Bokrecension: Modellsommar av Paulina Porizkova

2067 visningar
uppladdat: 2008-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokens författare, Paulina Porizkova, är före detta supermodell, politisk flykting, även skådespelerska och författare till barnboken Ralphie the Roach. Hon bor i New York tillsammans med sin man, rockmusikern Ric Ocasek, och deras två söner, Jonathan och Oliver. Modellsommar är hennes första bok.

I boken får vi följa den 15-åriga Jirina Radovanovicova. Hon är svensk, men hennes invandrarbakgrund har gjort henne till skolans mobbningsoffer. Inte blir det lättare av att hennes pappa ständigt är frånvarande och att hennes mamma är okänslig och nyckfull. Men så kommer vändningen, till hennes stora förvåning - hon blir utvald av en modellagentur att jobba i Paris över sommaren. Men det är inte alltid så lätt som man kan tro när man ser omslagen på modemagasinen. Att ständigt få sin kropp utvärderad och att utsättas för sliskiga fotografer, spydiga modellkollegor och dubbelspel hör till den nya vardagen som Jirina klivit in i. En helt annan värld en vad hon är van vid. En värld där drogmissbruk, ätstörningar och sexuella trakasserier är lika vanligt som champagne, fester och couture. Jirina träffar under tiden i Paris sin stora kärlek och hon växer från ful ankunge till svan. Men tillsist ställs hon inför ett svårt beslut: Hur mycket är hon egentligen beredd att offra för modellkarriären?

Jirina Radovanovicova är osäker på sitt utseende. De enda stunderna då hon riktigt trivs är med lillasystern Kristynka. Men ju mer folk säger att hon är söt, har snygga ben och ögon växer självförtroendet inom henne. Kanske är hon inte så ful ändå? Om hon ändå inte hade haft de tänderna hon har. Efter anmärkningar på det förblir hennes mun stängd när hon ler, fast besluten om att ingen tycker om henne p g a dem. Hon växer och får ta stot ansvar. Blir sur på sig själv när andra påpekar saker om henne. Men med tiden hittar hon nya vänner som hon lätt anförtror sig till, fast hon kanske borde vara lite tystare vissa gånger. Det blir lätt så att hon lägger skulden på sig själv. Speciellt när hon tycker att hon levt sig upp i henne själv och kommer på sig. Men är det inte det som alla andra också gör? Att lita och tro på sig själv är något som hon alltid har haft svårt för, men med tiden lär hon sig att hon duger som hon är och att man inte kan behålla allt som man haft. Men hon är en smart tjej som vet hur man tar ansvar.

Boken utspelar sig främst i Paris, men också i bl a Marocko och Italien, eftersom att en modell åker till olika länder och städer när de ska bli fotograferade till olika tidningar. Det är i mitten på 80-talet och värmen från sommaren i boken känner man även som läsare. Neonfärgade kläder och smink regerar. Det hade egentligen inte spelat någon roll om det varit nu på 2000-talet som boken utspelade sig eftersom att det boken vill förmedla fanns då, precis som det finns nu. Det är klart att kläderna och andra saker som ex kameror skulle sett annorlunda ut om boken utspelade sig i den tid vi lever i nu. När man läser boken tänker man inte på att den utspelar sig på 80-talet, men blir påmind om det ganska ofta.

Detta var en av de bästa böcker jag läst på länge. Kanske beror det på att jag intresserar mig för mode och dylikt. Men jag tycker ändå att boken har en väldigt sammanhängande handling och den är gripande på sina ställen. En riktig ''''sån som man bara måste fortsätta läsa''''. Jag hade gärna sett en uppföljare, så att man får veta vad som händer sen. Den var lagom lång och det var spänning på varje sida. Jag bläddrade t o m fram och läste några sidor bara för att få veta vad som skulle hända. Man känner igen sig i vissa stunder, känner sympati och tänker "varför gjorde hon så?". Det känns inte som att hon skulle vara 15 år, om man jämför henne med sig själv. Men det beror antagligen på att hon befinner sig i en aningen vuxen miljö. Då jag själv är en väldigt ''''ha'''' benägen person och gärna handlar kläder för mina pengar, förstår jag ibland henne inte, då hon är en generös person.
Denna boken rekommenderar jag starkt. Främst till tjejer, att man måste tro på sig själv, annars kan det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Modellsommar av Paulina Porizkova

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-28]   Bokrecension: Modellsommar av Paulina Porizkova
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=10041 [2018-10-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook