man får ärr resten av livet. om icke färdigutvecklade tonåringar skulle börja med anabola så skulle det innebära att dem stannar i växten, för att om man använder sig av steroider så försvinner tillväxthormonerna snabbare. Steroider kan också göra så att man får högre blodfettvärden och efter det så kan det bildas kalkavlagringar i blodkärlen, och det skulle kunna leda till dålig blodcirkulation eller till och med hjärtinfarkt. Men den allra vanligaste av de fysiska biverkningarna är tillväxt i bröstkörtlarna, det är oftast väldigt smärtsamt och fixas till genom ett kirurgiskt ingrepp om det inte går tillbaka av sig själv. Om man använder steroider under långtid så kan man få blodcystor i levern, det kan vara både godartade tumörer eller dödlig cancer som följdsjukdomar.  Och för kvinnor som använder sig av steroider får mer maskulin kroppsfrom, basröst, skäggväxt och störningar inom menstruationen. Psykiskt sätt så ökar aggressiviteten och man får kort stubin, även kraftiga humörsvängningar. Men blir fixerad av sin kropp, kosten och träning mellan missbruksperioderna så är man ofta nedstämd.

Cannabis Sativa

Cannabis är en slags växt som odlas på många ställen runt om i världen. Den inne håller cannabinoider vilket är en grupp av kemkalier, och det är dem som framkallar själva berusningen. Den viktigaste av ingredienserna är THC (tetrahydrocannabiol), halten av den kemikalien kan variera beroende hur klimatet är där den odlas.

Hasch är den slags Cannabis Sativa som vi kommer i kontakt mest med i Sverige, det är gjort av kådan som kommer från cannabis blomman och sedan pressas dem till kakor. På kakorna sp kan färgerna variera från ljus brunt till svart. Hasch säljs på gatan i små bitar som man smular sönder och blandar i tobak. Det röks i pipa eller ihoprullade cigaretter.

Marijuana är gjort på själva blomman, både blad och delar av stammen. Blomman är torkad och liknar nästan örtkryddor, och därför kallas det ofta för "gräs". Marijuana röks oftast i ihoprullade cigaretter.   

Vissa av effekterna man kan få av cannabis är att korttidsminnet och det logiska tänkandet försämras. Men kan även bli mer aggressiv och får lätt oro. Folk som har rökt hasch mycket i flera år har stor risk att insjunkna i schizofreni. Det som även påverkas är hormonbalansen, det påverkas hos båda könen. hos ungdomar kan det hända att kroppen inte utvecklas normalt, och hos unga men kan detta innebära att den sexuella lusten försämras. Om unga kvinnor använder sig av hasch så kan det inträffa att menstruationscykeln rubbas och det kan bli svårigheter at skaffa barn. Cannabis har en viss likhet med alkohol, att den försämrar vårt immunförsvar och man har större chans att drabbas av lungcancer och andra lungsjukdomar. Och det är för att cannabis innehåller dubbelt så mycket mer tjära än det finns i vanlig tobak.

Efter att man använt cannabis så blir man mer avslappnad och mer glad, man även skrattar och prata mer. Och man kan tappa begreppet om tiden, som t.ex. att kort tid kan kännas lång och tvärtom. Sedan mot slutet så blir man fundersam och trött. Lite olika kroppsliga tecken är att ögonvitorna blir lite rödaktiga, munnen och halsen blir ganska torr. Och man kan även få ett sug efter sötsaker.

Cannabis är även likt alkohol genom att man köra bil efter att använt cannabis är det ungefär samma påverkans som efter an druckit alkohol. Längden på ruset kan variera beroende på hur stor dos man tagit, men det brukar oftast ligga på något mellan 2-3 timmar, efter detta så kan man få ett bakrus, vilket innebär att man kan drabbas av en viss trötthet. Om man tar för höga doser av cannabis så kan man drabbas av störningar i synen och hörseln, och man kan få problem men verklighetsuppfattningen. Man kan t.ex. se saker som inte finns på riktigt utan saker som huvudet hittar på. Detta kan leda till panikattacker eller psykos. Psykos innebär att man tappar kontakten mer verkligheten och ser saker ingen annan ser, eller hör sånt som ingen annan hör. Om detta inträffar så behöver den drabbade genast medicinsk vård.

