Elefanter

3898 visningar
uppladdat: 2008-06-02

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elefanter finns i både Afrika och Asien och de tillhör arten snabeldjur. Elefanten är idag det enda kvarvarande djuret inom den arten. Elefanterna lever där det är ett bra växtliv och god tillgång på vatten.

Det finns två typer av afrikanska elefanter (Loxodonta africana), stäppelefanter och skogselefanter. Den afrikanska elefanten 21 par revben jämfört med den asiatiska elefanten som har 19 par revben. Idag finns det cirka 550 000 afrikanska elefanter, det är hälften så många som fanns 1979.

Varje elefanthona föder ungefär sex ungar och är dräktig i cirka 22 månader. År 1990 kom ett internationellt handelsförbud för elfenben. En elefant kan leva upp till 60 årsålder och kan väga upp till sju ton och bli fyra meter höga. Elefanter är flockdjur och lever i en flock på ungefär 20 stycken, flocken leds ofta av den äldsta honan.

Elefanter äter mest gräs, men är mycket beroende av vatten. En fullvuxen elefant äter cirka 100 kg växter varje dag och dricker strax under 200 liter vatten. En elefant får nya tänder i 24 omgångar, när alla 24 lager har slitits ut kan inte elefanten äta längre och de svälter ihjäl.

En afrikansk elefant har två hål i snabeln medan en asiatisk har bara ett hål. Det som skiljer är också att en afrikansk elefant greppar tag med snabeln medan en indisk elefant rullar istället snabeln runt sitt föremål. En elefant suger upp vatten i snabeln och sprutar in den i munnen. Den kan även sprida vatten eller damm genom kroppen för att svalka sig.

En skogselefant har nio tår, det är lika många som en indiskelefant, medan en stäppelefant bara har sju tår.

Elefanternas betar är heta för tjuvjägare, betarna som kallas elfenben är både hårda och vita. Både den Afrikanska elefant honorna och hanarna har betar, dock har hannarna större betar.
Stäppelefanten lever främst på de öppna savannerna söder om Saharaöknen, medan skogselefanten lever i de centrala och västra Afrika och lever främst inne i skogen.

Hanarna lämnar flocken då de blir könsmogna vid 15 årsålder och lever ensamma eller tar sig i en annan flock, dock börjar de fortplanta sig först vid 25 årsålder. Är elefanterna upprörda brukar de avge en starkt trumpetande från snabeln.

Tidigare fanns även nordafrikanska elefanter men de är utdöda sedan 400-talet. Idag är det svårt att hitta Afrikanska elefanter utanför nationalparker eller andra skyddade zoner. Då elefanthonorna är parningsvilliga ger dig ifrån sig infraljud som inte vi kan uppfatta En nyfödd unge väger omkring 100 kg och ökar sedan med strax över 1 kg per dag under uppväxten. Snabeln kan lyfta omkring 250 kg eller rymma 10 liter vatten. För att en hona ska få ägglossning måste hon ha mycket kroppsfett, därför ser den största mängden fortplantning i slutet av regnperioden då det funnits gott om födda ett tag.

En elefantsmatsmältning pågår i upp till 18 timmar. De går normalt med en hastighet i 8-9 km/h och springer upp till 70 km/h. Då en flockmedlem dör försöker elefanterna begrava dem, och folk har sökt sig till döda djur får att få tag i elfenbenet.

Källor:
http://www.zoonen.com/perzoo... Ladda upp arbete

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt denna sida måste du vara medlem och inloggad.

Är du inte redan medlem?

Bli medlem nu och få tillgång till allt innehåll på hela Mimers Brunn.

Kommentera arbetet: Elefanter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(


Källor för arbetet

Saknas


Källhänvisning

Alexander Williamson [2008-06-02]   Elefanter
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se:8097/article?id=10064 [2017-03-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Ladda upp ditt arbete

Dela med dig, ladda upp ditt arbete och hjälp andra! Mimers Brunn söker ständigt nya arbeten på alla nivåer. Inget arbete är stort eller för litet för att ligga uppe på Mimers Brunn.

Ladda upp arbete

Mimers Brunn tipsar om

Studentboende

Funderar du på att flytta hemifrån och börja plugga? Är du samtidigt orolig för hur boendesituationen ser ut i dag? Mimers Brunn guidar dig till ditt studentboende. Studentboende