Alkohol

Alkohol är ett slags ämne som finns i vin, öl och sprit. Alkoholen ger en viss berusning och påverkarhjärnan. Detta kan man då merkar genom berusningen. Många av organen i kroppen kan skadas av alkohol och hos människor som fått i sig stora mängder med alkohol kan hjärnsjukdomar dyka upp. Både öl och vin är lika farliga som sprit och kan ge lika stora skador. Dricker man mycket alkohol under en långtid så utvecklas ett beroende och det kan leda till alkoholism och andra alkohol problem.

I Sverige så dör cirka 6000-8000 människor på grund av sjukdomar eller skador som dem fått i samband med alkoholdrickande. Av alla som tas in på sjukhus så har ungefär en femtedel av dem alkoholproblem. Cirka 10 % av dem som dricker alkohol blir alkoholister, ju tidigare man börjar desto snabbare och alvarligare skadas kroppen. En femtonåring skulle kunna bli alkoholist på mindre än ett år.

 • Cirka 300 000 - 600 000 beroende eller missbrukare av alkohol i Sverige

 • I den psykiatriska vården har cirka hälften av alla patienter alkoholproblem

 • Alkoholen kostar samhället cirka 100 miljarder varje år

 • Av alla dem som dör i trafik olyckor så är en tredjedel av dem alkoholpåverkade

 • Hälften av alla drunknade är alkoholpåverkade

 • I var fjärde sjukhussäng ligger det en alkoholist

  Reflektion

  Själv så tycker jag att det känns så långt ifrån detta med droger. Som att det aldrig skulle finnas i Lidköping eller Sverige. Men det är klart att det gör, det finns överallt. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att jag skulle prova på droger och jag hoppas att jag lyckas avstå från det resten av mitt liv, vill helst dö drog fri . Om det är så att man tar anabola steroider bara för att man är onöjd med sin kropp så får man ju tänka på all acne man får och det negativa biverkningarna.  Har dem kanske inte hört ordspråket " vill man vara fin får man lida pin", och då menar jag genom att träna utan att ta droger. Jag tycker att droger är kanske idiotiskt, liksom tobak och alkohol. Fast i dagens samhälle så anses alkohol och tobak mer tillåtet än droger, det är klart. Men vi måste inse att tobak och alkohol är också mycket skadlig, och inte bara för dem som använder sig utav det. Utan även folk i ens omgivning.

  Själv har jag ingen bra idé på hur man skulle kunna få folk att inse detta och få dem att sluta, det är ju ganska svårt . Alla tänker ju inte på samma sätt och har samma åsikter om saker och ting. Och snart så får man nog skaffa alkolås på i alla bilar, lastbilar, motorcyklar och mopeder samt båtar. Annars kommer bara alla dessa trafikolyckor att fortsätta, och jag vill helst inte bli ett av dess offer. Vem vet, det kan drabba vem som helst ute på vägen om folk ska fortsätta med att köra fulla. Men om man inskaffar mer alkolås så kan man kanske minska antalet trafikolyckor med en viss skala, det är en bra början iallafall. Det kostar ju inte samhället så lite direkt, med all alkohol och alla droger, t...

  ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

  Medlemskap krävs

  För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
  Kontot skapar du endast via facebook.

  Källor för arbetet

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Drog http://www.lankarna.nu/drogguid.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykos http://hem.passagen.se/geha9413/alokohol.htm http://www.oneday.nu/oneday-filer/content-filer/fakta.html

  Kommentera arbetet: droger

   
  Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
  Det verkar som att du glömde skriva något ×
  Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
  Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

  Kommentarer på arbetet

  Inga kommentarer än :(

  Källhänvisning

  maja fäger [2008-11-02]   droger
  Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=10171 [2018-05-23]

  Rapportera det här arbetet

  Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
  Vad är problemet?  Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
  Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
  Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
  Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
  Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
  Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

  Logga in med Facebook